Ďolíček vítá druhou ligu, přijede Opava

Jen těžko nám mohl los vybrat na úvodní druholigový zápas atraktivnějšího soupeře než je Slezský FC Opava. Do Ďolíčku přijede jeden z horkých kandidátů na postup, kterého navíc doprovodí i vcelku početná skupina fanoušků. Na předsezonní tiskové konferenci z úst opavské vedení zaznělo: „Cílem jsou přední příčky v tabulce. Chceme hrát tak, abychom dávali hodně gólů a do ochozů přilákali co nejvíce diváků.“ S velkou pravděpodobností se tudíž můžeme těšit i na oboustranně atraktivní ofenzivní zápas na jehož konci věřme společně oslavíme druhé letošní vítězství. Pokud totiž navážeme na výkon z Ústí nad Labem, o výsledek bychom se rozhodně strachovat neměli.

Ďolíček vítá druhou ligu, přijede Opava

Začátky organizovaného fotbalu v Opavě jsou spojeny s létem roku 1907. Do druhé ligy nakoukli Slezané poprvé v roce 1985 a o deset let později dokonce postoupili mezi elitu. V další prvoligové sezoně přišel vrchol v podobě 6. místa. Až do roku 2004 se mužstvo pohybovalo na pomezí druhé a první ligy, pak se klub vinou špatného vedení dostal do krizové situace, která po sportovní stránce vyvrcholila sestupem z první fotbalové ligy až do krajského přeboru. O záchranu se zasloužilo Statutární město Opava, které poskytlo potřebné finanční prostředky na rozjezd a dosadilo do vedení důvěryhodné osoby. Díky sponzorům se pak podařilo odkoupit pro sezonu 2006/2007 licenci druhé ligy a vrátit tak v nejkratší možné době Opavě a především jejím divákům fotbal na profesionální úrovni.

Je známou skutečností, že se Opava může na české poměry pochlubit vynikající návštěvností. Po dobu působení v první lize se pravidelně pohybovala v rozmezí od 8 000 do 13 000 diváků a v době kdy mužstvo hrálo již zmiňovaný krajský přebor, činila průměrná návštěvnost úctyhodných 2 800 diváků.

Do letošního ročníku druhé ligy vstupují Opavští výrazně oslabeni o svojí největší ofenzivní hvězdu. Na začátku července totiž prodali do Lazia Řím svého nejlepšího střelce a spoluhráče Honzy Morávka z reprezentace do 19 let, Libora Kozáka. Na jeho místě by o sobě určitě chtěl dát vědět další mladíček, Martin Neubert, a především Milan Halaška. Tomu se dařilo v přípravě a svým gólem v poslední minutě nastavení zajistil Opavě bod v prvním zápase se Slováckem. Svými zkušenostmi by měl stejně jako loni pomáhat k návratu mezi elitu velezkušený Milan Barteska a také ligou ostřílený ostravský Petr Cigánek. Velkou oporou je rovněž brankář Otakar Novák.

Před dvěma roky jsme se Slezany uhráli celkem čtyři body. V prvním utkání na podzim jsme v Opavě remizovali 1:1, když vedoucí gól zápasu vstřelil Martin Kotyza a domácí z převahy vytěžili 16 minut před koncem vyrovnání. V domácím zápase jsme před fantastickou návštěvou 8000 diváků zvítězili jasně 3:0. Naše branky dával opět Martin Kotyza a dvakrát se trefil Milan Škoda. Zápas byl zajímavý také díky vyloučení obou brankářů.