Dorosty vstoupily do sezony na Spartě

V sobotu vstoupili do druhé poloviny sout&#283;&#382;e také dorostenci Bohemians. Hned v prvním utkání je &#269;ekal zápas ve strahovském tréninkovém centru proti vrstevník&#367;m ze Sparty. Star&scaron;í dorost prohrál 0:2,&nbsp;utkání jste&nbsp;<a href="http://www.fc-bohemians.cz/online/default.aspx?kod=110">mohli zde&nbsp;sledovat on-line</a>, mlad&scaron;í dorost zvít&#283;zil 1:0 a posunul se na první p&#345;í&#269;ku v tabulce práv&#283; p&#345;ed Spartu. Jarní boje v dorosteneckých ligách mají pro oba týmy zcela rozdílný charakter. Star&scaron;í dorostenci se musí vypo&#345;ádat se zm&#283;nami v kádru, se zran&#283;ními a budou se sna&#382;it obstát ve vyrovnané sout&#283;&#382;i.

Dorosty vstoupily do sezony na Spartě

Starší dorostenci Bohemians jsou po podzimu na 7. místě nejvyšší soutěže s velmi vyrovnanou bilancí pěti výher, pěti remíz a pěti proher. Sobotní soupeř je na 10. pozici s dvoubodovou ztrátou na Klokany. Ovšem přes zimu se v obou týmech hodně změnilo, a přestože je Bohemka v první polovině tabulky, jde do jara s jednoznačným cílem – hrát v klidném středu a zachránit se. „Rozestupy jsou minimální. Měli jsme špatný start do sezony, ale stačily dvě výhry a vyhoupli jsme se do poloviny tabulky. To samé se samozřejmě může stát i opačně. Proto jsme opatrní a nesmíme usnout na vavřínech. Dorostenecká extraliga je mimořádně vyrovnaná a u nás v týmu došlo k několika změnám. Chceme mít klid, abychom mohli vychovávat hráče a ne se strachovat o holé bytí,“ říká Václav Hradecký, trenér dorostu Bohemians 1905.

Podzimní vůdce dorostu Jan Morávek přešel do A-týmu, takže na trenéry teď čeká nelehký úkol nahradit největší osobnost týmu. „Honza Morávek nám samozřejmě bude hodně chybět. Jeho úloha v týmu byla jedinečná a nyní ji musíme nahradit jinými zbraněmi. Do týmu naopak přichází Václav Kadlec z mladšího dorostu,“ oznamuje kouč největší posilu z vlastních řad. Václavu Kadlecovi je teprve patnáct let, stále ještě chodí na základní školu a na jaře bude hrát s o tři roky staršími spoluhráči. Už byl dokonce i na jednom tréninku A-týmu a svoji vyhlášenou střeleckou produktivitu potvrdil i na zimním turnaji na Meteoru, kde byl nejlepším střelcem týmu. „Venca je mimořádný hráč, který hraje i za starší reprezentace. Nechceme jeho růst uspěchat, na druhou stranu nemá cenu ho držet v kategorii, kterou viditelně přerůstá,“ vysvětluje trenér Hradecký.

K dalším podstatným změnám přes zimu nedošlo. Příprava proběhla v domácích podmínkách, mužstvo se zúčastnilo zimního turnaje na Meteoru, kde obsadilo v konkurenci dospělých týmů třetí místo. Bohužel v posledním utkání o bronz s Příbramí B se vážně zranil kapitán a stoper Filip Busta, který v současné době leží v nemocnici s pohmožděnými játry poté, co ho jeden ze soupeřů trefil kolenem. Dorostu bude chybět několik týdnů. „Máme úzký kádr a toto jsou pro nás velké zásahy. Teď je důležité hlavně zdraví, aby se z toho Filip brzy dostal. Pro tým je to velká ztráta, protože na post stopera nemáme příliš náhradníků,“ říká trenér Hradecký.
Dorost Bohemians bude hrát své domácí zápasy v areálu mládeže na Lokomotivě. „Právě doma bychom chtěli uhrát důležitá vítězství, která nás dotáhnou k záchraně. Musíme to zvládnout a i přes nepřízeň okolností nejvyšší soutěž na Bohemce zachránit,“ potvrzuje Hradecký jasnou prioritu.

Mladší dorost Bohemians se naopak vyhřívá na výsluní své soutěže. V sobotu od 13:15 to bude souboj dvou nejlepších týmů ve své kategorii. První Sparta proti druhé Bohemce. Mladší dorost hraje své zápasy vždy po starším dorostu se stejným soupeřem. Tak zní pravidla fotbalových mládežnických soutěží.