Začíná série pravdy - přijede Boleslav

Nedělním utkáním s Mladou Boleslaví vstupujeme do nejdůležitější části celé soutěže, ve které nás čekají čtyři zápasy s přívlastkem existenční. Pokud chceme reálně myslet na záchranu, musíme v každém z nich hrát na vítězství. Nejdůležitější je především první krok. Čeká nás soupeř, který svými výkony i výsledky zatím zůstává daleko za očekáváním fanoušků i fotbalových odborníků. Zatímco v uplynulých dvou sezonách hrála Mladá Boleslav o titul, teď ji patří až 8. místo a před Žižkovem na 11. místě je jen o skóre. Po pondělním domácím výprasku se Spartou navíc již podruhé vyměnila hlavního trenéra.

Začíná série pravdy - přijede Boleslav

Hodně krátká, ale nadmíru úspěšná. Tak by se dala charakterizovat ligová historie FK Mladá Boleslav. Však posuďte sami, do ligy nakoukli Středočeši poprvé v sezoně 2004/2005 a se štěstím se na 14. místě zachránili. O rok později však přišel šok. Podceňovaný outsider urval v nervy drásajícím závěru posledního zápasu v Liberci vítězství 3:2 a za svým soupeřem skončil na druhém místě tabulky. V létě 2006 se sice marně pokoušel postoupit přes Galatasaray do Ligy mistrů, ale po slavném vítězství nad Olympique Marseille dobyl alespoň základní skupinu Poháru UEFA, ve které pak rozhodně neudělal českému fotbalu žádnou ostudu. Velkým úspěchem skončila pro Bolku i loňská sezona. Přestože do ní vstoupila jako jeden z favoritů a nemohla se již spoléhat na podcenění ze strany soupeřů, dokázala obsadit skvělé třetí místo.

Hlavním strůjcem boleslavských úspěchů byl bezesporu trenér Dušan Uhrin mladší, který do města automobilů přišel na podzim 2004 právě z Bohemky. Z prakticky neznámých a jinde nechtěných hráčů se mu podařilo sestavit skvěle šlapající tým vyznávající atraktivní ofensivní styl. Jeho hlavní opory – Kuliče, Abrahama, Bednáře, Pecku, Matějovského – vynesl klubový úspěch až do reprezentace a všem zajistil atraktivní angažmá (první dva hrají za Spartu a Slavii, ostatní se prosazují v zahraničí).

Jak již bylo naznačeno, v letošní sezoně se mladoboleslavským zatím vůbec nedaří. Velkou roli v tom určitě hraje právě odchod výše zmiňovaných opor, které se vedení nepodařilo nahradit a samozřejmě také konec spolupráce s Dušanem Uhrinem mladším. Jediným letošním opravdovým úspěchem tak zůstává senzační vyřazení Palerma v poháru UEFA a podzimní vítězství na Spartě. Jarní odveta se stejným soupeřem se však Bolce hrubě nepovedla. V pondělní dohrávce podlehla doma 1:4 a u mužstva vzápětí skončil kontroverzní trenér Šťastný. Na jeho místo usedl Karel Stanner, dosavadní kouč třetiligového béčka. Jak se tato změna projeví na výkonu Středočechů nedělním zápase se můžeme jen dohadovat. Někdy mužstvu pomůže, jindy ho srazí ještě níže. Pokuty, které rozdalo vedení po ostudném výkonu v zápase s Mostem, se v pondělním zápase proti Spartě každopádně nijak pozitivně neprojevily.

Náš podzimní vzájemný zápas skončil vítězstvím Mladé Boleslavi 2:0, obě branky vstřelil exklokan Ivo Táborský. V zápase jsme doplatili především na pasivitu v prvním poločase, kdy jsme nechali soupeři příliš prostoru, a vlastní střeleckou nemohoucnost – Škoda trefil tyč, Kotyza břevno a další příležitosti zůstaly nevyužity. Přibližně šest stovek zelenobílých fanoušků i tak po zápase svým hráčům zatleskalo. Na závěr však nezbylo než tradičně konstatovat, že Bohemka v Mladé Boleslavi ostudu rozhodně neudělala, ale odjela s prázdnou...

Poslední vzájemná ligová utkání:
jaro 1998 Mladá Boleslav – Bohemka 3:0
podzim 1999 Bohemka – Mladá Boleslav 2:1
podzim 2007 Mladá Boleslav – Bohemka 2:0