Cesta šampiónů k poháru

Pět zápasů k triumfu. Přesně čtyřiadvacet hodin trvala cesta Bohemians 1905 na vrchol turnaje šampiónů. Nejlepší mužstva pod jednou střechou, tak znělo heslo Fortuna víkendu šampiónů a Bohemka byla nejlepší z nejlepších. Začalo to opatrnou remízou s Libercem 2:2 a skončilo to triumfálním finále s Mladou Boleslaví. „Byla to hlavně zásluha hráčů a diváků. Jejich spolupráce a vzájemná komunikace nás dotáhla k vítězství. My jsme jim jen postavili čtveřice, ale oni hráli a ukázali i v hale, že to může být silný tým,“ řekl trenér Pavel Hoftych v neděli odpoledne. V sobotu v 15 hodin Klokani v O2 Areně poprvé kopli do balónu a v neděli v 15 hodin zvedali pohár nad hlavu. Krásný den, krásný víkend…

Cesta šampiónů k poháru

Turnaj začal pro Bohemku opatrně. Do 02 Areny zamířili hráči, kteří z drtivě většiny nehráli na dopoledním Tipsport lize. Úvodní zápas skupiny B proti Liberci byl možná nejtěžší na celém turnaji, alespoň dle vývoje výsledku. Zelenobílí dvakrát prohrávali, ale vždy dokázali skóre vyrovnat. Bohemka ale nekralovala, hráči i trenéři se seznamovali s halou. „Více využívat mantinely,“ zněl poradní hlas od fanoušků, kteří už na tribunách absolvovali tři ročníky tohoto turnaje, což prožil jen málokdo z hráčů. Remíza s Liberecem 2:2 (branky Rychlík, Ibragimov) byla nakonec střízlivým vkročením do turnaje.
Ve druhém utkání ale už muselo přijít vítězství. Proti Bohemce nastoupila rakouská Austrie Vídeň.

Klub se slavným názvem ale v Praze příliš fotbalové radosti nerozdával. A právě zápas s Bohemkou ho asi definitivně zlomil. První poločas byl ještě vyrovnaný, ale šutér Strnad zlomil odpor Rakušanů hned v úvodu druhé půle. Připsal si hattrick, dvakrát byli úspěšní Škoda a Adam, jednu branku přidal Jan Morávek. Právě jeho jméno se neslo halou, když vystřihl krásné nůžky a připomněl, kdo je králem parketu. „Nemáme žádné Brazilce, kromě Honzy Morávka, který jediný umí s míčem. Tak do míče kopeme, dokud to neskončí gólem," s úsměvem přiblížil taktiku Bohemyk brankář Radek Sňozík. „Na halu jsem se moc těšil, jsem rád, že jsme mohli bavit lidi,“ přidal Jan Morávek. Vítězství nad Austrií Vídeň 8:3 přiblížilo Bohemku do semifinále, ale zdaleka ještě neměla nic jistého.

V posledním zápase skupiny Klokani hráli proti Slavii, Byl to přímý souboj o postup, který si již v předchozím zápase jako první zajistil Liberec. O druhé postupové místo se hrálo ve vršovickém derby. Dopolední generálku na Tipsport lize vyhrála Bohemka 2:1, teď ji stačila remíza na postup. Byl to strhující zápas s nejlepší atmosférou na turnaji. Běhal mráz po zádech při chorálech fanoušků obou táborů, běhali i hráči po hřišti. Šance střídala šanci, góly ale nakonec padly jen čtyři. Bohemka vedla v poločase 2:1, Slavia po přestávce vyrovnala a mocně finišovala. Dokonce měla i pět hráčů na hřišti, odvolala brankáře, ale vítězný gól již vstřelit nedokázala. „V závěru ještě pátý hráč Slavie zahrál rukou, ale sudí již penaltu nepískali, jelikož byl konec zápasu. Tak znělo vysvětlení od sudích,“ dodal ke spornému momentu v závěru zápasu Lukáš Přibyl, ředitel Bohemians 1905. Bohemka tedy do nedělního semifinále postoupila z druhého místa.

V neděli ráno se hráči znovu sešli v Ďolíčku. Někteří měli drobné šrámy, ale všichni měli chuť hrát. „Bolí mě achilovka, nakopli mě do ní při posledním zápase, ale zkusím to,“ říkal při rozcvičení Jan Morávek. Jen v civilu zůstal Ibragimov, kterého bolela noha, nahradil ho Janek. Také Radoslav Augustín zažíval dosud něco nepoznaného. „Během jednoho dne jsem tu odehrál více než za celý půlrok,“ oddychoval po sobotě, kdy nastoupil na Tipsport lize i na Fortuna Víkendu šampiónů. Semifinálová bitva se Spartou se přiblížila, v kabině je cítit mírný respekt. Ale samotný zápas se nakonec mění v exhibici. A nakonec se konečně prosadí i brankář Radek Sňozík. „V sobotu dal gól liberecký gólman Hauzr, nemohl jsem zůstat bez gólu,“ usmíval se Sňozík po proměněné penaltě. Porážku 2:7 neodvrátil ani šestnáctiletý Václav Kadlec, který ještě minulý rok hrál v dorostu Bohemky, teď už nastoupil za áčko Sparty.

Nejlepší fotbal v základních skupinách hrála Mladá Boleslav, shodli se pozorovatelé. Zaslouženě postoupila do finále, ale konfrontace dvou týmů, které hrály nejlepší fotbal, dopadla jednoznačně. Druhý hattrick Miloslava Strnada byl důležitým okamžikem finále. „Halu mám rád, vyhovuje mému stylu,“ stručně poznamenal střelec šesti gólů na turnaji. Skvěle mu sekundoval Škoda, který dal také šest gólů. Výhra nad Mladou Boleslaví 7:3 byla jednoznačná a jen potvrdila letošní nadvládu Bohemky. Takové suverénní vítězství krátká historie turnaje nepamatuje. Bohemka vyhrála hned dvakrát ze třech ročníků a hráči zvedali pohár nad hlavu společně s tisíci fanoušky v zelenobílém. Prémie půl milionu korun míří na Bohemku, kde bude vystaven i pohár pro vítěze Fortuna Víkendu šampiónů. Skvělý zážitek, skvělá podívaná.

ZÁPASY O UMÍSTĚNÍ
o 7.místo, Viktoria Žižkov - Austria 8:2
o 5. místo, Slovan Bratislava - Slavia 2:2, 2:3 pen.
1. semifinále, Sparta - Bohemians 1905 2:7
2. semifinále, Liberec - Mladá Boleslav 1:4
o 3. místo, Sparta Praha - Liberec 6:5
FINÁLE, Ml. Boleslav - Bohemians 3:7