St. dorost: První vítězství sezony

A&#382; v 7. kole dorostenecké extraligy&nbsp;se star&scaron;í dorostenci do&#269;kali prvního vít&#283;zství. Sv&#283;&#345;enc&#367;m trenéra Hradeckého vy&scaron;el skv&#283;le vstup do utkání s Opavou, ji&#382; ve 4. minut&#283; zahrávali pokutový kop, ze kterého se nemýlil Filip Busta a stejn&#283; úsp&#283;&scaron;ný byl i p&#345;i identické situaci v 17. minut&#283;.&nbsp;T&#345;etí branka "Klokan&#367;" p&#345;i&scaron;la v 77. minut&#283;, st&#345;elcem byl tentokrát Martin Fadrný. Bohemians porazili Opavu 3:0 a odpoutali se od úplného dna ligové tabulky. <strong>Aktualizováno,</strong> dopln&#283;ny fotografie Zde&#328;ka Zvolského.

Řada diváků ještě nedorazila do areálu na "Lokádě" a Bohemians již vedli 1:0, ve 4. minutě se do vápna slezského týmu prosmýkl Fadrný a po nedorozumnění defenzívy Opavy skončila jeho akce faulem gólmana, který za svůj zákrok posléze viděl žlutou kartu. Míč na značku pokutového kopu si postavil nový kapitán týmu, Filip Busta, a umístil svoji střelu k pravé tyči opavského gólmana, který se marně po jeho střele natahoval. Opava mohla prakticky ihned odpovědět, v 6. minutě zahrávala přímý kop z 20 metrů, hlavička Slezanů skončila na břevně a z brankové čáry skočil míč zpět do vápna, následná dorážka soupeře šla již nad branku Židlického. Další střelecký pokus Opavy přišel v 10. minutě, Wirth prověřil z 18 metrů pozornost Židlického, který byl na zemi včas. V následujících minutách se do hry dostali opět "Klokani", ve 13. minutě ideálně rozehrál přímý kop z 25 metrů Morávek a jeho střelu mířící do horního rohu branky musel efektní robinzonádou vytěsnit gólman Květon. Rychlá akce hráčů v zelenobílém o tři minuty později znamenala další penaltu, do vápna Opavy se prodral Dufek, při jehož pokusu o obhození zahrál obránce rukou a po signalizaci pomezního odpískal hlavní sudí další penaltu pro Bohemians. K míči se opět postavil Filip Busta a penaltu kopl naprosto identicky jako v prvním případě, gólman Květon si tentokrát na míč sáhl, ale nevyrazil jej mimo tři tyče a "Klokani" se mohli opět radovat, 2:0. Ve 22. minutě vyslal Baubín pěknou kolmici na Dufka, který z pravé strany ještě vracel míč do vápna, ale gólman Opavy byl pozorný a přihrávku kryl. Již o minutu později zahrozila Opava, střela kapitána Wirtha skončila těsně vedle tyče Židlického branky. Podobná situace přišla i ve 31. minutě, povedená střela opavského Středuly z hranice vápna opět těsně minula branku. Do konce prvního poločasu se oba týmy pokusily ohrozit branku soupeře střelami ze střední vzdálenosti, ale jak pokusy Morávka a Baubína, tak opavského Wirtha mířily mimo tři tyče, do kabin se odcházelo za slibného stavu 2:0 pro "Klokany".

Druhý poločas začal žlutou kartou pro gólmana Židlického za zdržování, Opava se na začátku druhého dějství pokusila co nejdříve zkorigovat stav utkání. V 50. minutě musel závar ve vápně Bohemians hasit odkopem Busta, o minutu později posunul opavský Středula na kapitána Wirtha, který z první prověřil Židlického. Gólovou šanci si vypracovali Opavští v 59. minutě, po několika minelách obrany Bohemians odcentroval z pravé strany Wirth a Neubert zblízka napálil míč jen do Židlického. Odpoveď "Klokanů" přišla v 61. minutě, vystřídavší Engelmann vyslal do vápna Morávka, který si pohrál s několika hráči Opavy, ale jeho pokus z levé strany Slezané zblokovali. Už o dvě minuty později měl na druhé straně plné ruce práce gólman Židlický, po rohovém kopu a hlavičce Opavských se musel ve velkém záklonu natahovat po míči mířícím do branky, při pádu trefil hlavou tyč branky, ale naštěstí nedošlo k žádnému zranění a po krátkém ošetření byl Židlický opět na nohách. Opava hrála po celý druhý poločas aktivně a v její defenzívě se díky tomu začaly objevovat mezery, jedno takové zaváhání potrestali Bohemians v 77. minutě, z pravé strany posunul Novák na Morávka, který okamžitě rozehrál ještě více do levé strany na nabíhajícího Fadrného a jeho zakončení proti osamocenému gólmanovi nemělo chybu, 3:0. Opavští nesložili zbraně a nadále hrozili, další závar ve vápně Bohemians z 82. minuty skončil bez vážnějšího ohrožení jen díky nedorozumnění útočících hráčů, kteří si dávali přednost. Slibný brejk "Klokanů" přinesla 84. minuta, z druhé vlny si naběhl Morávek a převzal kolmici na levé straně, jeho centr do vápna ale spoluhráče nenašel. V nastaveném čase měl ka zkončení blízko Vágner, ale gólman Opavy byl pozorný a ke kolmici za obranu se dostal dříve. Poslední střelu na branku si připsal soupeř z přímého kopu, ale technická střela přes zeď Židlického nepřekvapila a bez problémů kryl. Klokani dovedli slibně rozehrané utkání do vítězného konce, připsali si poprvé v této sezoně plný bodový zisk a poskočí v tabulce o pár příček nahoru.


Bohemians 1905 - SFC Opava 3:0 (2:0)

Branky: 4. a 17. Busta (obě pen.), 77. Fadrný
Rozhodčí: Koval - Ochotnický, Hurych
ŽK: Dvořák, Židlický, Engelmann - Květon, Neubert
Diváci: 80

Sestava Bohemians 1905: Židlický - Baubín, Pařízek, Busta (K), Škornička - Novák, Jakobovský, Morávek, Dvořák (60. Engelmann) - Dufek (71. Vágner), Fadrný (87. Ptáček).