D-žáci válí dál, už i Evropa smekla

Vynikající výsledky a především výkony se drží i nadále mladých nadějí Bohemians 1905, ročníku 1997. Ať již vršovičtí vyrazí na velké hřiště nebo do haly, tak všude slyší jen slova uznání a jsou jedním z hlavních středů pozornosti. Nejinak tomu bylo i na nejprestižnějším turnaji zimy v německém Arzbergu, kam se sjela mládežnická špička z Německa (Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen, Eintracht Frankfurt, TSV Arzberg-Röthenbach), Polska (Lech Poznaň), Srbska (Crvena Zvezda Bělehrad), Rakouska (Rapid Vídeň) a také z České republiky  (AC Sparta Praha, Bohemians 1905). Účastníky doplnil pořádající výběr Evropské Unie po hlavičkou Česko-německé fotbalové školy.

D-žáci válí dál, už i Evropa smekla

Skvělé výkony a pohledná kombinační hra vynesla klokany až na fantastické třetí místo. Ještě lépe si počínal zhruba 20 hlavý dav, převážně v zelenobílých dresech, který neúnavně povzbuzoval hráče z Prahy po celé turnajové klání. Díky famóznímu představení těchto fanoušků a originálnímu maskotovi z ďolíčku měl celý turnaj nezapomenutelnou atmosféru, na kterou i podle slov organizátorů budou všichni zúčastnění vzpomínat ještě dlouho.

Celý tým Bohemians včetně fanoušků i maskota se zaryl do srdcí všech účastníků a bylo něco nádherného sledovat, jak si například hráči Borussie Dortmund nebo Bayeru Leverkusen v okolí haly prozpěvují bohemácké chorály...
Turnaj vyhráli hráči srbského CZ Bělehrad, kteří ve finále zdolali Dortmund. Druhý zástupce z České republiky pražská Sparta skončila na 7. místě.

Do turnaje vstoupili svěřenci hlavního trenéra Jaroslava Köstla, vedoucího Pavla Blechy a asistenta a maskota v jedné osobě Tomáše Mutinského hodně nešťastně. Oproti původním předpokladům museli vršovičtí nastoupit již do zahajovacího utkání celého turnaje (Sparta bloudila...), kde jim byl za soupeře německý velkoklub Borussia Dortmund. Během úvodních pěti minut dostali klokani čtyři góly a bylo po zápase. Nutno podotknout, že soupeři spadlo do brány všechno do čeho, především později trenéry (i Bohemians 1905) zvolený nejlepší hráč celého turnaje Mohamed El-Bouazzatim, kopl. Druhá část utkání hraného na 1x12 minut už byla o něčem jiném. Bohemka byla svému protivníkovi více než vyrovnaným soupeřem a některé akce přímo volaly po gólu. Bohužel, i popáté se trefil soupeř, a tak Bohemka vstoupila do turnaje se záporným bůrem v kapse.

Do druhého utkání šli zelenobílí s tím, že chtějí napravit zaváhání s Dortmundem a především navázat na velmi dobrou druhou polovinu zápasu s westfálským klubem. To se jim povedlo neskutečným způsobem, když hráče Crvena Zvezdy, kteří den předtím v přátelském zápase porazili Spartu jednoznačně 10:4, přehráli ve všech směrech a srbští hráči, pozdější vítěz turnaje, se někdy nestačili divit, kde všude klokani jsou. Bohužel jen chabá koncovka nám neumožnila lepší výsledek než-li 1:1, protože nás od gólu dělila jak branková konstrukce (Čapkovo břevno), tak nadpozemský výkon bělehradského brankáře.

Třetí utkání ve skupině proti Rapidu Vídeň pro Bohemáky nezačalo dobře, když hned z první akce inkasovali. Poté však utkání zvrátili, alespoň na chvíli ve svůj prospěch, když otočili na 2:1. Poté to ale hráči Bohemky nezvládli, soupeř se trefil třikrát po sobě a slavil vítězství 4:2.

Už posledním utkání ve skupině začala pro hráče od Botiče vyřazovací fáze. Pokud chtěli pomýšlet na čtvrtfinále museli s domácím, o rok starším, Arzbergem minimálně remizovat. Köstlovi svěřenci se ale v těchto situacích přímo vyžívají. Soupeř držel dlouho Klokany na uzdě, když vršovičtí vedli dlouho pouze 1:0, pak se ale rozstříleli a výsledkem 6:0, na poslední chvíli proklouzli do čtvrtfinále prestižního klání ze čtvrtého místa ve skupině, na které je odsoudila horší skóre v konfrontaci se třetí Crvenou Zvezdou Bělehrad.

