Už je to jisté: Hoftych je novým trenérem

Fotbalová Bohemka má pro příští roky nového trenéra. Oficiálně dnes byl do funkce hlavního kouče Bohemians 1905 uveden Pavel Hoftych, který naposledy působil v ligovém Zlíně. Jeho novým asistentem je Pavel Medynský. Oba podepsali ve Vršovicích dlouhodobou smlouvu celkem na čtyři roky. Základní část je dvouletá a v případě úspěchu je v ní zakotvena dvouletá opce. „Úspěchem je návrat do Gambrinus ligy, což si všichni přejeme, je to náš cíl, protože Bohemka se svou historií a základnou fanoušků do ligy patří,“ říká Lukáš Přibyl, ředitel Bohemians 1905.

Už je to jisté: Hoftych je novým trenérem

Po skončení sezony a sestupu Bohemians 1905 do druhé ligy ukončil své působení v Ďolíčku Michal Zach, který tým převzal na posledních pět kol. Po sezoně dostal nabídku od pražské Sparty na pozici asistenta. Vedení Bohemians 1905 oslovilo Pavla Hoftycha, který v té době měl platnou smlouvu ve Zlíně, s kterým dosáhl velmi dobrého 8. místa. „Pavel Hoftych byl pro nás po všech referencích trenér číslo jedna. Nikoho dalšího jsme v tu dobu neoslovovali. Pavla jsme vybrali pro jeho velmi dobrou práci s kabinou a nesporné úspěchy v předchozích působištích, kdy pracoval i s mládeží,“ zdůvodnil volbu Lukáš Přibyl, ředitel Bohemians 1905.

Jednání probíhala relativně krátce, Pavel Hoftych po dvou schůzkách souhlasil s nabídkou Bohemians. „Láká mě především klub s obrovskou tradicí. Cítím tady, že se fotbal dělá pro lidi. Je to pro mě nová výzva s jednoznačným cílem, vrátit Bohemku do ligy. Byl jsem se podívat například na zápasy béčka s Chomutovem. Přišlo do Ďolíčku podobně lidí jako na Zlín na ligu a fandili, i když kluci dostali pět gólů. To mě fascinuje,“ říká nový trenér Bohemians 1905, který hráče poprvé pohromadě uvidí 17. června při zahájení přípravy. „Ale s částí kluků už jsem se viděl a hovořil jsem s nimi jednotlivě. Mají dlouho dovolenou, každý dostane pokyny, jak se připravit na start přípravy, abychom startovali ze stejné čáry,“ popisuje své první kroky ve funkci. Vedení a trenéři v těchto dnech formují kádr pro novou sezonu. „Jsou tady dobří hráči, chci vycházet ze současného kádru, o případném doplnění se budeme bavit během přípravy,“ dodává Hoftych.

„Vždycky jsem chtěl dělat fotbal tam, kde je výborná divácká kulisa. A Bohemka je na to nejlepší místo u nás,“ pochvaluje si splnění prvního trenérského snu . V roce 1999 bývalý zkušený ligový hráč začal s trénováním u mládeže Zlína, po třech letech se posunul do role asistenta áčka. V roce 2006 přešel do Slovácka, kde vedl rezervu a vychovával zde mladé talenty, zároveň byl asistentem u ligového A-týmu.  V dalším roce přijal angažmá Zlína a stal se trenérem Zlína. „Na předchozích trenérských štacích mě nejvíce ovlivnil Vlasta Mareček, pod kterým jsem pracoval ve Zlíně. To byla velká škola,“ vzpomíná jednačtyřicetiletý trenér, rodák z Neštěmic.

Jeho asistentem a zároveň trenérem rezervy bude Pavel Medynský. Také on podepsal na Bohemce dvouletý kontrakt s dvouletou opcí. „Pavel za Bohemku hrál, zná zdejší prostředí i většinu hráčů. Zároveň se znají s Pavlem Hoftychem i Vencou Hradeckým, takže věříme, že vytvoří dobrý tým,“ doplňuje Přibyl. Medynský působil jako trenér u rezervy Sparty a v Čáslavi. Fanoušci Bohemky si ho pamatují především jako hráče. „Pocházím z České Lípy, kde jsem s fotbalem začal. V dorosteneckém věku si mě vyhlédla Slavia Praha, to mi bylo sedmnáct a půl. V prvním mužstvu Slavie jsem vydržel sezonu a půl, pak jsem se vrátil do České Lípy. Dva roky jsem byl ve druhé lize v Xaverově, pak jsem se dostal do Bohemky, kde jsem hrával s Láďou Hruškou, brankářem Zdeňkem Hruškou, Válkem, Litošem, Pavlem Chaloupkou a dalšími. Mezi tím jsem dlouho studoval vysokou školu ekonomickou, ale protože jsem se začal fotbalu věnovat více, tak jsem studium ukončil. Musel jsem jít na vojnu, dostal jsem se na jeden rok do Dukly Praha. Na půl roku jsem pak odešel ještě do Chebu. Pod vedením Dušana Uhrina měl Cheb vydařený podzim, přezimovali jsme první. To už bylo v roce 1989 a v České republice se měnil režim. Nám vojnu zkrátili na rok a půl. Vrátil jsme se do Bohemky a dále hostoval dva roky v Pardubicích, pět let v Jablonci n. N. Pak jsem šel ještě na dva roky do Mostu, už v takovém tom důchodovém věku. To mi bylo pětatřicet. Ještě jednu sezonu jsem pak strávil ve druhé lize v Mladé Boleslavi. Pak už to bylo jen kolem Prahy, divize a pražský přebor,“ představuje Medynský svoji hráčskou kariéru.

Oba noví trenéři vlastní trenérskou profi-licenci, stejně jako třetí do party Václav Hradecký, který i nadále zůstává asistentem a zároveň bude působit u dorostu. O dalším složení realizačního týmu se jedná. „Chceme zkvalitnit celý realizační tým i co se týká práce okolo mužstva, abychom se na případný postup připravili po všech stránkách,“ vysvětluje Přibyl.