Se Žižkovem bývá přestřelka

Vzpomenete si ještě někdo na náš poslední zápas s Viktorkou v Ďolíčku v první lize? Byla neděle 9. března 2003 a hrálo se na rozbahněném, takřka neregulérním hřišti. Po slibném úvodu a gólu Kisela z 9. minuty jsme na začátku druhé půle dvakrát hloupě inkasovali. Ještě v 83. minutě to bylo 1:2, pak vyrovnal Bednář a tři minuty před koncem rozhodl o prvním jarním vítězství Bohemky střídající Michal Polodna. Snad se bude podobný výsledek opakovat i v pondělí, jenom by to nemusely být takové strašné nervy…

Se Žižkovem bývá přestřelka

Viktoria Žižkov je jedním z nejstarších českých fotbalových klubů. Ještě na začátku 90. let minulého století se ovšem potácel na chvostu nižších soutěžích. Teprve po příchodu kontroverzního mecenáše Čekana přišel raketový vzestup, který vyvrcholil v sezoně 1993/94 postupem do první ligy. V ní se Viktorka zpravidla umísťovala v klidném středu tabulky. Výjimkou byly roky 2002 a 2003, kdy dvakrát za sebou vybojovala, s notnou podporou „Ivánkem ošetřených“ rozhodčích, třetí místo. Jistou kvalitu však v té době prokázal Žižkov i v pohárové Evropě, když senzačně přešel v první kole poháru UEFA přes Glasgow Rangers a stop mu vystavily až dva prohrané duely s Betisem Sevilla. Strmý pád z výšin nastal přesně ve chvíli, kdy byla rozpoutána korupční aféra a na Žižkově se najednou přestala pískat v 85. minutě penalta. Následovaly tři roky ve druhé lize, které zakončil letošní návrat společně s Bohemkou zpět mezi elitu. 

Ligový start se Viktorce povedl na podtrženou jedničku. Vítězství 1:0 na půdě horkého favorita z Mladé Boleslavi asi nečekal ani ten největší žižkovský optimista. Další tři kola se však nesla přesně v duchu známého přísloví – první vyhrání, z kapsy vyhání. Přestože střelci Viktorky stříleli jeden gól za druhým (celkem už jich dali 7), nestačilo to ani na bod. Naprosto totiž vyhořela obrana (za tři kola inkasovala 11 branek) a moc se nepředvedli ani oba brankáři. Potvrzují se tak zatím slova expertů, kteří právě na nezkušenost obranné čtveřice (jediným zkušeným ligistou je Besta) před ligou upozorňovali.

Naše poslední střetnutí s Viktorkou mají všichni zajisté v živé paměti. Sladká tečka za postupovým zápasem s HFK Olomouc skončila letos v červnu naším jednoznačným domácím vítězstvím 4:1. Na podzim jsem na Žižkově vyválčili cenou remízu 1:1. Poslední ligové měření v sezoně 2002/2003 jsme, jak již bylo zmíněna v úvodu, vyhráli 3:2 a stejným výsledkem jsme na podzim naopak prohráli.

Pravděpodobná sestava Žižkova: Pařízek – Labant, Vizingr, Besta, Jambor – Novotný, Stracený, Kušnír, Moughfire – Švancara, Kalod