Lukáš Hartig skóroval po roce a půl

Proti Plzni už se z větší části představilo zdravé jádro sestavy, která by měla bojovat v prvních jarních kolech. Trenérům ale chyběla i podstatná část zraněných. „Jen na tribuně byli Rychlík, Sňozík, Škoda, Lukáš, Růžička. Mají ještě drobné šrámy, ale během soustředění v Písku už se zapojí do plné přípravy,“ hlásil kouč Pavel Hoftych. V Plzni si Bohemka poprvé zahrála a přírodní trávě, což byla pro hráče příjemná změna. „Je to úplně něco jiného. Už se těším na tréninky a na zápasy na přírodní trávě, naše nohy přestanou trpět,“ dodal s úsměvem za všechny „raněné“ Lukáš Hartig, který se v Plzni prosadil i gólově.

Lukáš Hartig skóroval po roce a půl

Výsledek i výkon v Plzni zapadl do běhu dosavadní přípravy. „Utkání určitě splnilo svůj účel, Bohemka dokázala svoji kvalitu," pochválil Klokany plzeňský trenér Pavel Vrba. Bohemka znovu nezaostala herně, ale prohrála zbytečným gólem. „Plzeň je ve finální fázi přípravy, příští týden startuje liga. My máme ještě tři týdny a v Písku se poprvé zaměříme na herní tréninky, na nácvik finální fáze, prostě bude to věnováno čistě fotbalu. To jsou věci, které nám v předchozích zápasech chyběli. Vypracovali jsme si šance, ale opakovaně jsme v nich selhali. Naším úkolem je teď tento nešvar odstranit,“ popisuje největší nedostatky v dosavadním průběhu přípravy kouč Bohemians 1905. „ Máme za sebou deset utkání v přípravě, z toho osm jsme hráli s prvoligovými celky a dva z předními mužstvy druhých lig. Se všemi soupeři jsme se mohli měřit herně, v tom jsme obstáli, ale výsledkově to mohlo být lepší. Už na konci podzimu jsem se ale přesvědčil, že tohle mužstvo umí vyhrávat a neztrácí zápasy. Ale hráči si musí uvědomit, že když nám to šlo na konci podzimu, nepůjde to automaticky i na jaře. Výsledky a výkony některých hráčů jsou dobrým varováním a pro nás trenéry poučením,“ dodal Hoftych.

Utkání v Plzni ukázalo některé nedostatky. „Teď začíná boj o sestavu a podle výkonu a přístupu jednotlivých hráčů se bude základní jedenáctka pomalu utvářet. Už utkání v Plzni mi odhalilo mezery u některých hráčů,“ podotkl Hoftych. Naopak trenéry potěšilo střelecké probuzení Lukáš Hartiga. „Dal jsem gól po roce a půl, naposledy jsem skóroval před zraněním ještě za Olomouc. Je to skvělé, ještě, abych se trefil i v mistráku. Dneska jsem měl trochu problémy s kolenem, ale je to v pohodě,“ zhodnotil své vystoupení zkušený útočník, který se trefil vůbec poprvé po návratu do zelenobílého dresu. V kabině se ihned rozhořela debata, zda má Hartig zaplatit do hráčské „kasy“ příspěvek za první gól v Bohemce, nebo zda se počítají i jeho trefy v době prvního angažmá za trenéra Petržely.

Každopádně výkon proti silné Plzni může být příslibem do další přípravy, ale pomalu se blíží mistrovská sezona, kdy se začne hledět na výsledky. „Raději mám těžké zápasy s těžkými soupeři, než výhry na celky z nižších lig,“ podotkl trenér Hoftych, kterému dělají malé vrásky zranění hráči. „Už se to pomalu všechno uzdravuje. Rádi bychom už během soustředění v Písku trénovali kompletní.“ V Písku na hráče čeká jedno přípravné utkání – ve středu se utkají od 18 hodin s místním třetiligovým celkem. „Věříme, že počasí umožní trénovat na přírodní trávě, protože to je obrovská změna. Poznali jsme to teď v Plzni, kde byl pažit vynikající,“ přeje si za všechny záložník Martin Kotyza.