Představujeme Baník Ostrava

Jen těžko nám mohl los vybrat na úvodní prvoligový zápas atraktivnějšího soupeře než je FC Baník Ostrava. Ambiciózní tým složený převážně z mladých odchovanců doplněný o několik zkušených borců je mnoha experty označován za černého koně celé soutěže. Připravit se můžeme na atraktivní ofensivní styl, možná největší letní posilu celé Gambrinus ligy – Václava Svěrkoše – a snad i nápadité choreo ostravských fanoušků. Nezbývá než si přát, aby to celé bylo navíc zakončeno naším prvním vítězstvím!

Představujeme Baník Ostrava

Baník Ostrava je jedním z tradičních účastníků první ligy, ve které působí nepřetržitě od roku 1968. Ve své sbírce má celkem 4 mistrovské tituly, ten poslední ze sezony 2003-2004. V mezinárodních soutěžích zůstává největším úspěchem semifinálová účast v Poháru vítězů poháru v sezoně 1978-79. Poslední tři roky se Baník spíše hledá. Jak bývá u nás dobrým zvykem, mistrovský titul pustil mužstvu řádně žilou, následovala neúspěšná kvalifikace do Ligy mistrů, odvolání úspěšného trenéra a výsledkem byly dvě 7. respektive jedno 6. místo. Letos chce tým trenéra Večeři atakovat rozhodně vyšší příčky. Optimismus mu dodává poměrně úspěšná letní příprava a především návrat dvou „ztracených synů“ – René Bolfa a Václava Svěrkoše. Kromě nich posílil mužstvo ještě ostřílený teplický záložník Dušan Tesařík a levý obránce Daniel Tchuř z FC Artmendia Bratislava. Mužstvo naopak opustil útočník David Střihavka, kterého si jistě všichni pomatují z účinkování v zelenobílém dresu, a zkušení stopeři Klimpl s Bestou.

Václav Svěrkoš stačil soupeřům v přípravě nasázet čtyři góly a společně s oživlým Lukešem a mladým Rajtoralem (možná nejlepším hráčem reprezentace do 21 let na letošním ME) bude představovat největší útočnou sílu Baníku. Bývalý základní pilíř obrané reprezentační čtveřice – René Bolf – se zatím příliš nepředvedl, stále ho totiž trápí různá zranění.

V přípravě se Baník stejně jako Bohemka utkal s několika německým týmy. Dokázal porazit 1:0 Hansu Rostock, dvakrát však prohrál s prvním i kombinovaným týmem Chotěbuzi (1:3 a 2:3). Ostatní vesměs vítězné zápasy sehrál s týmy druhé i třetí české a slovenské ligy. Poslední přípravný zápas s Půchovem vyhrál díky brankám Lukeše a Svěrkoše 2:0.

Vzájemná bilance Bohemky s Baníkem v české lize hovoří ve prospěch našeho soupeře. Poslední zápas na jaře 2003 jsme na Bazalech prohráli 0:2. Jeden gól nám dal Svěrkoš a v sestavě nechyběl ani Bolf s Lukešem, ze současného kádru Bohemky se zápasu nikdo nezúčastnil.

Bilance Bohemky s Baníkem v české lize: 14 zápasů: 2 výhry, 7 remíz, 4 porážky, skóre 9:18

Poslední vzájemná ligová utkání:
podzim 2001 Baník - Bohemka 1:1
jaro 2002 Bohemka - Baník 0:4
podzim 2002 Bohemka - Baník 2:1
jaro 2003 Baník - Bohemka 2:0

Pravděpodobná sestava Baníku: Vašek - Řezník, Cigánek, Bystroň, Čoupek - Rajtoral, Marek (Metelka), Lukeš, Mišinský (Tesařík) - Svěrkoš, Magera.

autor: Jan Schlindenbuch