Třinec s novým koučem míří do Ďolíčku

Už se to stává rituálem moravských týmů před zápasy s Bohemkou. Vyměnit trenéra a pak to půjde lépe. Klokani to v této sezoně zažili již dvakrát. Krátce před utkáním s Bohemians vyměnily trenéra Vítkovice a proti Bohemce uhrály první body v soutěži. Pak stejný zásah do realizačního týmu zvolil Fulnek a vybojoval cenný bod. Do třetice s touto taktikou vyrukuje na Pražany Třinec, který v týdnu vyměnil trenéry a "do zbraně" povolal zkušeného Ericha Cviertnu. Bohemka však hraje doma a nechce se zastavit ani před touto nelichotivou statistikou. Kdyby se druhá liga systém jaro – podzim jako v Rusku patřil by FK Fotbal Třinec k horkým kandidátům postupu. Jako nejlepší tým jarní části si přenesl formu i do podzimu a ještě po osmém kole figuroval se ziskem 15 bodů na skvělém 2. místě tabulky. Pak však přišel ostrý sešup až na současnou 10. příčku. Za posledních šest kol severomoravané čtyřikrát prohráli a dvakrát remizovali. Tato série stála místo trenéra Miroslava Kouřila, pondělní trénink už vedl zkušený kouč Erich Cviertna.

Třinec s novým koučem míří do Ďolíčku

Historie fotbalu v Třinci se začala psát v roce 1921, kdy zde byl založen polský sportovní klub KS Siła Trzyniec. Ve stejném roce vznikl německý klub DSV Trzynietz. O dva roky později Češi založili klub SK Třinec. Po komunistickém puči v roce 1948 začali komunisté omezovat počet organizací v Československu, což se dotklo také sportovních oddílů. Polský klub byl sloučen do českého v roce 1952. Nejslavnější kapitolou v dějinách třineckého fotbalu byla 70. léta. Na jejich začátku postoupilo mužstvo do první ligy a zuby nehty se zde drželo dlouhých 5 let. Od té doby se ve městě železa a plechu střídá druhá se třetí ligou. Druhou nejvyšší soutěž hrají třinečtí třetím rokem. Loni ji zakončili na 11. místě, když byli nejlepším mužstvem jara.

Jarní jízda pochopitelně vzbudila zájem o některé hráče, v létě mužstvo opustili klíčoví muži základní sestavy – Formánek a Berger. Žádnou výraznou posilu se vedení přitom získat nepodařilo. Zmiňované postavené na druhém místě po osmi kolech bylo proto velkým překvapením. Třinec produkoval agresivní a dobře organizovaný fotbal. Opíral se o nejpevnější obranu v soutěži na čele s nejlepším gólmanem Lipčákem a o důraznou útočnou dvojici Doubek – Veselý. Těžko říct, co se pak s mužstvem stalo, že přestalo dávat góly a naopak lacině inkasovalo.

Před dvěma lety jsme měli ve druhé lize s FK Fotbal Třinec zcela vyrovnanou bilanci. Podzimní utkání v Třinci jsme prohráli 1:0, když jsme jediný gól zápasu dostali ještě v prvním poločase. Po přestávce bylo naše mužstvo aktivnější, měli jsme převahu, ale neproměnili žádnou z několika šancí ani velkého množství standardních situací. Domácí zápas jsme stejným výsledkem vyhráli. Jediný gól padnul již ve 4.minutě po šťastné střele Dalibora Slezáka.