Záloha Bohemky – evropský unikát

V zápase na Spartě, který sice nedopadl tak, jak jsme si všichni přáli, se opět ukázala naprostá výjimečnost současné Bohemky. Psát o fantastickém povzbuzování zelenobílých příznivců i za krajně nepříznivého stavu 0:3 by bylo nošením dříví do lesa. Neméně jedinečná však byla i naše sestava. Tedy přesněji její prostřední část – pětičlenná záloha. Všech pět hráčů totiž fotbalově vyrostlo ve vršovickém Ďolíčku. Takovým počtem vlastních odchovanců se u nás nemůže pochlubit žádný jiný prvoligový tým, i v Evropě byste takové složení hledali jen velmi těžko. Moravec, Hašek, Morávek, Nikl, Bartek - všichni vyrostli v Bohemce.

Záloha Bohemky – evropský unikát

Snad ve všech novinách se objevily chvalozpěvy sparťanského trenéra Bílka na mladého nadějného záložníka Zemana, který dal první branku utkání. Bílek v něm vidí budoucnost Sparty. Zelenobílá budoucnost by však mohla být daleko zářivější, Bohemka měla na hřišti takové "Zemany" hned čtyři vedle sebe a všichni se svým výkonem sparťanskému mladíkovi minimálně vyrovnali. Vedle již relativně „ostřílené“ trojice Bartek, Hašek, Moravec se na prvoligové hřiště poprvé zblízka podíval také nedávno osmnáctiletý Jan Morávek. Od trenérů to byl jistě docela riskantní tah. Sázka na mladí mu však vyšla. „Nezahráli nám bohužel zkušení hráči. Ti místo uklidnění méně ostřílených spoluhráčů chybovali. K výkonu mladíku nemám výhrady,“ řekl Busta.

Přestože se dá jen těžko očekávat, že mladicí budou hned sami rozhodovat zápasy s mužstvy jako je Sparta, je jejich postupné začleňování do sestavy jednoznačně pozitivním krokem. O tom, jak se vyplácí vsázet na vlastní mladé odchovance ví koneckonců své i trenér našeho vršovického rivala. Když se na hřišti začali v uplynulých sezonách objevovat nezkušení zelenáči Suchý, Švec, Dočkal či Necid, kdekdo to Jarolímovi vyčítal. Slavia možná díky jejich chybám prohrála pár zápasů, ale tito hráči nabrali zkušenosti a nakonec výraznou měrou pomohli Slavii k historickému postupu do Ligy mistrů. Dnes se na ně jezdí dívat skauti Realu Madrid a jejich trží cena se pohybuje kolem 100 milionů korun.  

Nechme se tedy překvapit jaká bude nakonec budoucnost čtveřice našich mladých záložníků. Společně s velezkušeným Markem Niklem mohou třeba již na jaře vytvořit obávanou pětici zelenobílých mušketýrů a pomoci tak Bohemce k vytoužené záchraně.