Vyjádření Bohemians 1905 ke kauze Střížkov

Bohemians 1905 rázně vylučují jakékoliv spekulace, které opakovaně vypouští subjekty, které se přiživují na jménu Bohemians. "Střížkov se chtěl s námi slučovat už před půl rokem, to jsme odmítli a i nadále to odmítáme. Slučování Střížkova s dalšími jinými subjekty neřeším, protože se nás vůbec nedotýká," říká Lukáš Přibyl, ředitel Bohemians 1905. "Většina z výroků pana Kapra, které padly ve čtvrtek se nezakládá na reálném právním základě a nejsou pravdivé. Poté, co se na Střížkově objevil už i maskot Klokan, tak nevíme, co od nás bude chtít Střížkov okopírovat příště. Věnujeme se především fotbalu a fanouškům. To je naše práce," dodává ředitel Bohemians. V článku naleznete vysvětlení vedení Bohemians 1905 ke všem nepřesnostem, které se objevily při spekulacích o možném sloučení Střížkova a FC Bohemians Praha v konkursu.

Vyjádření Bohemians 1905 ke kauze Střížkov

Členská práva a povinnosti člena ČMFS přešla z FC Bohemians Praha, a.s. (společnost v konkursu) na Bohemians 1905, a.s. na základě rozhodnutí výkonného výboru ČSFS ze dne 13. dubna 2005. Součástí práv byla i práva k registraci všech hráčů, kteří byli k datu převodu práv registrování na FC Bohemians Praha, a.s. Rozhodnutí výkonného výboru ČMFS nikdo nezpochybnil a dnes už ani zpochybnit nemůže, protože uběhla zákonná lhůta, kdy bylo možné žádat o soudní přezkum rozhodnutí. To znamená, že práva k hráčům patří Bohemians 1905, a.s. a bez dohody s Bohemians 1905, a.s. a hráčem nikdo žádného z našich hráčů nemůže získat a my nemáme žádný zájem Střížkovu hráče přenechávat.

V článcích zveřejněných různě na webu či ve vyjádření pana Kapra je řada nepřesností a nesmyslů. Pan Kapr například mluví o hráčích Morávkovi, Kadlecovi a Huňovi. Jen Morávek je v Bohemians 1905, a.s., Kadlec je dnes už hráčem Sparty, byť v rámci převodu práv se stal původně naším hráčem, dnes už je však přeregistrován na Spartu. Daniel Huňa odešel z Bohemky ještě před konkursem, takže toho se nemůže konkurs a zpochybňování převodu členských práv v ČMFS na nás týkat vůbec.

V článku se mluví o dluzích zkrachovalé společnosti ve výši asi 25 miliónů Kč. Ve skutečnosti je to zhruba 40 miliónů Kč, může se to však o pár miliónů snížit v důsledku běžících incidenčních sporů mezi věřiteli a správcem konkursní podstaty, velmi nepravděpodobné je, že by se to snížilo pod 30 miliónů Kč. Pan Kapr mluví o vyvedení „pravé Bohemky“ (FC Bohemians Praha, a.s.) z konkursu a poplacení věřitelů. Poplacení věřitelů je nezbytnou podmínkou pro vyvedení společnosti z konkursu. V praxi to znamená, že by museli věřitelům teď zaplatit částku blížící se 40 miliónům korun nebo počkat nějakou dobu (až několik let), jestli se podaří ještě zpeněžit nějaký majetek zkrachovalé společnosti, čímž by se snížila nutnost platit teď hned věřitele. Až po úplném vyplacení všech věřitelů by vyvedli FC Bohemians Praha, a.s. z konkurzu. To by pro Bohemians 1905 bylo výhodné, protože Bohemians 1905, a.s. a Družstvo fanoušků Bohemians patří k největším věřitelům a svoje pohledávky bychom dostali v plné výši zpět. Pánové Kapr s Vejsadou by tak vršovický klub  zasponzorovali částkou až 18 miliónů Kč, což zajímavá představa. Na převodu fotbalových práv včetně hráčů by se nic nezměnilo, protože případné vyvedení společnosti z konkursu nemění nic ani na úkonech učiněných správcem konkursní podstaty po dobu konkursu ani na platnosti rozhodnutí výkonného výboru ČMFS, kterým rozhodnul o převodu členských práv a povinností na Bohemians 1905, a.s.

Další nepřesnost je, že by se střížkovský klub měl jmenovat stejně jako společnost v konkursu FC Bohemians Praha, a.s. To není právně možné, protože Městský soud v Praze do obchodního rejstříku nezapíše společnost se shodným názvem, jaký už používá jiná společnost.