Deník Jana Morávka: den šestý

Je tu poslední díl deníku Jana Morávka, jehož stáž v Schalke 04 vyvrcholila ve čtvrtek přátelským zápasem bundesligového týmu proti nizozemnskému týmu TOP Oss. Mori poprvé v životě obékl jiný klubový dres než ten bohemácký, ale na fotbalové kvalitě mu to neubralo. Schalke vyhrálo 6:1, Honza Morávek odehrál před hodinu hry a zaujal několika kvalitními přihrávkami i poctivou defenzívou. Týdenní stáž Jana Morávka v Schalke končí a Mori se v pátek večer vrací do Prahy a fanoušci Bohemians 1905 ho mohou poprvé po návratu vidět v sobotu odpoledne v O2 Areně, kde se představí na Fortuna Víkendu šampiónů. Ještě předtím si ale přečtěte poslední díl jeho deníku:  

Deník Jana Morávka: den šestý

Den číslo šest: Povinná výhra

Toto je poslední část mého gelsenkirchenského deníku a hlavní náplní bude samozřejmě přátelské utkání proti TOP Oss. Po včerejších spekulacích o tom, jestli se bude hrát, jsem hned po tom, co jsem vstal, zapnul internet a přečetl si, že zápas se naštěstí uskuteční. Sraz byl už dvě a půl hodiny před výkopem, což jsem až do nynější chvíle nepochopil a asi ani nepochopím:) Po společném obědě jsme vyčkali na předzápasovou přípravu, která byla v půl jedné. Na ní si vzal slovo trenér Rutten a žádal od týmu, aby k zápasu přistoupil poctivě a nic nepodcenil. Dále také řekl, že když bude výsledek o deset gólů, tak zítra odpadne jeden z tréninků. Pak na tabuli asistent trenéra Büskens vyvěsil sestavu a mě hned praštilo do očí modře napsané jméno Morávek. Sestava pro první půli byla: Schober, Rafinha, Bordon, Zambrano, Kobiašvili, Asamoah, Ernst, Jones, já, Vicente Sánchez a na hrotu Turek Altintop. Chvíli jsem na tu sestavu koukal a připadal si jako ve snu:) Pak už jsem se začal koncentrovat na zápas, kde jsem měl v defenzivní fázi vyplňovat prostředek a v ofenzivní doplňovat Altintopa. Trenér mi také řekl, ať si zápas prostě užiju a víc ho neřeším. Snažil jsem se ho poslechnout, ale trošku nervózní jsem byl.

Na hřiště jsem vyběhl s 'hokejovým' číslem 42 a po klasické rozcvičce, jsem musel vyměnit obuv. Mé oblíbené lisovky musely vystřídat kolíky, protože hřiště bylo podmáčené. Na zápas dorazilo zhruba pět set diváků a ze začátku viděli, jak soupeř z druhé nizozemské ligy vzdoruje německému velkoklubu. Asi ve dvacáté minutě jsem dostal balon před vápnem, chvíli jsem ho vedl a pak jsem byl sražen. Píšťalka rozhodčího zůstala němá, ale míč po mně převzal 'Aza', udělal kličku obránci a neomylně skóroval. Za stavu 3:0 jsem zahodil šanci, když mě na vápně našel Altintop. Bohužel jsem mířil nad:( Poločasové skóre bylo 5:0, když se trefili Asamoah, Altintop dvakrát a jeden gól dal Jones. O poločase trenér Rutten sdělil, že se celý tým protočí, jen já a Zambrano zůstaneme. Ve druhém poločase jsem stačil zakombinovat s Kuranyim a vybojovat pár míčů pro Rakitiče a tím pro mě zápas skončil. V šedesáte osmé minutě mě vystřídal dorostenec Pachan. Plácl jsem si s realizačním týmem, oblékl se a šel jsem na patnáctiminutový výklus s kondičním trenérem.

Zápas nakonec skončil 6:1, když za nás se ještě prosadil Jefferson Farfán. Když bych měl svůj výkon charakterizovat jedním slovem, tak by to asi bylo slovo 'poctivý'. Naběhal jsem toho dost, vybojoval jsem několik balónů, vyhrál asi čtyři hlavičkové souboje a dal pár kvalitních přihrávek. Na druhou stranu jsem nebyl tolik u balonu, jak jsem zvyklý, ale to se dalo trošku očekávat, protože jsem byl prakticky více než měsíc bez fotbalového zápasu a hrál jsem v novém týmu, který hraje systémem 4-3-3, se kterým také moc zkušeností nemám. Na večeři s Jiřím Němcem jsme zhodnotili zápas a shodli jsme se, že po poločasovém vystřídání hra spadla do průměru. Pan Němec je tady obrovsky uznávaná osoba, kterou zastavují lidé na ulicích a vyptávají se, jak se mu daří a co po konci kariéry dělá. Je to samozřejmé, protože pro klub odvedl spoustu práce a vyhrál zde několik trofejí. Patří mu můj velký dík, i díky němu má stáž proběhla bez jediného problému. Bylo by hezké tady na jeho výraznou českou stopu v budoucnu navázat:)

Díky, že jste četli můj deník.Těším se na vás v O2 Areně.

Honza Morávek