V neděli poprvé na Moravu

Po vydřeném vítězství nad Mostem a středeční pohárové vsuvce na Spartě nás čeká první letošní výjezd na Moravu. Tedy přesněji první prvoligový, na jaře ještě ve druhé lize jsme na východ republiky zamířili hned čtyřikrát a pokaždé se domů vraceli s plným počtem bodů. Věřme, že zavedenou tradici neporušíme a před zraky televizních diváků „vyloupíme“ v neděli i Brno. To se zatím prezentuje značně nevyrovnanými výsledky. Překvapivá vítězství ze hřišť soupeřů střídá se stejně nečekanými domácími ztrátami. Naposledy Brňané vyhráli ve středečním pohárovém zápase v Budějovicích.

V neděli poprvé na Moravu

1.FC Brno je stálým účastníkem naší nejvyšší soutěže, i když si Brňáci musejí zvyknout na časté změny názvu týmu – za poslední léta se klub jmenoval Zbrojovka, Boby (pod touto hlavičkou byl na pokraji krachu), Stavo Artikel a nyní – snad již na delší období 1.FC. Nejlepším umístěním v samostatné české lize byla třetí příčka ze sezóny 1994/95. V dalších dvou ročnících (96/97 a 99/00) skončilo Brno na místě čtvrtém a v novém tisíciletí se pohybuje uprostřed či u dna tabulky.

Do letošní sezony vstoupil klub s velkými ambicemi. Vedení dokonce oznámilo útok na evropské poháry. Optimismus do žil mu nalévala především velmi kvalitní soupiska a příchod zkušeného a populárního trenéra Petra Uličného. Jen málokterý tým se u nás může pochlubit takovou ofenzivní silou. V mužstvu se podařilo udržet mladíky Kaloudu se Střešníkem, kteří tak zazářili na Mistrovství světa do 20 let a nechybí ani ostřílení harcovníci René Wágner, Milan Pacanda a Tomáš Došek. Ze středy zálohy navíc vše diriguje vždy velmi chválený Tomáš Polách. Jisté problémy má však tým s obrannou fází, v dosavadním průběhu inkasoval již 16 branek, o jednu víc než sám vstřelil.

Vzájemná bilance Bohemky a Brna v české lize hovoří pro našeho soupeře. V posledních čtyřech zápasech jsme ale dvakrát vyhráli. Jednou dokonce venku. Věřme, že na tyto úspěchy v neděli navážeme.

Bilance Bohemky s Brnem v české lize: 14 zápasů –  3 výhry, 5 remíz, 6 porážek,

Poslední vzájemná ligová utkání:
Bohemka – Brno 1:0 (0:0) 59. Dvořák
Brno – Bohemka 0:3 (0:1) 20. Horák, 73. a 87. Baláž
Brno – Bohemka1:1 (1:1) 15. Baláž (vlastní) – 12. Lesák
Bohemka– Brno 2:3 (0:0) 76. Křivánek (vlastní) , 54. Kisel – 58. Svoboda, 73. Došek, 90. Valnoha