Pulpit zase v Ďolíčku, teď s Olomoucí

V pondělí od 17:15 se Bohemka podruhé v Gambrinus lize představí v Ďolíčku. Po úvodních dvou duelech s ambiciózními a zkušenými týmy, nás čeká první „hratelný“ soupeř. Hanáci toho totiž v loňské sezoně příliš nepředvedli, na jaře vyhráli jediný zápas, obranu měli děravou jako řešeto a sestup je minul jen o vlásek. Letos by se však chtěli rehabilitovat, pomoci jim k tomu má nám dobře známý trenér Martin Pulpit. Člen Družstva fanoušků nejen že Bohemku výborně zná, ale navíc už jednou dokázal s týmem Sokolova v Ďolíčku vyhrát.

Pulpit zase v Ďolíčku, teď s Olomoucí

SK Sigma Olomouc je stálicí naší prvoligové scény. První ligu hraje nepřetržitě od sezony 1983/84. Nejslavnějším obdobím v historii klubu jsou určitě 90. léta. Pod vedením současného reprezentačního kouče Karla Brücknera excelovali Hanáci i v pohárové Evropě. Největších úspěchů v tomto směru dosáhl klub v ročníku 1990/91, kdy se probojoval do čtvrtfinále Poháru UEFA a o rok později do 3. kola. U nás byla maximem druhá příčka ze sezóny 1995/96. V posledních sezónách však zůstali Olomoučtí poněkud dlužní své pověsti, jejich výkony jsou jako na houpačce – v sezoně 2002/2003 11. místo, o rok později bronzový stupínek, pak 4. a 9. místo a nakonec loňský totální propadák, kdy se klub zachránil ani ne tak vlastními silami, jako spíše ještě větší nemohoucností Příbrami a Synotu.

Letošní ligový ročník zahájila Sigma porážkou 0:2 v Českých Budějovicích. Víc než samotný výsledek mrzel trenéra Pulpita způsob jakým k porážce došlo. Na tiskovce si rozhodně nebral servítky a výkon svých svěřenců notně zkritizoval: „Domácí měli větší touhu po vítězství. Vypadalo to, jako by si někteří moji hráči šli jen zahrát. Naprosto si v první půli spletl svoji úlohu Melinho, který hrál jak někde na pláži.“ Nikoho tedy příliš nepřekvapilo, když se brazilský špílmachr objevil při domácím zápase s Mladou Boleslaví na tribuně. Místo něj nastoupil ligový novic Lukáš Bajer a nevedl si vůbec špatně. Kouč Sigmy navíc vsadil na další mladé bojovníky a sám sebe pasoval do role dvanáctého hráče. „První utkání v Budějovicích mi napovědělo, že mužstvo nemá lídra, který by dokázal mužstvo řídit. Proto jsem klukům řekl, že přijde změna koučingu a já se víc vložím do zápasu,“ líčil Pulpit. Výsledkem bylo vydřené, ale zasloužené vítězství 1:0.

Na závěr ještě jedna vzpomínka na náš poslední zápas se Sigmou v Ďolíčku, který jsme sehráli na podzim roku 2001. Zde je krátký zápis z utkání:
Nezáživný první poločas a v něm jedna pořádná šance, kterou měl na kopačce Hartig. Po změně stran Bohemka prakticky nepustila Hanáky ze své poloviny, ale z místy drtivého tlaku skórovat nedokázala. Diváky ze sedadel zvedaly především souboje Lukáše Hartiga s olomouckým gólmanem Vaniakem. Hostující reprezentační brankář z nich bohužel vždy vyšel vítězně, i když jednou mu pomohla i tyčka. Tygřím skokem lapil i ránu Kisela a jen jeho zásluhou si hosté odvezli bod.
Pikantní je, že bývalý klokan Lukáš Hartig může v pondělí opět zasáhnout do zápasu, tentokrát však v opačném dresu…

Domácí bilance Bohemky se Sigmou Olomouc v české lize: 7 zápasů – 2 výhry, 2 remízy, 3 porážky

Poslední vzájemná ligová utkání:
podzim 2001 Bohemka – Olomouc 2:0
jaro 2002 Olomouc - Bohemka 1:1
podzim 2002 Bohemka - Olomouc 0:0
jaro 2003 Olomouc – Bohemka 3:1

Pravděpodobná sestava Olomouce: Drobisz – Randa, Šuškavčevič, Škerle, Jurkič – Janotka, Rossi da Silva, Bajer – Kaščák, Kazár, M. Hubník (L. Hartig)

Autor: Jan Schlindenbuch