V sobotu jedeme na Slovácko

Mužstvo nenaplněných ambicí s největším fanouškovským zázemím ve druhé lize, tedy samozřejmě po Bohemce. Tak by se dal ve zkratce charakterizovat náš příští soupeř – 1. FC Slovácko. V posledních třech zápasech na hřištích soupeřů dostali Moravané pokaždé třígólový nášup, doma však poslední dobou většinou vyhrávají a mimo jiné zde dokázali v poháru přehrát i prvoligové Brno. „Výsledkově i herně zatím dost tápou. Kvalitou a šířkou kádru jsou na tom přitom možná lépe než my. Nesmíme se rozhodně nechat nijak ukolébat, čeká nás velmi těžký zápas,“ říká o našem sobotním soupeři trenér Pavel Hoftych a jedním dechem dodává: „Do konce podzimní části chybí ještě pět zápasů v nichž chceme vytěžit maximální počet bodů. S jejich sbíráním musíme začít už tuto sobotu.“

V sobotu jedeme na Slovácko

Historie fotbalu v Uherském Hradišti se začala psát v roce 1900, kdy byl založen fotbalový klub ČSK Uherské Hradiště. V následujících letech vystřídal několik názvů a potácel se v nižších soutěžích. Koncem 50. let dosáhl klub pod názvem Spartak Hradišťan velkého úspěchu, když se mu podařilo postoupit do druhé ligy. V této soutěži přišlo na utkání s RH Brno rekordních 10 000 diváků. V sezóně 1989/90 přišel pro klub obrovský úspěch v podobě postupu do finále Českého poháru, ve kterém však podlehl Dukle Praha.

Do první ligy nakoukl zástupce uhersko-hradišťské kopané poprvé v sezoně 1996/97. Nezkušenost s největší soutěži se však proměnila v epizodní jednoroční působení, navíc přišly velké finanční problémy a sestup se zastavil až v divizi. Vstupem a finanční pomocí firmy Synot se podařilo pád zastavit a v sezoně 2000/2001 se tým pod hlavičkou 1. FC Synot objevil opět v první lize. Největšího úspěchu dosáhl o tři roky později, kdy skončil na pátém místě. Po korupční aféře a odchodu firmy Synot z českého fotbalu, se v létě 2004 změnil název na 1.FC Slovácko. Ještě předtím, 12. října 2003, byl v Uherském Hradišti otevřen moderní Městský fotbalový stadion s kapacitou 8 121 diváků, který hostí také zápasy české reprezentace a lvíčat. Početná kolona fanoušků si zde však příliš radosti neužila, jejich milovábný klub opustil v sezoně 2006/07 nejvyšší soutěž a od té doby se marně snaží o návrat.
Do letošní sezony vstoupil tým z Uherského Hradiště s velkým očekáváním. Na lavičku usedl bývalý vynikající slovenský hráč Ladislav Jurkeník. Dalšími výraznými posilami se stal záložník Lukáš Kubáň, stříbrný medailista z loňského mistrovství světa do 20 let, který se do týmu vrátil z neúspěšného hostování v Brně a hlavně zkušení obránci René Formánek z Třince a Tomáš Randa z Olomouce. Dosavadní výkony a výsledky jsou přinejmenším hodně rozpačité. Domácí prohra s Ústí nad Labem, remíza s Vítkovicemi či zmiňované tři venkovní porážky o tři góly prvoligovým ambicím totiž vůbec neodpovídají.

Naše poslední vzájemné zápasy se odehrály v prvoligovém ročníku 2002/03 a žádné pozitivní vzpomínky rozhodně nevzbuzují. Na podzim jsme v Uherské Hradišti prohráli 1:3, když náš jediný gól vstřelil Karol Kisel. Jarní rozlučkový zápas, který se kvůli trestu za známé extempore v zápase se Spartou odehrál v Pardubicích a sledovala ho historicky asi nejnižší návštěva na domácím zápase Bohemky (400 lidí), skončil opět vítězstvím Slovácko, tentokrát 2:1.