Nejlepší výkon venku, řekl Hoftych

Střízlivá radost se před šatnami snoubila s velkým zklamáním. Bylo pár minut po utkání, když se trenéři Bohemians 1905 a Hradce Králové setkali mezi kabinami a vydali se společně na tiskovou konferenci. Pavel Hoftych už měl za sebou vítězný pokřik se svými svěřenci, Oldřich Machala jen mlčky popocházel okolo kabiny. Hradec do tohoto zápasu vkládal velké naděje. Kdyby zvítězil, přiblížil by se čelu tabulky a znovu by se vrátil do hry o postup. Teď ale na Bohemku ztrácí už dvanáct bodů, což v polovině soutěže velký bodový rozdíl. „Tohoto vítězství si moc cením, protože proti nám stál velmi dobrý soupeř. Kvalita Hradce přesahuje ostatní mužstva a dnes se to potvrdilo. Dokázali jsme ale vyhrát a chci klukům za jejich výkon poděkovat. Stejně tak fanouškům, kterých přijelo znovu hodně,“ řekl po utkání trenér Bohemians 1905 Pavel Hoftych.

Nejlepší výkon venku, řekl Hoftych

Znovu nemohl počítat s Lukášem Hartigem, který se po minulém zápase necítil ještě optimálně připraven po dlouhodobém zranění, takže pokračuje tradiční cyklus, kdy Hartig hraje domácí zápas a vynechá utkání na hřišti soupeře. V základní sestavě ho stejně jako na Slovácku nahradil Škoda a stejně jako před dvěma týdny se znovu trefil. Jinak Bohemka nastupuje v ustálené sestavě s minimálními změnami. V brance je jednička Sňozík, nejlepší obrana druhé ligy dle inkasovaných branek hraje ve složení Janek, Nikl, Lukáš, Rychlík, v záloze hraje stabilně trojice Róth, Adam, Morávek, na pravé straně tentokrát Bartka vystřídal Moracec. V útoku se je jistý Ibragimov a u něj se točí Hartig, Škoda nebo Slezák. „Po úvodním hledání se podařilo najít ustálenou sestavu, ale když někdo podá opakovaně špatný výkon, nemá nic jistého. Poté, co jsme doplnili kádr, nastalo oživení a větší konkurence,“ pochvaluje si Hoftych.

Na rozdíl od předchozího pohárového zápasu s Hradcem si Bohemka pohlídala začátek a naopak dokázala udeřit. Asi nejkrásnější akci podzimu zahájil na levé straně Róth, který z vlastní poloviny sprintem vyvezl míč, přenesl hru dlouhým pasem na padesát metrů přesně na druhou stranu na nohu Moravce, který z první obloučkem přehodil obranu Hradce, za tu si zaběhl Škoda a z první přehodil i brankáře. Již v šesté minutě vedla Bohemka 1:0 a osm stovek fanoušků na jedné z tribun hradeckého stadionu bouřilo. „Byla to krásná akce, ale poté jsme se zbytečně zatáhli a umožnili jsme soupeř rychle vyrovnat,“ prohlásil kouč Bohemians. Už v 9.minutě totiž hradbu těl propálil hradecký Kalousek.  „V prvním poločase jsme si vytvořili i další šance a mohli jsme se dostat do vedení,“ řekl hradecký kouč Oldřich Machala, kterému asistuje bývalý klokan Michal Šmarda.

Ovšem do vedení mohla jít znovu i Bohemka. Morávek z úhlu trefil jen tyč. „O přestávce jsem musel mužstvo uklidnit, v prvním poločase jsme ztráceli hodně míčů. Zejména Ibragimov si neplnil svoji úlohu. Po přestávce už se to rapidně zlepšilo a navíc nám pomohl vedoucí gól,“ řekl Hoftych. Gól padl v 65. minutě a byl u něho znovu Škoda, i když tentokrát jako přihrávající. To už byl na hřišti i Slezák, který stejně jako v minulém zápase s Jihlavou oživil výkon. Právě u Slezáka začala ve středu hřiště gólová akce, kterou po pravé straně až do vápna potáhl Škoda a jeho střílený centr dorazil do brány Jan Morávek. Den po svých devatenáctých narozeninách tak mohl slavit. „Od té doby už jsme měli zápas pod kontrolou, vystrašil nás jen gólman Sňozík, který tři minuty před koncem špatně rozehrál a domácí netrefili prázdnou branku,“ připomněl Hoftych situaci z 87.minuty. Brankář Bohemians na hranici velkého vápna chytil míč, chtěl ho rychle rozehrát, ale trefil hradeckého hráče do nohy. Na velkém vápně nastal velký zmatek, hradečtí se rychle snažili zakončit, ale Svobodův oblouček skončil nad brankou Bohemians.

Bohemka na rozdíl od zápasů v první lize a zápasů ze začátku této sezony celkem s přehledem dotáhla vedení k zisku tří bodů a počtvrté za sebou zvítězila. „Na nějaké bilancování je brzy. Ještě nás čeká Třinec a Opava. Máme to dobře rozehrané, ale musíme krotit euforii. Náš úkol teď, aby hráči spadli z hrušky a koncentrovali se na Třinec,“ přiblížil Hoftych úkol pro nejbližší dny. Naopak Hradec Králové bude přemýšlet nad motivací pro zbytek podzimu. „Byl to velmi kvalitní zápas, ale znovu jsme doma nevyhráli a odstup na Bohemku už hodně narostl,“ přiznal trenér Oldřich Machala.