Klokan Šírl vyhrál Pohár UEFA

Radek Šírl, odchovanec Bohemians, zvedl nad hlavu trofej pro vítěze Poháru UEFA. Stal se pátým českým fotbalistou, který tuto trofej získal, ale vůbec prvním odchovancem Bohemky, který se tímto úspěchem může pyšnit. Záložník Zenitu Petrohrad navíc odehrál celý zápas v základní sestavě ruského týmu, a významně se tak podílel na výhře na skotským Glasgow Rangers 2:0. A nedávno si splnil i svůj sen. V dotazníku pro Virtuální Ďolíček v roce 2002 uvedl v kolonce "fotbalový sen": "Jednou bych si chtěl zahrát za českou reprezentaci." I to se mu splnilo v přípravě proti Dánsku. Navíc byl povolán na EURO 2008. Odchovanec Bohemians zažívá krásnou sezonu, a v reprezentaci tak doplní dvojici, která také oblékla zelenobílý dres - Jaromír Blažek a Stanislav Vlček.

Klokan Šírl vyhrál Pohár UEFA

Šírl začínal s fotbalem v Rudné, pak hrál chvilku za Admiru a v šestnácti přišel do Bohemians, kde poprvé nakoukl do velkého fotbalu. V Bohemce strávil pět let, pak ho koupila Sparta, ale Šírl se po pár měsících vrátil na hostování do Ďolíčku. Nakonec si ho s sebou vzal trenér Petržela do Petrohradu, kde působí dodnes. Radek Šírl se výrazně zapsal do zelenobílé historie. Byl součástí vynikajícího dorostu a poté na levé straně zálohy i v útoku pomohl Bohemce k výrazným úspěchům v lize. Ve svých sedmadvaceti letech je nyní i hvězdou Zenitu Petrohrad, kde jako jediný z Čechů přežil delší období.

Ve středu večer se zapsal i do historie českého fotbalu jako pátý Čech s trofejí pro vítěze Poháru UEFA. "Ani jsem nevěděl, kolik kluků od nás to už vyhrálo. Každopádně je pro mě čest být mezi nimi, i když si to pořádně neuvědomuju," řekl po finále, které se hrálo na stadionu Manchesteru City. Nastoupil s obstřikem kolena a na levé straně obrany odvedl spolehlivý výkon. "Chtěl jsem si zápas užít. Finále poháru nehrajete každý den. A když to navíc bylo se šťastným koncem, je to paráda." Petrohrad, který na cestě do finále vyřadil favority Villarreal, Marseille, Leverkusen a Bayern, byl lepším týmem. Ale na první gól čekal až do 72. minuty. Pro Šírla to nebyla první trofej, na které se podílel. Loni v listopadu vyhrál ruský titul, o kterém svým gólem v posledním kole rozhodl.

V pátek začíná fotbalistům Petrohradu dovolená, Radek Šírl hned letí do Čech a určitě bude sledovat důležitý zápas jeho Bohemky v Ostravě. Radek Šírl dělá čest jménu Bohemky ve fotbalové Evropě. Jeho působení v Bohemians si můžete připomenout díky kartě hráče, která je k dispozici pod článkem nebo ukázkou z fotogalerie. Radku, gratulujeme!