Průvodce - CESTA ZA TITULEM

Už se to blíží, už brzy to začne. Vezměte své známé, pozvěte pamětníky, kteří chodili na stadiony v osmdesátých letech. CESTA ZA TITULEM začíná. Přijedou fanoušci z celé republiky, Ďolíček se ponoří znovu po pětadvaceti letech do oslav titulu. A k tomu zápas dvou nejlepších celků druhé ligy. Jen těžko bychom na podzim hledali lepší příležitost, kdy přijít do Ďolíčku. „Doufáme, že si všichni neděli užijí. Samozřejmě jde i o výsledek, ale už samotná atmosféra duelu a setkání s mistry bude pro všechny určitě zážitkem na dlouhou dobu. Jen Vladimír Borovička a funkcionář Zdeněk Svoboda nemohou, protože jsou v zahraničí, ale jinak dorazí všech sedmnáct fotbalistů, kteří se podíleli na titulu, přijdou i trenéři Zadina a Ledecký, dorazí manželka zesnulého kouče Tomáše Pospíchala,“ vypočítává skvělou účast ředitel Bohemians 1905 Lukáš Přibyl. Bohemka odehraje zápas s Jihlavou v replikách dresů, ve kterých získala v roce 1983 titul. Ovšem to není zdaleka konec všem lákadlům CESTY ZA TITULEM.

Průvodce - CESTA ZA TITULEM

Proč CESTA ZA TITULEM?
Před pětadvaceti lety vyhrála Bohemka svůj jediný titul v historii klubu. Přesně před pěti lety zemřel slavný kouč mistrů Tomáš Pospíchal. Tato dvě výročí příměla klub připomenout fanouškům historické okamžiky a zároveň poděkovat aktérům tehdejší doby za jejich výkony. Po Cestě za Klokanem, Cestě za světlem, přichází Cesta za titulem. Začíná v neděli 26.října v 15 hodin. Přijďte včas, ať vidíte vše podstatné a na svém místě na tribuně ať jste minimálně patnáct minut před utkáním, kdy začne vítání mistrů. 

Setkání mistrů
Koho všeho můžete v neděli v Ďolíčku potkat? Výčet jmen bude opravdu skvostný. Z mistrovské sestavy přislíbili účast tito hráči: Zdeněk Hruška, Přemysl Bičovský, Milan Čermák, Vladimír Hruška, Pavel Chaloupka, František Jakubec, Zdeněk Koukal, Stanislav Levý, Jaroslav Marčík, Tibor Mičinec, Jaroslav Němec, Petar Novák, Jiří Ondra, Zdeněk Prokeš, Miroslav Příložný, Jiří Sloup, Peter Zelenský. Trenéry bude reprezentovat Josef Zadina, který většinu mistrovské sezony dělal asistenta, ale na část ročníku převzal mužstvo jako hlavní trenér. Dalším asistentem v mistrovské sezoně byl Ladislav Ledecký, také on přijal pozvání do Ďolíčku. Mezi muži určitě vynikne přítomnost jedné ženy – Vlasta Pospíchalová prožila vedle legendárního kouče Tomáše Pospíchala všechny radosti i strasti trenérského života a teď se vrátí do Ďolíčku, kde se svým manželem trávila tolik času. Všechny tyto hráče potkáte před zápasem na ochozu hlavní tribuny, kde projdou výstavu fotografií a budou k dispozici fanouškům při autogramiádě. Uvidíte je i na ploše při slavnostním ceremoniálu, při zápase se hráči posadí do dolní části sektoru A2. Přijďte do Ďolíčku, potkejte mistry a nebojte se jich na cokoliv zeptat, vyfoťte se s nimi. Prostě mistři jsou zpátky a vy máte jedinečnou možnost je vidět pohromadě. „Bereme to i jako poděkování všem, kteří se o mistrovský titul zasloužili. Proto klub připravil i drobné suvenýry, které věnuje jednotlivým hráčům jako památku na mistrovskou sezonu i na současnou Bohemku,“ řekl Lukáš Přibyl, ředitel klubu. Na CESTU ZA TITULEM se například Milan Čermák vydává až z Vídně, kde bydlí. Peter Zelenský jako asistent odehraje zápas slovenské ligy na lavičce Trnavy a ihned poté míří do Prahy na Bohemku. Přijedou mistři ze všech koutů Evropy, každý z hráčů chtěl být u toho.

Výstava
Silným zážitkem bude určitě i výstava fotografií a vzácných relikvií z mistrovské sezony v čele s pohárem. Na ochozu hlavní tribuny, tam, kde je obvykle místnost VIP II, pod sektorem A4, bude po třetí hodině zahájena výstava. „Nejprve si ji od tří hodin projdou mistři se svými manželkami, aby mohli společně zavzpomínat. Pak bude výstava otevřena i pro fanoušky,“ upřesňuje Pavel Landa z marketingu Bohemians, který celou akci organizačně zajišťuje. Výstava připomene nejlepšího střelce sezony Pavla Chaloupku, přinese momentky z jednotlivých zápasů, připomene i pohárové zápasy ze sezony 1982/83. Vrcholem výstavy bude určitě pohár pro mistra ligy, který se na Bohemku vrátil po pětadvaceti letech. Bude vystaven společně s plaketou pro mistra ligy, dobovou vlajkou podepsanou všemi mistry a fanoušci se s ním samozřejmě budou moc vyfotografovat. Vstup na výstavu je zdarma.