Čtvrtfinálový zápas. Utkání, které je hranicí mezi úspěchem a neúspěchem. A v něm na hráče s klokanem na prsou čekal nejlepší tým skupiny A a největší favorit celého turnaje, Bayer Leverkusen. V Arzbergu se v prvním čtvrtfinále hrál pravděpodobně nejkrásnější zápas turnaje. Hráči Bohemians se na rozhodující zápas dokonale připravili a svého soupeře zaskočili aktivní kombinační hrou. Útoky se střídaly na obou stranách. Krásné představení, které se hrálo v elektrizující atmosféře se přitom podle předzápasových prognóz mělo hrát podle jasných not. Na Bohemku by si snad před utkáním nevsadili ani vlastní fanoušci. Německý válec měl přejet malý pražský klub rozdílem minimálně třídy. Ale ani technické finesy na nadšeně bojující a za každé okolnosti kombinující Klokany nestačily, byť se hráči z působiště Michala Kadlece ujali vedení 1:0. To ale nestačilo, protože se po krásné kombinaci prosadil kapitán Blecha a dal utkání remízový ráz. Bohemka měla ještě další šance a zasloužila by si vyhrát již v základní hrací době, ale nakonec se jde do penaltové loterie. Již v této chvíli se po tvářích vedoucího Pavla Blechy koulí první slzy štěstí, protože viděl, jak jeho syn s kamarády, kteří tvoří jeden opravdový TÝM nadšeně vzdoruje německému gigantu. To ještě Pavel neví, co ho čeká...

Startují pokutové kopy.
Kopat začíná Bohemka.
Jako první se rozebíhá Destin Ondongo. A máme tu opět slzy. Tentokráte, ale neštěstí. Ondongovi brankář Bayeru penaltu chytá.
Po první sérii vedou němečtí hráči 1:0, Roshan byl na střelu až příliš krátký.
Ve druhé sérii napravuje Ondongovo zaváhání Vltavský.
Soupeř, ale znovu zůstává ve vedení.
Jako třetí si staví míč na značku pokutového kopu Čapek a nedává brankáři šanci.
"Roshi, tak teeeeď," zní halou směrem k brankáři od trenéra Köstla. David čeká výjimečně až do poslední chvíle na směr střely a tu vystihuje. Je srovnáno!
A srovnáno nezůstává dlouho. Ve čtvrté sérii si míč staví kapitán Blecha a premiérově posílá vršovické do vedení!
Vzápětí zaváhá i další střelec Leverkusenu a u hráčů Bohemians již se slaví postup...emoce musí krotit realizační tým.
Senzaci v podobě vyřazení Leverkusenu a postupu Bohemians má na své kopačce Kumprecht. Má opět jedinečenou možnost prokázat to, že na svou pravačku by měl nosit zbrojní pas.
Rozebíhá se...střílí...a vzápětí končí pod těly svých spoluhráčů!
Je dobojováno, celá hala, která kromě sektoru z Leverkusenu freneticky podporovala sympaťáky z Prahy, vybuchne v nadšení a slaví se svými hrdiny postup do semifinále turnaje!
...a Pavel Blecha opět slzí...a není jediný...emoce propukly naplno.

Ale již se znovu musíme soustředit na další zápas. Zajímavostí je, že do semifinále pronikly všechna mužstva ze skupiny B, která si ve čtvrtfinále poradila s kolegy ze skupiny A. Bohemka tedy již ve skupině byla v té nejlepší společnosti ... Semifinále nás svedlo dohromady se starými známými z Bělehradu. Hraje se prakticky podle stejný not, jako v utkání v základní skupině. Bohemka je lepším týmem, má šanci za šancí a ty opět zastavuje v některých případech břevno nebo tyč a v některých případech vynikající brankář. Srbští hráči, ale čtyřikrát utíkají obraně a čtyřikrát svou šanci proměňují. Bělěhrad uštědřil pražanům lekci v produktivitě. Bohemka hrála a CZ Bělehrad dával góly. Ano, do takové věty by se průběh zápasu dal shrnout. Klokani se se semifinálovým zápasem loučí pravděpodobně nejhezčí akcí turnaje. Míč se po ose Ondongo - Brak - Čapek ocitá v bráně jinak skvělého brankáře. Smutek je na straně klokanů. Bude těžké se, hlavně po psychické stránce, srovnat k utkání o třetí místo. Ale je patrné odhodlání protlačit se na bednu.

