Co se dělo v závěru v Čáslavi

Sto minut hry, dva góly v nastaveném čase, červená karta po závěrečném hvizdu, emoce v hledišti i na hřišti vyvolané nepřesným a zmateným sudím Býmou – to vše přinesl zápas o druholigové čelo, na který bylo v Čáslavi vyprodáno. 2500 fanoušků, z toho téměř tisíc v zelenobílém, sledovali devadesát minut taktického boje uprostřed hřiště, až závěrečná desetiminutovka přinesla největší drama a nejvíce vzruchu. „Čtyřiadvacet hodin po zápase se klub nesmí vyjadřovat k výkonům rozhodčích, to respektujeme. Nechceme v emocích poškozovat jméno českého fotbalu, ale dění na hřišti v Čáslavi hovoří za vše. Nebylo to poprvé a zřejmě ani naposledy,“ řekl po utkání Lukáš Přibyl, ředitel Bohemians 1905.

Co se dělo v závěru v Čáslavi

Boj o druholigové čelo se dlouho odehrával bez branek. Hra probíhala především mezi šestnáctkami, rozhodčí oba týmy do zakončení příliš nepouštěl, i obě mužstva si hlídala především zadní vrátka. Během druhého poločasu po několika sporných momentech rozhodčích přilétly ze sektoru fanoušků Bohemians na asistenta na pomezí kelímky s pivem. Hlavní sudí Býma kvůli tomu přerušil zápas na pár minut a upozornil oba kapitány, aby se to neopakovalo. Ze sektoru domácích vlajkonošů v závěru přilétla na hrací plochu dýmovnice, takže se emoce musely krotit na obou stranách. K tomu přibyla střídání a sudí Býma oznámil, že bude nastavovat celkem sedm minut, což přibližně odpovídalo všem prodlevám.

V páté minutě nastavení se k míči dostal Morávek, skvěle si na vápně obhodil stopery a dostal se do podobné situace jako proti Spartě B v prvním poločase. Tentokrát ale už levačkou mířil přesně a Bohemka vedla 1:0. Fanoušci slavili gól a sudí Býma znovu přiběhl k sektoru vlajkonošů hostí, i když tentokrát k žádným nepřístojnostem nedocházelo. „Jen oznámil, že se bude nastavovat dalších sedm minut, i když do konce už chyběly jen dvě,“ vysvětlil Dalibor Slezák, co se dozvěděl od rozhodčího na půlicí čáře. Čáslav rozehrála a Bohemka jeden z útoků odvrátila. Poté byl na půlicí čáře k zemi sražen Moravec přímo před zraky sudího Býmy. „Dostal jsem loktem do zubů a ještě mi zajel do nohy,“ popsal situaci Moravec. Hned vzápětí ale sudí Býma odpískal strčení od Ibragimova. Čáslav zahrávala z půlicí čáry přímý kop, na který šel do vápna i brankář Švenger. To běžela již osmá minuta nastavení. Dlouhý Brezinského nákop prodloužil právě Švenger na Fikejze, který stál sám na malém vápně a tečoval míč do branky. Podle mnohých z ofsajdu, ale to nemůže dokázat žádný objektivní televizní záběr. „Ať se děly v závěru různé a hrůzné věci, tak naší chybou je, že si takovou standardku nepohlídáme,“ prohlásil kouč Pavel Hoftych. Gól Čáslavi navíc provokativními gesty směrem ke kotli Bohemians doprovodil čáslavský brankář Švenger.

Pár vteřin po následném rozehrání sudí Býma ukončil zápas. Žádné další nastavení, jak proklamoval při vedoucím gólu Bohemians, se nekonalo, vyrovnání přišlo dříve, než kdokoliv očekával. Po závěrečném hvizdu se k sudímu seběhli hráči i realizační tým Bohemians. Fotbalisté Čáslavi pokračovali v provokacích. Uprostřed hřiště se utvořilo klubko hráčů, ve kterém najednou upadl jeden z domácích hráčů. „ Došlo tam k vzájemnému postrkávání několika hráčů a jeden z nich upadl. Nejdříve nám nadávali do čů…., pak se s námi postrkávali, “ popsal situaci Dalibor Slezák, kterého sudí označil za viníka a udělil mu již po závěrečném hvizdu červenou kartu. „Do zápisu rozhodčí uvedl, že Slezák udeřil domácího hráče,“ řekl kapitán Bohemians 1905 Marek Nikl, který do zápisu napsal námitku.

V útrobách stadionu už se emoce uklidili a tisková konference proběhla velmi rychle bez velkých prohlášení, která na adresu rozhodčích stejně bezprostředně po utkání nejsou možná. Živo ale bylo na hřišti, kde po utkání nezvládla svoji roli pořadatelská služba ani někteří fanoušci Bohemky. Policie opustila stadion přibližně pět minut před koncem zápasu a nečekala na závěrečný hvizd. Na sektor, kde se nacházelo přibližně šest stovek fanoušků, tak zbyli čtyři pořadatelé, kteří v žádném případě nemohli zvládnout emotivní závěr zápasu. Zvláště, když domácí gólman Švenger provokoval fanoušky urážlivými gesty. Po závěrečním hvizdu se přibližně dvacet fanoušků Bohemky dostalo na hrací plochu a chtěli se dostat k hlavnímu sudímu. Trenér Hoftych ve spolupráci s dalšími hráči je ale vrátil zpět k sektoru.

Utkání bude mít určitě dohru u disciplinární komise, která bude projednávat červenou kartu Slezáka. „Určitě si nechceme nechat líbit ani to, co se dělo na hřišti. Bohemka se snaží přinést do českého fotbalu pozitivní pohled, nesnažíme se negovat a skandalizovat každé pochybení rozhodčích. Přešli jsme velmi spornou penaltu v Olomouci, protože jsme si vědomi, že podstatný díl odpovědnosti nesou také naši hráči, kteří se v posledních minutách vůbec do takových situací dostanou. Ovšem sobotní zápas v Čáslavi nemůžeme už nechat bez povšimnutí. Bohemka se snaží bojovat i svým chováním ve prospěch fotbalu, bohužel se na této cestě potkáme i s lidmi, kteří při rozhodování myslí především na svůj vlastní prospěch a profit bez ohledu na morální zásady,“ dodal ředitel Bohemians 1905.