Fanoušci ozdobou pražského derby

Před branami vršovického stadionu už od poledních hodin postávali fanoušci. Někteří bez lístků a čekali, zda se jim naskytne šance koupit vstupenku na očekávaný zápas mezi Bohemians 1905 a Spartou. Před stadionem se dokonce objevili i překupníci, ale jen s jednotkami lístků. Jednoho z nich policie zadržela, když prodával jednu vstupenku za tisíc korun. Dvě hodiny před zápasem se otevřely brány a zelenobílá lavina začala plnit vršovický stadion. 7 300 fanoušků se dostalo ke vstupenkám, ostatní zůstali před branami nebo u televizních obrazovek. Atmosféra na stadionu byla vynikající a fanoušci obou táborů se postarali o výtečný doprovod takticky vedené bitvy.

Fanoušci ozdobou pražského derby

„Fanouškům patří obrovské poděkování, že po celý zápas fandili převážně slušně a povzbuzovali své týmy. Ve spolupráci s policií jsme se na zápas důkladně připravovali a jsme rádi, že v Ďolíčku vše proběhlo bez problémů a v hledišti to byla velká oslava fotbalu,“ poděkoval příznivcům Lukáš Přibyl, ředitel Bohemians 1905. Ultras Bohemians připravili hned na úvod zápasu vydařenou choreografii s velkým nápisem Bohemians a kartony po celé šíři kotle. Na rukou fandů Klokanů vlál obří zelenobílý dres a stadionem se nesla píseň o Bohemce, která je a bude…

Mezi fanoušky nechyběly ani známé osobnosti. Na svém místě permanentkáře seděl herec Ivan Trojan, jehož Český lev znovu hlídal štěstí pro zelenobílé barvy. „Konečně jsem se dostal na jaře na fotbal a užil jsem si ho celý. Předtím jsem měl vždy nějaké točení. Byl to zápas ve skvělé atmosféře a vůbec nebylo znát, že hraje první tým s aspirantem sestupu. Bod je spravedlivý a snad nám pomůže k záchraně,“ přál si Ivan Trojan, který zápas hodnotil s kamarádem-hercem Davidem Suchařípou, velkým fanouškem Sparty. Bohemku přišly povzbudit i další osobnosti – zpěvák Petr Janda, herec Josef Dvořák nebo bavič Karel Šíp.

Dramatickou podívanou sledoval z tribuny i Marek Nikl, pro něhož to bylo hodně kruté. Ve čtvrtek byla potvrzena zlomenina zánártní kůstky na jeho pravé noze, a Marek tak všechny ostatní zápasy této sezony bude sledovat už jen z tribuny. „Už nikdy více,“ říkal po utkání z poloviny s úsměvem, z poloviny vážně. „Na tribuně sedět nemůžu. Jsem hrozně moc nervózní a nezvládám to. Fakt to bylo pro mě utrpení,“ popisoval své pocity Marek Nikl, který šel hráče povzbudit před utkáním do kabiny a po zápase byl první, kdo je vítal u kabiny.

Ve společnosti fanoušků na hlavní tribuně si zápas prožil i Jan Rezek, který je v Bohemce na hostování právě ze Sparty a smlouva mezi kluby mu start zakazovala. Během utkání ale bylo hodně živo i okolo Jana Rezka. To když fanoušci Sparty vytáhli transparent se vzkazem, ať už se Honza Rezek na Spartu nevrací. Transparent vytvořili jako reakci na účast Honzy Rezka v kotli Bohemky při utkání v Mostě. Fanoušci Bohemky tento vzkaz přijali po svém a stadionem se neslo hromové „Hóóóónza Rezek“. Skandoval kotel i obě podélné tribuny…

V báječné atmosféře bez incidentů se odehrál celý zápas. „Fanouškům Bohemky patří velký dík za podporu týmu až do konce zápasu. Zároveň bylo velmi sportovní, že hlavní tribuna zatleskala všem sparťanům při odchodu do kabin, což hráče Sparty mile překvapilo a zmiňovali se o tom i v útrobách stadionu,“ dodal Přibyl. Nejvíce ovací si samozřejmě vysloužil Karol Kisel, který střídal ve druhém poločase. Potlesk ve stoje mu věnovala celá hlavní tribuna a i oba tábory fanoušků za brankami. „Už jen kvůli fanouškům by si Bohemka záchranu zasloužila,“ řekl po zápase „Karči“.