Fantastická atmosféra vyprodaného Ďolíčku

Na Bohemce bylo zase plno, tentokrát dokonce vyprodáno. "Do prodeje bylo dáno 6 710 vstupenek a všechny byly prodány," konstatoval po utkání Milan Šimáček, marketingový poradce klubu. Utkání provázely velké obavy, které se ale nakonec nepotvrdily. Policie ČR i pořadatelé odvedli vynikající práci, fanoušci skvěle povzbuzovali, a utkání tak provázela fantastická atmosféra, která není obvyklá ani na zahraničních stadionech. Do Prahy dorazilo zhruba sedm stovek fanoušků Baníku, proti nim stáli tisíce příznivců Bohemians. Jejich střet se však omezil jen na hlasivky. Oba tábory ukázaly širokou škálu pokřiků, vydařené choreografie a v průběhu zápasu si i zatleskali. Nepotvrdila se mediální kampaň o tom, že se utkání nedohraje, ke které přispěla i sázková kancelář Tipsport provokační sázkou, že se utkání nedohraje. V kurzu 35:1 si fanoušek mohl vsadit na předčasný konec zápasu. Sázková kancelář tak skandálním způsobem mohla ovlivnit průběh soutěže a navíc ještě více provokovala fanoušky. Naštěstí fanoušci obou táborů ukázali, že jsou moudřejší než vedení zmíněné kanceláře a chovali se slušně.

Fantastická atmosféra vyprodaného Ďolíčku

Fanoušci Baníku mířili do Prahy ve speciálních vagónech, v autobusech i v automobilech. Většina z nich se přijela bavit fotbalem, ale někteří vyhledávali i střety. K jednomu takovému mělo dojít u nákladového nádraží Žižkov, kde však zasáhla policie a tábory fanoušků Baníku a Bohemians oddělila. Policisté hlídkovali na stadionu Bohemians již od dopoledních hodin. Desítky automobilů zaparkovaných na ulici, stovky mužů v helmách a uniformách obklopily vstup do sektoru hostí. Fanoušci Baníku postupně zaplnili celý sektor za brankou a část míst také v sektoru C2 naproti hlavní tribuně. V ostravském sektoru se až se zpožděním objevily dvě vlajky, na druhé straně stadionu jich však viselo mnohem více.

Příznivci Bohemians začali plnit nově zrekonstruovaný stadion již dvě a půl hodiny před utkáním. V pověstném kotli působily sedačky na první pohled elegantním dojmem. Jejich instalace byla povinná, v konečném důsledku v praxi však mnohem více zhoršila bezpečnostní situaci v sektoru. Všichni fanoušci stojí, průchodnost sektoru se sedačkami značně zhoršila. Na náladě to ale nikomu neubírá. Fanoušci si hledají svá původní místa, sektor je znovu naplněný k prasknutí. Vlajky visí od jednoho rohového praporku ke druhému. Zbývá hodina do začátku utkání a fanoušci Baníku začínají s prvními chorály.

Zpěv je zprvu jen symbolický, podobně odpovídá i kotel fanoušků Bohemians. Pořádné peklo začíná až s nástupem týmů na rozcvičení. Fotbalisté Baníku vybíhají z kabin a měří nejdříve ke kotli svých fanoušků, aby je pozdravili. Až poté se vrátí na svoji polovinu a začínají rozcvičku. Atmosféra houstne, stadion se plní, ovšem vše probíhá ve sportovním duchu. Chybí pár minut do začátku zápasu a oba týmy nastupují na trávník. Ohňostroj barevných konfet zaplavuje trávník, fanoušci Bohemky vítají své fotbalisty v první lize. Hlavní tribuna se obléká do zelené a bílé - papírové kartony s klubovými barvami jsou po celé délce tribuny. Kapitán Ostravy Martin Lukeš dostává o redaktora deníku Sport ocenění za nominaci do ideální jedenáctky z uplynulou sezonu. Hlavní tribuna zaplněná fanoušky Bohemky tleská - i toto gesto ukazuje, že zápas bude provázet "férová" atmosféra.

Oba kotle stály proti sobě, byl to zajímavý pohled z podélných tribun. Po úvodním burácení Klokany zaskočil úvodní gól, ale pořádné peklo rozjeli především po přestávce, kdy měla Bohemka územní převahu a tlačila se do zakončení. Baníkovci během utkání ukázali nápadité choreo s balónky a papíry v klubových barvách. Fanoušci Bohemians je zato odměňují potleskem. Snad jen několik dělobuchů a menších světlic, které dopadají na trávník z ostravského sektoru, narušují báječnou atmosféru utkání.

Téměř sedm tisíc fanoušků přímo na stadionu si užívá zajímavý fotbal,další stovky se tísní za branami. Po úvodním hvizdu dorazilo za doprovodu policie několik dalších desítek fanoušků Baníku, ale ti už se na vyprodaný stadion nedostali. Zkouší alespoň zahlédnout jen kousek hřiště, nalézají mezery pod dřevotřískovým oplocením stadionu. Ve Sportovní ulici tak desítka fanoušků ulehá na chodník a sleduje malou mezerou dění na trávníku. Fanoušci Bohemians z okolních domů mají přeci jen více komfortu. Lidi v zelenobílém vidíte v okolních domech, dokonce i v oknech sousední pošty, v oknech jsou i velké vlajky, několik lidí je i na střechách. Ten zápas prostě chce vidět každý.

O přestávce utkání na důkaz vzájemného přátelství vyzývá maskot Klokan gólmana hostí Bernádyho na penaltový souboj. Klokan střílí ze značky pokutového kopu jen do tyče, Bernády dává gól. Ostrava slaví první malé vítězství. V samotném utkání Baník dal rychlý gól a v závěru přidal i druhý. Fanoušci hostí slaví a těší se na vítěznou zpáteční cestu. Sudí Jílek naposledy zaduje do píšťalky. Utkání končí. Ostrava vyhrála 2:0, tleská ale celý stadion. Hráči Baníku běží na děkovačku ke svým fanouškům, fotbalisté Bohemians zase míří na druhou stranu. Baníkovci děkují za výhru, Klokani tleskají za nasazení a bojovnost. Když odcházejí hráči Baníku do kabin, tleská jim kotel Bohemians i hlavní tribuna. Odvedli velmi dobrý výkon a to fanoušci oceňují. Fotbal v Ďolíčku byl opravdovou zábavou. Mediální prognózy a honba za senzací se nepotvrdily. Lidé se fotbalem bavili a hráči bavili diváky. Fotbal se prostě hrál pro lidi!