První s druhým - šlágr podzimu

Souboj prvního s druhým – nic víc už druhá liga nabídnout nemůže a právě zápas nejvýše postavených týmů uvidíte v neděli v Ďolíčku. Utkání začíná v 17 hodin a o zápas je samozřejmě velký zájem. „Do středy se zaplnilo přibližně šest tisíc míst, zbývá tedy kolem tisícovky vstupenek, protože část kapacity je rezervována pro fanoušky Jihlavy a pro hosty utkání,“ říká Lukáš Přibyl, ředitel Bohemians. Do Ďolíčku přijede vedoucí celek soutěže s nejlepším střelcem druhé ligy Petrem Faldynou. Ten rozhodl poslední zápas Jihlavy s Čáslaví, před dvěma lety na podzim dal do sítě Klokanů dokonce hattrick. „Je to nebezpečný hráč hlavně ve vápně. Ale není v dresu Jihlavy jediný,“ říká kouč Bohemians 1905 Pavel Hoftych.

První s druhým - šlágr podzimu

Faldyna dal letos už osm ze třinácti gólů, které Jihlava letos vstřelila. Je nebývale produktivní a zakončuje především z území velkého čtverce. „Má cit pro to, postavit se na správné místo,“ doplňuje Hoftych. Faldynu nerozhodil ani zvažovaný přestup do Slovácka. Sám si přál přestoupit, ale nesrovnalosti ve smlouvě nakonec jeho přestup zhatili a Faldyna byl nucen zůstat v Jihlavě. Bez něho by klub z Vysočiny jen těžko dobýval postupové pozice. Jihlava má ještě jednoho střelce – Michal Kadlec dal tři góly a i s touto bilancí by byl V Bohemce na čele klubové statistiky. Produktivita a těsné výsledky táhnou Jihlavu vzhůru. Po dvanácti kolech má Jihlava 25 bodů a skóre jen 13:7. Vychází to v průměru na jeden gól na utkání, přesto Jihlava jen jednou prohrála a sedmkrát s touto bilancí zvítězila.

Pro Bohemku a pro fanoušky musí být dostatečným varováním bilance Jihlavy ze hřišť soupeřů. Zatím tam Jihlava hrála jen pět zápasů. Ale má z nich obdivuhodnou bilanci tří výher, dvou remíz a ani jednou dosud neprohrála. A skóre z venku? 4:1 ve prospěch Jihlavy! „Překvapilo mě, když jsem viděl, že Jihlava dostala na hřištích soupeřů jen jeden gól. To svědčí o skvělé hře dozadu. I z toho lze vypozorovat, co náš v neděli čeká. Mužstvo fotbalově vyspělé s dobrou organizací hry. Bude to jiný zápas než předchozí. Bude to pro nás díky soupeři i výjimečné atmosféře krátký návrat do ligy. Chceme obstát,“ prohlašuje Hoftych.

Jihlava v předchozích sezonách vyhlašovala útok na ligu, ale dopadla neúspěšně. Letos se naopak chová nenápadně a postupně vystoupala až na čelo druhé ligy. Trenér Karol Marko má k dispozici vyvážený tým, který má nyní i dostatečné sebevědomí. „V neděli musíme mít respekt ke hře soupeře, zároveň se však chceme prosadit vlastním fotbalem. Diváci se mohou těšit na zajímavou konfrontaci dvou stylů hry a dvou kvalitních celků, jejichž střetnutí bude mít prvoligové parametry,“ říká jihlavský kouč na oficiálním webu svého klubu. „Nejen já, ale i celý náš tým se velmi těší na atmosféru celého utkání. Diváci jsou v Ďolíčku skutečně úžasní a mají můj obdiv. Dokáží výrazně přispět nejen kulise zápasu, ale i jeho sportovní úrovni. A tak to má být, protože fotbal hrajeme pro lidi! Věřím, že mé hráče skvělá atmosféra utkání pohltí a donutí vydat ze sebe to nejlepší,“ dodává Marko. Jeho tým přijede do Prahy povzbudit více než stovka fanoušků.

Poslední vzpomínka na zápas s Jihlavou je pro fanoušky Bohemky příjemná. V Ďolíčku se na jaře roku 2007 hrálo o postup do ligy. Na stadion přišlo více než osm tisíc diváků a utkání rozhodl Vladimír Bálek jedinou trefou. Podobný scénář se dá očekávat i tentokrát – plný stadion, dramatická podívaná a snad i dobrý konec pro Bohemku. Vstupenky na utkání jsou v prodeji v síti Ticketstream. Ve fanshopu si je můžete koupit až do pátku do 17 hodin. Stadion otvírá brány v neděli v 15 hodin.