Starší dorost remizoval po brance v závěru

Plzeňská Viktorka, kterou ve 14. kole nejvyšší dorostenecké soutěže přivítali na domácím hřišti starší dorostenci, se v této sezoně pohybuje na čele ligové tabulky a na dorostence tak čekal nelehký soupeř. První poločas se musel přihlížejícím divákům zamlouvat, na hřišti bylo prakticky jen jedno mužstvo, to v zelenobílém. Dorostenci Bohemky si vytvořili řadu příležitosti, využili však jen jednu z nich, ve 26. minutě nasměřoval centr Paluky z pravé strany do sítě Morávek a poslal "Klokany" do vedení 1:0. Západočeši ve druhé půli dostali naše mladíky pod tlak a neustále hrozili ze standardních situací, kromě rohů a přímých kopů se musela obrana Bohemky vypořádávat také s dlouhými auty plzeňského Blažka. Obrana odolávala až do 90. minuty, po rohovém kopu Plzně se prosadil Matas a vyrovnal na konečných 1:1. Starší dorostenci Bohemians museli litovat zahozených šancí z prvního poločasu, po kterém rozhodně mohli vést výraznějším rozdílem.

Starší dorost remizoval po brance v závěru

První střelu na branku si v úvodu utkání připsal plzeňský kapitán Dvořák, ale to bylo na dlouhou dobu jediné ohrožení Židlického branky ze strany Plzně. První gólovou šanci si dorostenci Bohemky připravili v 10. minutě, rychlý kontr začal u Morávka, špílmachr Bohemky prošel středem hřiště a poslal do šance Dufka, který tvrdě ve vápně zakončil, zamířil ovšem nad. Další minuty se hrál svižný fotbal na obou stranách, ale jen po velké vápno, ani jeden tým si nevypracoval zajímavější příležitost. Po dvaceti minutách hry ovšem začal velký tlak Bohemky, nejdříve v 19. minutě stihli obránci Plzně zblokovat pokus Fadrného, o minutu později hlavičkoval po rohovém kopu Busta těsně vedle a ve 21. minutě prověřil gólmana Západočechů Ptáček. Ve 24. minutě si připsal další střelecký pokus Dufek, ale opět zamířil nad branku.

Zaslouženého gólu se mladíci v zelenobílém dočkali ve 26. minutě, rychlá akce začala u Morávka, který na pravé straně našel volného Gröbla, jeho zakončení zvládl gólman vyrazit, míč se vrátil ke Gröblovi, který z velkého úhlu střelou přes hlavu zkusil překvapit a jeho pokus skončil na břevně, od břevna se míč odrazil na levou stranu k Palukovi, pohotově nacentroval do vápna a našel volného Morávka, který se zakončením z malého vápna neměl problém, 1:0. Už o dvě minuty později se do gólové šance opět dostal Dufek, po ose Morávek-Fadrný dostal míč za obranu a šel sám na branku Plzně, střelu Dufka gólman nezkrotil, ale Dufek ani na podruhé nezamířil přesně a těsně minul. Po gólu volala i standardka ze 31. minuty, centrovaný míč z levé strany tečovali dva naši hráči, ale v těžké pozici mířili vedle. Ojedinělý pokus soupeře o střelu vyslal ve 34. minutě z uctivé vzdálenosti Staněk, jeho střelu mimo gólman Židlický kontroloval a nemusel zasahovat.

"Klokani" chtěli zvýšit své vedení, běžela 36. minuta a Morávek zachytil laxní rozehrávku Plzně, posunul Gröblovi napravo, jeho střelu tečoval plzeňský obránce a míč těsně minul horní růžek branky, další zajímavá situace přišla o tři minuty později, po faulu na Morávka se ke standardce z 22 metrů a ideální pozice postavil Gröbl, technicky zamířil přes zeď a gólman Houdek musel rychle na zem, aby stihl střelu vyrazit alespoň na roh. Paradoxně mohla Plzeň srovnat ještě před přestávkou, ve 41. minutě vznikl nebezpečný závar ve vápně Bohemians po přímém kopu z levé strany, hráčům Bohemky se nepodařilo míč odkopnout do bezpečí, naštěstí Plzeňsští slabě zakončili a Židlický byl u tyče včas. Poslední ohrožení branky v prvním poločase si na své konto připsal Morávek, dlouhý nákop Židlického prodloužil Fadrný k špílmachrovi Bohemky, jemuž střela levou nohou ale nesedla ideálně a slabě vystřelil z hranice šestnáctky. V poslední minutě sudí Makovička ponechal bez karty tvrdý šlapák plzeňského Staňka na Fadrného, který se jen těžce sbíral.

Stejně jako v prvním poločase si první střelu druhého poločasi připsal plzeňský kapitán Dvořák, ale mířil vedle. Bohemians odověděli ve 48. minutě po rohovém kopu střelou Gröbla, který pohotově vyplálil z otočky a z velkého úhlu, střela šla však nad plzeňskou branku. Plzeň ve druhém poločase přidala a dostávala Bohemku pod tlak, hrálo se převážně na polovině "zelenobílých" a obrana se musela plně koncentrovat. V 52. a 55. minutě zakončoval plzeňský Vitouš, první pokus šel hodně mimo, ale druhý již byl o poznání nebezpečnější. Jedna z mála šancí Bohemky ve druhé půli se urodila v 63. minutě, Engelmann vrátil do vápna Plzně odražený míč a Fadrný špičkou kopačky tečoval těsně vedle levé tyče Houdkovy branky. Čtvrt hodiny před koncem musel trenér Hradecký vystřídat kapitána Filipa Bustu, který utržil ránu na hlavě a musel podstoupit šití, které si vyžádalo tři stehy. Kapitánskou pásku převzal Josef Baubín, na hřiště přišel Josef Dvořák a ve středu obrany se vytvořila nová dvojice Jakobovský - Ptáček.

Plzeň neustále hrozila ze standardních situací, dorostencům Bohemians se dařilo eliminovat alespoň rohové kopy, ale díky dlouhým autům Blažka se i tak ocitala obrana neustále pod tlakem vysokých míčů. V poslední minutě základní hrací doby se po přímém kopu dostala Plzeň k zahrávání rohového kopu a nový hráč na hřišti v plzeňský barvách, Jan Matas, se hlavou prosadil z bezprostřední blízkosti. Diváci spílali sudímu Makovičkovi, který podle nich nejdříve nesmyslně odpískal faul Morávkovi ve středu pole, po kterém přišel přímý kop a tvrdý souboj gólmana Židlického v malém vápně, který sudí Makovička ponechal bez povšimnutí a odpískal rohový kop pro Plzeň. Poslední střelu na branku vyslal v zelenobílém dresu Dvořák, po centru Baubína zakončoval v plzeňské šestnáctce, gólman Houdek byl pozorný a míč kryl. Po této akci z 93. minuty byl zápas ukončen a starší dorostenci Bohemians se rozešli s Plzní smírně 1:1. Před zápasem by vzhledem k postavení obou týmů v tabulce bod za remízu každý bral, ale s ohledem na nespočet zahozených šancí z prvního poločasu je nakonec zisk jednoho bodu ztrátou.


Bohemians 1905 - Viktoria Plzeň 1:1 (1:0)
Branky:
26. Morávek - 90. Matas
Rozhodčí: Makovička - Tereba, Handl
Diváci: 70

Sestava Bohemians 1950: Židlický - Baubín, Ptáček, Busta (K) (78. Dvořák), Engelmann - Gröbl, Morávek, Jakobovský, Paluka (59. Novák) - Fadrný, Dufek (90. Pivarník)