V pátek jedeme do Vítkovic

V pátek nás čeká druhý podzimní výjezd na Moravu, do Vítkovic. Snadný soupeř. Na kontě nula bodů, nejméně vstřelených branek a nejvíce inkasovaných. Beznadějně poslední místo. Ale pozor. Vítkovice jsou služebně nejstarším týmem druhé ligy. Působí v ní již více než deset let. Navíc doma nastoupí poprvé pod vedením nového trenéra, mužstvo převzal velezkušený Vlastimil Palička, a budou konečně chtít zabrat. I my máme však co napravovat. V posledních dvou zápasech nám vítězství uteklo trestuhodně v posledních minutách a třetí podobné zaváhání si již nemůžeme dovolit. Navíc proti Klokanům bude stát zkušený záložník Tomáš Kuchař, který v létě do Vítkovic přestoupil.

V pátek jedeme do Vítkovic

Vznik vítkovické kopané se datuje do roku 1919, kdy skupina fotbalových nadšenců založila SK Slavoj Vítkovice. Kvůli ekonomickým problémům ale Slavoj musel skončit a nástupnickým oddílem se stal SSK Vítkovice. Další velkou událostí byla stavba stadionu, na kterém Vítkovice hrají ligová utkání dodnes. Nový stánek se podařilo postavit v rekordně krátké době, otevřen byl 19. srpna 1938.

Do první ligy postoupili vítkovičtí poprvé v sezoně 1948/49 a hned skončili na skvělém čtvrtém místě. Vydatně jim k tomu pomohl asi nejslavnější hráč české fotbalové historie, Pepi Bican. Ve svých sedmatřiceti letech nastřílel úctyhodných dvaadvacet branek a získal svůj devátý, poslední titul krále střelců. O dva roky později se mužstvo díky administrativními zásahu ligového vedení muselo s nejvyšší soutěží rozloučit. K návratu zpět mezi elitu došlo až v roce 1981. O pět let později přišel největší úspěch v historii klubu. V sezoně 1985/86 se Vítkovice poprvé a dosud naposledy staly mistry Československa. Nutno říci, že k titulu napomohla i situace v pražské Spartě, jejíž hráči ten rok zrovna revoltovali proti neoblíbenému trenéru Zacharovi. Vítkovice se neztratily ani v evropských pohárech. V PMEZ porazily Paris Saint Germain a nad jejich síly bylo až FC Porto. Spanilá jízda pokračovala o rok později v Poháru UEFA. Na jejich kopačkách pohořela taková mužstva jako AIK Stockholm, Dundee United a Vittoria Guimaraes. Spanilá jízda skončila až ve čtvrtfinále, kdy byl nad jejich síly Espanyol Barcelona.

Od těch chvil se Vítkovice povětšinou jen potácely v dolních patrech prvoligové tabulky. Mužstvo prošlo výprodejem, navíc ho postihla ekonomická krize. Výsledkem byl pád do druhé ligy v sezoně 1993/94 a následná nešťastná fúze s Karvinou. Kvůli ní se vítkovičtí dostali až do MSFL, ze které ale hned za rok postoupili zpět do druhé nejvyšší soutěže. Od té doby s větším či menším úspěchem bojují v druhé nejvyšší soutěži.

Před dvěma roky jsme Vítkovice ve druhé lize dvakrát porazili. Doma jsme na podzim vyhráli 3:0, když hned z prvního útoku skóroval hlavou Held, na konci poločasu přidal druhou branku Kulvajt a gólový účet uzavřel ve druhém poločase Pavel Hašek. Jarní odveta ve Vítkovicích pak skončila 2:1 pro nás. Opět jsme šli rychle do vedení brankou Pávka, domácí po přestávce vyrovnali, ale vítěznou trefu dal dvacet minut před koncem Lukáš Adam.