V mrazáku se regeneruje i Bohemka

Každý den po mistrovském utkání následuje pro hráče Bohemians tradiční regenerace. Výklus v Krčském lese a hromadný odjezd od Modřan, kde zmrazí veškeré své šrámy. V Modřanech se totiž nachází pražské kryocentrum, které nabízí nové způsoby regenerace. „S touto myšlenkou přišel Marek Nikl a po konzultaci s lékaři i dalšími sportovci jsme uvítali možnost využívat tuto regeneraci,“ uvedl Lukáš Přibyl, ředitel Bohemians. „Znám tuto mrazivou regeneraci z Německa a v současné době zažívá velký rozmach,“ dodává obránce Bohemians Marek Nikl. Při teplotě až -160°C Klokani nabírají síly na další zápasy.

V mrazáku se regeneruje i Bohemka

Klokani se tak zařadili po bok dalších sportovců, kteří podobný způsob regenerace již využívají. V kryocentru se můžete potkat s Tomášem Dvořákem, hokejisty Sparty i Slavie, atletem Mužíkem i dalšími známými sportovci. „Měli jsme tu v Praze na návštěvě i fyzioterapeuty z Manchesteru United. Ti si na konec kryokomoru zřídili přímo v kabině na fotbalovém stadionu,“ říká Ivo Pultr, jeden ze zakladatelů pražského kryocentra. „Nejlepší je využívat kryoterapii po zápase a před utkáním. Pro každého to je samozřejmě individuální,“ dodává Pultr a Marek Nikl to jen potvrzuje. „Den po utkání je to ideální. Tělo tak zregeneruje mnohem rychleji.“

Do kryocentra se hned po utkání s Jabloncem vydal i Jan Morávek, který měl silné křeče a musel střídat. „Už je to v pohodě, normálně trénuji,“ hlásil v úterý. Po třech minutách v kryokomoře následuje dvacet minut cvičební zátěže a tělo je připraveno na další tréninkový cyklus. Fotbalisté Bohemians mohou využívat nejen celotělovou kryoterapii, ale také lokální, která je moderní nástupkyní tradičního „ledování“. Postižené místo je pomocí proudu chladného vzduchu o teplotě nižší než -100°C zmraženo a následně by mělo dojít ke zlepšení zranění. „Obecně cítím, že mi to prospívá. Chodíme sem hromadně po utkání a potom také individuálně dle potřeb,“ říká Karel Rada.

Kryocentrum mohou navštívit i sami fanoušci v Modřanech vedle OBI v ulici Imrychova. Pro veřejnost je otevřeno každý pracovní den od 17:30 do 19:00. Více informací najdete na www.kryocentrum.cz.

CO JE TO KRYOTERAPIE?
Stěžejní terapeutickou metodou je moderní procedura KRYOTERAPIE – léčba chladem za použití velmi nízkých teplot až do -160°C.  V extrémně studeném a suchém vzduchu dojde za velmi krátkou dobu k maximální aktivaci všech fyziologických obranných mechanizmů lidského těla. Celková i lokální kryoterapie je využívána jak pro rehabilitaci a léčbu nejrůznějších onemocnění, tak pro sportovní a estetickou medicínu. Pobyt v kabině při teplotě cca -130°C trvá 2-3 minuty. Tato metoda je mnoho let využívána v Japonsku, Polsku, Německu, Rakousku, Francii a Švýcarsku pro léčbu zánětlivých revmatických onemocnění, artrózy, roztroušené sklerózy, osteoporózy, stavů po operacích pohybového aparátu, chronických bolestivých stavů kloubů, celulitidy, migrény, snížení nadváhy, apod. Sportovci ji využívají pro regeneraci svalů a kloubů při velké fyzické zátěži.

Tato metoda zvyšování odolnosti organizmu poskytuje oproti ostatním tu výhodu, že je mnohem intenzivnější a rychlejší než například saunování, koupele nebo masáže. Jejím následkem nebývá únava a útlum, nýbrž dokonce zvýšení pracovního výkonu.
Metoda celotělové terapie chladem spojuje dva faktory v jeden: dvou až tříminutový pobyt v teplotě minus 110 až 160°C je vystřídán blokem dvacetiminutové lehké cvičební zátěže.