Bohemka je půlmistrem

Druhá liga má za sebou patnáct kol, tedy přesnou polovinu soutěže. Pohled na tabulku je pro fanoušky Bohemians přívětivý – Bohemka je v čele a vládne i statistikám druhé ligy. „Je to jen polovina soutěže. Původní bodový plán jsme sice překročili, ale to nás nesmí ukolébat. Navíc druhá polovina ligy začíná hned za týden, takže pohledem na tabulku se můžeme opájet až v zimní přestávce,“ říká střízlivě trenér Pavel Hoftych. Klokani získali 32 bodů, o bod více než druhá Jihlava a o tři body více než má třetí Čáslav.

Bohemka je půlmistrem

Během podzimu prošla Bohemka třemi sériemi, které formovaly i postupové ambice vršovických. Nejprve čtyři vítězství v řadě, jasné vedení v tabulce a idylický návrat do ligy. Poté šest zápasů za sebou bez vítězství a pokles z postupových míst. Podzimní finiš byl ale znovu excelentní. Pět výher za sebou a výstup na vrchol druhé ligy. „Byly to velké proměny. Během těchto zápasů jsme jen jednou prohráli, to je dobrá vizitka. Bohužel to bylo zrovna na půdě Vítkovic, které byly v tu dobu poslední, navíc to byl opravdu hrozný výkon. V úvodní sérii bez ztráty bodu jsme měli i hodně štěstí, herní projev nebyl přesvědčivý. Ta druhá vítězná série je z tohoto pohledu daleko cennější. Vidím na týmu pokrok, podařilo se vhodně doplnit a mužstvo příkladně bojuje a až na výjimky dohrává zápasy s přehledem. To dříve chybělo,“ hodnotí trenér Pavel Hoftych vývoj podzimní části.

Když se podíváme na statistiky, je Bohemka jednoznačným králem. Svědčí o tom především 11 plusových bodů v tabulce pravdy. Tato tabulka hodnotí, jak si týmy vedou doma a na hřištích soupeřů. Za výhru doma je nula bodů, za prohru doma minus tři, za výhru venku tři body a podobně. V této bilanci je v Česku o bod lepší jen Slavia, jinak nikdo. Také kolonka inkasovaných gólů vyznívá pro Klokany jednoznačně pozitivně. V patnácti zápasech inkasovali jen osmkrát, z toho doma jen dvakrát. I těmito statistikami posílili kult nedobytných Vršovic. Také Slavia v Edenu kraluje lize především díky výkonům doma. „Myslím, že oba kluby vedou své soutěže zaslouženě. Oba kluby mají výborné fanoušky, kteří chodí v největším počtu. Prostě Vršovice letos vládnou fotbalu,“ chválí své nové bydliště trenér Bohemians 1905.

Titul půlmistra je pro Bohemku něčím novým. I když postupovala v minulých letech, na výsluní se příliš neohřívala. V novodobé historii po znovuzrození dokonce nebyla nikdy první. Ve třetí, ve druhé a už vůbec ne v první lize. Až teď na podzim a všichni si přejí, aby to vydrželo přes celou zimu. „To je naše velká motivace pro poslední zápas s Opavou. Chceme zůstat v čele druhé ligy,“ burcuje na poslední podzimní zápas kouč Klokanů. Jeho tým má zatím 32 bodů, což je velmi dobrý předpoklad pro jarní postupové boje. Loni postupoval Střížkov s 53 body a Příbram s 52 body. Rok předtím Bohemians nasbírali 60 bodů, Viktoria Žižkov ještě o čtyři více. Ale to byl rekord posledních let, více bylo na postup potřeba jen v roce 2002 (Č.Budějovice 66 b., Zlín 64 b.).

Bohemka již v sobotu vstupuje do druhé poloviny soutěže a už těžký zápas s Opavou napoví, jak velký odstup bude mít na ostatní v zimní přestávce.