Deník Jana Morávka: den pátý

Devatenáctiletý záložník Jan Morávek tráví týden na stáži v Schalke 04, kde ukazuje, že dokáže vyniknout i mezi reprezentanty několika zemí a mezi evropskými hvězdami. I ve druhém tréninkovém utkání dal gól, který dokonce pomohl k vítězství,  takže se Honza mohl konečně radovat z výhry alespoň v tréninku. Ve čtvrtek si takovou radost možná vyzkouší naostro, protože na programu by měl být přípravný zápas. Ten je ovšem v ohrožení kvůli mrazivému počasí. Po čtvrtečním utkání Honza absolvuje ještě trénink v pátek dopoledne a poté odletí domů, aby stihl náročný víkendový program Bohemky. Přečtěte si další díl deníku Jana Morávka, který píše pro fanoušky Bohemky:

Deník Jana Morávka: den pátý

Den číslo pět: Trénink na sněhu

Tak jako obvykle tento týden jsem vyrazil před devátou hodinou do kabiny. Dole u kustoda Enrika jsem si vzal bundu, čepici a rukavice, protože tak jako v Praze, je i tady extrémní zima. Nahoře jsem se převlékl a následně jsem shlédl napínavé utkání v kulečníku mezi Altintopem a Westermanem, které emoce opravdu nepostrádalo. Pak nám v kabině trenér oznámil, že odpolední fáze se ruší z důvodu špatného počasí. Zhruba za dvacet minut jsme dorazili na hřiště, které bylo úplně celé pod sněhem. Před rozcvičením celý tým zazpíval 'Happy birthday' kapitánovi Marcelu Bordonovi, který dnes slaví třicáté třetí narozeniny.

V rámci rozcvičky jsme si zahráli házenou, ale někteří hráči si to pletli s rugby:) a proto nemohla chybět spousta hádek a pár strkanic. Opět jsem měl žlutý rozlišovák a opět bez vítězství. Po další půlhodině tréninku, kde nikdo nemohl přehlédnout, jak jsou Jihoameričané otrávení, že musí trénovat na sněhu, jsme se rozdělili do tří týmů a hrála se klasická poziční hra na udržení balonu. Po ní trenér Rutten rozdělil mančaft na dva týmy a šel se hrát zápas. Hrál jsem opět ve žlutém rozlišovacím dresu a po úvodním gólu, který nám vsítil Jefferson Farfán, to zase vypadalo, že se nebudu moci radovat z vítězství. Nakonec ale bylo vše jinak. Za pár minut jsem vyrovnal po přihrávce Halila Altintopa a vítězství pak přinesly branky Latzy a Kobiašviliho. Prohraní v čele s Kuranyim, Bordonem a Jonesem odnesli brány.

Po tréninku jsem ještě pohovořil s Brazilcem Rafinhou, který se mi lámanou angličtinou snažil vysvětlit, jak nenávidí zimu. Obratem jsem se ho optal, proč neodejde do Španělska. On se lišácky usmál a plácl si se mnou. Z toho jsem vyvodil, že má v úmyslu se brzy stěhovat na Pyrenejský poloostrov:) Na společném obědě se nic výjimečného neudálo. Už se těším na zítřek, kdy nás čeká přátelské utkání proti týmu TOP Oss, který hraje druhou holandskou ligu. Každý hráč by měl odehrát jeden poločas. Podmínky budou určitě těžké, ale jak jsme se dnes přesvědčili, i na sněhu se fotbal hrát dá:)

Honza Morávek