Fanshop
Kromě tradiční nabídky fanshopu a několika novinek si můžete zakoupit i jedinečnou retro kolekci, která připomene mistrovský rok 1983. Pamatujete na starý znak se zlatým klokanem a zlatým nápisem? Právě v tomto designu jsou vyvedeny všechny suvenýry. Fanoušci si mohou koupit mistrovskou šálu s dobovým logem Bohemians ČKD Praha, kšiltovky, čepice, klíčenku i samotnou nášivku. Specialitou je plakát z roku 1983 se jmenovkami všech hráčů. To vše si můžete koupit ve fanshopu i na speciálním místě před fanshopem. Vše je v omezené sérii několika stovek kusů jen pro tento zápas. Výjimečná série retro dresů se bude prodávat jen v nákladu desítek kusů.
V prodeji bude další z kartiček série, na kterou jsou fanoušci Bohemians zvyklí a jejichž tradice se opět obnovuje. Na řadě je speciál CESTA ZA TITULEM. Koupíte ve fanshopu i na dalších místech na stadionu.

Knihy
Při utkání s Jihlavou spatří světlo světa i jedinečná kniha Mistři z Ďolíčku, kterou napsal novinář Petr Nečada. Na dvou stovkách stran barvitě popisuje události ze sezóny 1982-83, kdy se stala Bohemka jedinkrát v historii fotbalovým mistrem. Kniha stojí 159,- Kč.
Druhou knížkou, která bude představena v Ďolíčku je kniha od manželky trenéra Tomáše Pospíchala. Příběhy splněných a nesplněných snů. Laskavé vzpomínání na dobu dávno i nedávno minulou, děj knihy začíná za první republiky, popisuje život za války i dobu "budování socialismu". Prakticky celou druhou část příběhu tvoří životní etapa, kterou autorka strávila po boku československé fotbalové legendy Tomáše Pospíchala. Čtenáři si tak znovu připomenou jeho obrovské úspěchy, kterých dosáhl jako trenér Bohemians, stejně tak i jeho nekončící boj se zdravotními problémy. Kniha Vlasty Pospíchalové se jmenuje Srdce, míč a velryba.

Magazín
K utkání vychází tradiční magazín Klokan, tentokrát i s přílohou. Za stejnou cenu 30 Kč získáte nejen obvyklý servis, ale také retro magazín, který bude vložen uprostřed tradičního Klokana. Čtyřstránková příloha je vyvedena přesně v grafice tehdejšího programu, obsahuje statistiky z mistrovské sezony, tabulku mistrovského ročníku, poděkování tehdejšího vedení fanouškům i úryvek z knihy Mistři z Ďolíčku. Magazín Klokan zakoupíte u prodejců při vchodu na stadion.

Autogramiáda
Od 16 hodin bude na ochozu hlavní tribuny probíhat velká autogramiáda dvacítky přítomných osobností. Hráči, trenéři i autoři knih se podepíší fanouškům prakticky na cokoliv. V magazínu Klokan naleznete uprostřed dvoustranu na podpisy, kupte si plakát mistrů, knížky, přineste si cokoliv z domova, co vám třeba připomíná mistrovskou sezonu. Málokdy budete mít možnost potkat skvělou sestavu takto pohromadě.

Dresy
Fotbalisté Bohemians krátce před pátou hodinou vyběhnou na trávník v netradičních dresech. Ne vždy byla Bohemka pruhovaná. Tentokrát se vrátíme do doby, kdy Bohemka často měnila dresy a neměla stálou kombinaci. V mistrovské sezoně byly základní dresy jednoduché. Zelený trikot, bílé trenky, zelené stulpny. Tak je také zvěčněn mistrovský tým na plakátech. Právě v této kombinaci vyběhne současná jedenáctka proti Jihlavě. „Tehdy oblékal Bohemku Adidas, nyní Umbro, to je jediná změna. V rámci možností jsme se snažili co nejvíce připomenout tehdejší kombinaci. Díky vstřícnosti všech našich hlavních partnerů se nám to podařilo. Fortuna, Remal i Makroflex souhlasily a vzdaly se pro tento zápas svých log na prsou, respektive na zádech. Umbro dodalo podobné dresy těm z roku 1983. Proti Jihlavě tak vyběhneme v čistých dresech bez reklam, se starými čísly i zlatým klokanem ve znaku,“ popisuje ředitel klubu změnu, která bude asi nejvíce patrna při zápase. „Na jeden zápas oželíme tradiční pruhované dresy a vrátíme se o pětadvacet let zpátky,“ dodal Přibyl.

Program akce:
15:00 Otevření stadionu
15:20 Otevření výstavy fotografií a relikvií z mistrovské sezóny 1982/83
16:00 Autogramiáda hráčů, trenérů,  Vlasty Pospíchalové a Petra Nečady (autoři knih: Srdce, míč a velryba a Mistři z Ďolíčku)
16:45 – 16:57 Slavnostní akt na hrací ploše – nástup hráčů a trenérů ze sezóny 1982/83 na hrací plochu, poděkování od současného vedení klubu a společná fotografie spolu s pohárem mistra
16:58 Nástup týmů Bohemians a Jihlavy na hrací plochu
17:00 – 17:45 Utkání, 1.poločas
17:45 - 18:00 Neformální setkání s mistry na ochozu hlavní tribuny, výstava
18:00 - 18:45 Utkání, 2.poločas
18:50 Vyhlášení Umbro hráče utkání - cenu předá patron zápasu (paní Vlasta Pospíchalová)