Dukla - semifinále PMEZ, ale také I.A třída

Chystá se souboj legend. V páteční podvečer se na Julisce odehraje „tradiční“ souboj s Duklou Praha. Tradiční v uvozovkách. Ačkoliv jsem se s tímto soupeřem v minulosti setkávali v první lize naprosto pravidelně, na poslední vzájemný souboj už si řada fanoušků asi nepomatuje. V polovině 90. let totiž započal pozvolný pád kdysi prominentního týmu, který se zastavil až v I. A třídě. Obrat k lepšímu nastal až v uplynulé sezoně, kdy se novému vedení podařilo odkoupit licenci pro druhou ligu. V loňském roce bojovali vojáci až do posledního kola o záchranu, letos jsou jejich ambice o poznání vyšší, z vedení se dokonce ozývají hlasy hovořící o postupu. Výsledky z úvodních dvou zápasů tomu však příliš neodpovídají. Dukla v nich sice narozdíl od nás dokázala vstřelit gól, ale na svém kontě má jediný bod.

Dukla - semifinále PMEZ, ale také I.A třída

Snad žádný český klub se nemůže pochlubit tak rozporuplnou historií jako Dukla Praha. Pokud by se bralo v úvahu pouze období společné federální soutěže, patřila by Dukla k vůbec nejúspěšnějším mužstvům. Jejích 11 mistrovských titulů, účast v semifinále PMEZ i PVP a spousta individuální ocenění hráčů, jako byl Zlatý míč pro Josefa Masopusta, hovoří za vše. Málokdo se také u nás může pochlubit tím, že porazil slavný Manchester United (doma 1:0 v odvetě po prohře 1:3 v Manchesteru). Všechny tyto úspěchy byly pochopitelně podmíněné výjimečným postavením armádní Dukly v komunistickém režimu. Po jeho pádu nastal konec slavných let.

V sezoně 1993/94 přišel sestup z nejvyšší soutěže rovnou do třetí ligy, po několika letech živoření fůze s Příbramí, přesun do hornického města a zánik klubu. K jeho znovuvzkříšení došlo až v roce 2001, kdy začala FK Dukla Praha hrát pražský přebor. Mužstvo se ale potýkalo s nedostatečným počtem kvalitních hráčů a tak po dvouletém působení v páté nejvyšší soutěži sestoupilo až do I.A třídy. K významnému posunu došlo před začátkem ročníku 2007/08. Majitel klubu Fotbal Jakubčovice se rozhodl převést druholigovou licenci na nově vzniklou akciovou společnost FK Dukla Praha. Na Julisce se začínalo téměř na zelené louce, bylo potřeba sestavit kádr hráčů, vybudovat strukturu klubu. V těžké konkurenci bojovala Dukla o holou záchranu, ale druholigovou příslušnost nakonec i díky přispění zelenobílého trojlístku – Lukáš Adam, Jiří Rychlík a Tomáš Kulvajt – nakonec uhájila.

Do letošního ročníku druhé ligy vstupuje Dukla s poněkud odlišnými ambicemi. Místo záchrany si začíná brousit zuby na postup. Své ambice opírá o angažování jednoho z vůbec nejlepších ligových střelců Luďka Zelenku či bývalé reprezentanty Jiřího Novotného a Patrika Gedeona. Otázkou ovšem je, v jakém zdravotním stavu a herní pohodě se tito veteráni právě nachází a zda jejich zkušenosti předčí běhavé a dravé druholigové mládí. V prvních dvou zápase zatím „vojáci z Julisky“ každopádně nijak nezazářili. Po bezbrankové domácí remíze se Spartou B prohráli v Čáslavi 1:2, když jediný gól dokázal vstřelit Luděk Zelenka až v samotném závěru utkání.