Je tu utkání o bronz. Hala je opět plná a opět z devadesáti procent přeje úspěch zelenobílým. Abychom upřesnili - zelonobílým z Prahy. Těm se daří hrát opět atraktivní fotbal, ale štěstí není na straně hráčů z ďolíčku. To přijde později ... ale nepředbíhejme. V utkání svou bývalých klubů legendy Antonína Panenky si Rapid Vídeň zkušeně počká na svou šanci a poměrně jednoduše se ujímá vedení 2:0. Do konce zápas a pro Bohemku a Rapid i celého turnaje zbývá něco přes minutu a Bohemians mají drtivý tlak, který ale nemohou a nemouhou přetavit v kýžený gól. Zbývá třicet vteřin, dvacet pět vteřin ... hlavní trenér Jaroslav Köstl na lavičce narychlo obléká do černé mikiny jinak útočníka Davida Čapka a posílá ho do brány na místo Davda Roshana (tuto variantu zkoušela v závěru finále neúspěšně i Borussia Dortmund). Čapek je bez rukavic samozřejmě - na to vůbec není čas. Klokani i nadálej tlačí svého soupeře a osmnáct vteřin před koncem začíná úřadovat fantóm ve vršovických službách a specialista na "last minute" góly Marko Tomič. Nejprve snižuje na 1:2. Rychle bereme balon z brány a napadáme rozehrávku. Ujímáme se míče. Blecha centruje před bránu, kde je nepochopitelně volný Tomič, který si nechá balon skočit a přesně se zvukem sirény propaluje brankáře z rakouské metropole a nechává Bohemku ve hře o bronz. Rakouský soupeř prostestuje, ale není jim to nic platné.

Gól je uznán, a tak jdou klokani již podruhé na penalty.
Tentokrát zahajuje soupeř a hned v první sérii zastavuje jeho střelu penaltový mág David Roshan.
Vzápětí posílá Bohemians do vedení hrdina zápasu Marko Tomič.
Následně křísí jiskřičku naděje pro vídeňské jejich kráč, který srovnává.
Bohužel u srovnaného zůstane i nadále. "Šmudla" Vltavský nešťastně přestřeluje.
Šmudlo, už se můžeš zase smát! - Rapid nedává - opět můžeme jít do vedení!
A také že jdeme...postaral se o to Čapek.
A  máme "matchball" - I další z vídeňských hráčů selhává.
Skůča to trefuje, Skůča to trefuje! Góóóóóóóóóóóóóóóóóól!
Máme bronz !!!
Koná se valná hromada na vršovický způsob, radost nezná mezí. Klokani vstali z mrtvých a dokázali doskákat až ke třetímu místu.

Senzační výsledek, fantastický zážitek a především vynikající prezentace klubu v zahraničí a to nejen výsledky, ale především herním stylem, úžasnými fanoušky a neskutečně trhlým maskotem :-) To všechno jsou aspekty, které Bohemians vyšvihly až téměř na vrchol. Kdo by to po prvním zápase čekal...

Na Klokany zřejmě nejlépe pasuje známe anglické: FROM ZERO TO HERO...z nuly hrdiny...

ČTVRTFINÁLE:
Bayer Leverkusen - Bohemians 1905 1:2 ppk
Lech Poznaň - Crvena Zvezda Bělehrad 0:4
Borussia Dortmund - DTFS 4:0
Rapid Vídeň - AC Sparta Praha 2:1

SEMIFINÁLE:
Bohemians 1905 - Crvena Zvezda Bělehrad 1:4
Borussia Dortmund - Rapid Vídeň 1:0

O 3. MÍSTO
Rapid Vídeň - Bohemians 1905 2:3 ppk

FINÁLE
Borussia Dortmund - Crvena Zvezda Bělehrad 0:4

Konečné pořadí turnaje:
1. Crvena Zvezda Bělehrad
2. Borussia Dortmund
3. Bohemians 1905
4. Rapid Videň
5. Bayer Levekusen
6. DTFS
7. AC Sparta Praha
8. Lech Poznaň
9. Eintracht Frankfurt
10. TSV Arzberg - Röthenbach

Sestava Bohemians 1905: Roshan - Brak, Ondongo, Trčka, Skuček, Kumprecht, Mboussa - Blecha, Tomič, Čapek, Vltavský, Šulc

Více informací na oficiálních stránkách ročníku 1997: http://www.bohemiansfans.cz