Vyjde to s Hradcem napočtvrté?

Nedělní zápas v Hradci Králové vyvolává minimálně dvě zásadní otázky. Udržíme se i po 14. kole na čele druholigové tabulky? Podaří se nám odčinit tři letošní porážky, které nám „votroci“ již stihli uštědřit? S žádným jiným soupeřem nemáme v poslední době tak špatnou bilanci, v letní přípravě v Nymburce jsme prohráli dvakrát 3:2 a ve druhém kole poháru ČMFS dokonce 3:1, když jsem soupeři dovolili se rychle dostat do vedení 2:0 a neuvěřitelný tlak ve druhém poločase nedokázali zúročit alespoň ve vyrovnání. Na neútulné stadionu pod legendárními lízátky máme tedy co napravovat. Aktuální forma mluví rozhodně pro nás. Zatímco my jsme z posledních čtyřech zápasů vytěžili deset bodů, Hradec pouze čtyři.

Vyjde to s Hradcem napočtvrté?

Hradecký klub byl založen roku 1905 a do 50. let působil v krajských soutěžích. V roce 1955 vyhrál lepším skóre právě před naší Bohemkou druhou ligu a postoupil do první. Debut nemohl být úspěšnější ani sensačnější – 14 000 nadšených hradeckých fanoušků vidělo zaslouženou výhru nad obhájcem titulu Slovanem Bratislava 3:0! Z podceňovaných „votroků“ byla rázem štika ligy. Nakonec obsadili 7. místo. V následujícím ročníku však mužstvo potkal častý úděl nováčků – počáteční úspěchy vystřídal útlum a sestup.
Návrat přišel hned po roce a byl triumfální. Soutěž zahájili „votroci“ sice porážkou od Slavie, ale nakonec z toho byl mistrovský titul, jediný v historii klubu. Až do hradeckého prvenství se přitom ligový primát slavil vždy jen v Praze, nebo Bratislavě. V PMEZ v následujícím roce dokázali vyřadit Panathinaikos Athény a vypadli až s Barcelonou, které venku podlehli 4:0, ale v odvetě před 45 000 diváky na Strahově dosáhli remízy 1:1.

Po skvělém vzepětí černobílí znovu upadli do průměru a až do současnosti pravidelně pendlují na trati chvost první ligy – špička druhé ligy. Jediným novodobým úspěchem hradeckého klubu je vítězství v poháru ČMFS v roce 1995.
Do letošního ročníku druhé ligy vstoupil FC Hradec Králové s postupovými ambicemi V úvodu soutěže udivovali „votroci“ především značnou ofenzivní silou. V domácím zápase s Ústí nad Labem dokázali soupeři například nasázet 5 gólů. Z útočného tria  Černý, Dvořák a exbundesligový Kaufman šel opravdový strach. V dalším průběhu soutěže se však brankostroj mírně zadrhl a především začala kolabovat obrana. Dvakrát (v Mostě a Čáslavi) prohrál Hradec například 3:2. Poslední utkání na Spartě ovšem černobílí zvládli a vyhráli 1:0.

Před dvěma roky ve druhé lize jsme ze zápasů s Hradcem vyválčili čtyři body. Venku na podzim jsme vyhráli 2:0, když se po bezbrankovém prvním poločase se gólově prosadil Michal Dian střelou z přímého kopu. V závěru utkání se ještě trefil Michal Pávek. Jarní odveta v Ďolíčku skončila bezbrankovou remízou.