Zastupitelstvo o záměru nerozhodovalo

Přibližně sedm desítek fanoušků se sešlo před radnicí Prahy 10, kde ve čtvrtek odpoledne jednalo zastupitelstvo této městské části. Jedním z padesáti bodů schůze bylo hlasování o záměru městské části jednat o vstupu do stadionu v Edenu. Dle návrhu mělo být jednou z podmínek vstupu města do společného projektu s vlastníkem Edenu i možnost přestěhování Bohemians 1905 z Ďolíčku na tento nový stadion. Zastupitelstvo umožnilo všem fanouškům vměstnat se do jednací místnosti, i když kapacita byla překročena. Zároveň zastupitelstvo odsouhlasilo, aby jednání o tomto bodu bylo zařazeno hned na začátek jednání, přestože původně byl tento bod veden pod pořadovým číslem 46. „Chtěli jsme vyjít lidem vstříc, aby nemuseli na tento bod čekat několik hodin,“ vysvětlil starosta Prahy 10 Mgr. Vladislav Lipovský. Zastupitelstvo nakonec o záměru nerozhodovalo, ale jen vzalo na vědomí informaci, že by se problémem stadionů na Praze 10 mělo město zabývat.

Zastupitelstvo o záměru nerozhodovalo

Na jednání přišly desítky fanoušků, ale i občané Prahy 10, kteří nejsou pravidelnými návštěvníky Ďolíčku. „Bydlím blízko stadionu a myslím si, že k Vršovicím patří. Líbí se mi, jak jsou fanoušci pro tuto věc oddaní. Proto jsem přišla na zastupitelstvo, abych se podívala, jak bude jednání probíhat. Nemyslím si, že by měly v naší městské části vznikat další komerční zóny nebo byty na úkor sportovišť,“ svěřila se pro přítomná média jedna z obyvatelek Prahy 10. Radní Prahy 10 hned na úvod změnili nejen program, ale i obsah bodu, na který všichni čekali. Nakonec se nejednalo o schválení záměru, což by odstartovalo konkrétní jednání s majitelem stadionu v Edenu, ale sami radní navrhli, aby na tomto zasedání zastupitelstvo pouze vzalo na vědomí informaci o tom, že bude jednáno jak se majiteli stadionu Slavie, tak s majiteli stadionu Bohemians o dalších záměrech se stadionem. Zároveň bude jednáno i s oběma fotbalovými kluby.

„Naší snahou je, aby fotbal na Praze 10 zůstal zachován. Bohemka patří do Ďolíčku a Slavie do Edenu, to by mělo zůstat. Teď je otázka, jak k tomu může pomoci Praha 10,“ řekl například zastupitel za ČSSD Petr Hulínský. Radní Milan Richter, který byl v předchozích letech starostou „desítky“ to vzápětí potvrdil. „Myslím si, že všichni tady v sále chceme, aby Bohemka hrála v Ďolíčku. Je snad někdo proti tomu,“ zeptal se zastupitelů. Nikdo ruku nezvedl, vzápětí vystoupilo několik zastupitelů se stejnými vyjádřeními. „Myslím si, že bychom měli jednat s majiteli stadionu Bohemians o vstupu do stadionu a pomoci při rekonstrukci,“ vzkázala jedna ze zastupitelek za ODS. „Ano, jednání s majiteli stadionu Bohemians o vstupu by měla a budou následovat. I to je jedna z možností,“ potvrdil vlivný radní Milan Richter.

Z řad příznivců Bohemians vystoupili tři lidé, jeden z nich – Jiří Hlinka – reprezentoval aktivitu S.O.S. Ďolíček. Zastupitelům připomněl jedinečnost stadionu v Ďolíčku a jeho historickou hodnotu a vyjádřil ochotu aktivity S.O.S Ďolíček pomoci s obnovou stadionu v rámci stávajícího umístění. „O vstupu městské části do společnosti vlastnící Ďolíček nelze rozhodovat jen na základě parametrů ekonomické návratnosti. Jde o politickou otázku a přitakání vizi Prahy 10 jako čtvrti, kde mají podobné symboly a zelená místa odpočinku své nezastupitelné místo,“ řekl. Zároveň dodal, že z řad Bohemky se rekrutuje i významná voličská základna na Praze 10. Jeho tříminutové vystoupení sál odměnil velkým potleskem.  Po dvou hodinách se zastupitelstvo usneslo na výstupu z jednání. Radní Prahy 10 zjistí podmínky vstupu do multifunkčního areálu v Edenu, radní Prahy 10 zjistí i záměry majitelů stadionu Bohemians a případnou možnou pomoc při rekonstrukci a v dubnu na svém dalším zasedání přednesou získané informace. V dalších měsících pak bude zastupitelstvo jednat o tom, jakým způsobem, případně zda vůbec, bude investovat finanční prostředky do stadiónů na Praze 10.