Souboj legend odstartuje jaro

Souboj legend vstupuje do druhého dějství. První část dramatu proběhla pro nás více než úspěšně v srpnu loňského roku na Julisce. Každý fanoušek si určitě hned vzpomene na tři krásné góly v soupeřovi síti a skvělý fotbal, který naše mužstvo zvláště v prvním poločase předvádělo. „Vojáci“ po tomto zápase klesli na poslední místo tabulky, zatímco my jsem se hřáli na samotném výsluní. Před nadcházejícím soubojem je však situace poněkud jiná. Nám sice stále patří první příčka, ale Dukla se díky skvělému podzimnímu finiši drží v těsném závěsu. Na třetím místě ztrácí pouhopouhé tři body. V neděli půjde tudíž opravdu o hodně.

Souboj legend odstartuje jaro

Snad žádný český klub se nemůže pochlubit tak rozporuplnou historií jako Dukla Praha. Pokud by se bralo v úvahu pouze období společné federální soutěže, patřila by Dukla k vůbec nejúspěšnějším mužstvům. Jejích 11 mistrovských titulů či účast v semifinále PMEZ i PVP hovoří za vše. Všechny tyto úspěchy byly pochopitelně podmíněné výjimečným postavením armádní Dukly v komunistickém režimu. Po jeho pádu nastal konec slavných let. V sezoně 1993/94 přišel sestup z nejvyšší soutěže rovnou do třetí ligy, po několika letech živoření fůze s Příbramí, přesun do hornického města a zánik klubu. K jeho znovuvzkříšení došlo až v roce 2001, kdy začala FK Dukla Praha hrát pražský přebor. Mužstvo se ale potýkalo s nedostatečným počtem kvalitních hráčů a tak po dvouletém působení v páté nejvyšší soutěži sestoupilo až do I. A třídy. K významnému posunu došlo před začátkem ročníku 2007/08. Majitel klubu Fotbal Jakubčovice se rozhodl převést druholigovou licenci na nově vzniklou akciovou společnost FK Dukla Praha. Na Julisce se začínalo téměř na zelené louce, bylo potřeba sestavit kádr hráčů, vybudovat strukturu klubu. V těžké konkurenci bojovala Dukla o holou záchranu, ale druholigovou příslušnost nakonec uhájila.

Letos jsou ambice klubu z Julisky poněkud jiné. Místo záchrany si začíná brousit zuby na postup. Zpočátku podzimu to však s Duklou nevypadlo vůbec dobře. Po šestém kole měla na kontě pouze tři body za tři remízy a nic nenasvědčovalo, že by toto mužstvo mělo hrát na špičce tabulky. Jenže pak se tým kolem kanonýra Luďka Zelenky a bývalých reprezentantů Jiřího Novotného a Patrika Gedeona rozjel ke spanilé jízdě. Začalo to domácí nakládačkou (3:0) Ústí nad Labem a skončilo vydřeným vítězstvím 2:1 nad Čáslaví. Mezi tím Dukla ani jednou neprohrála a ztratila jen čtyři body za remízy s Mostem a v Sokolově. Velkou zásluhu na tomto výsledku má určitě Luděk Zelenka, který je s osmi góly na třetím místě tabulky střelců.

Vcelku úspěšná byla pro Duklu i zimní příprava. Po počáteční sérii vítězství přišla sice studená sprcha v podobě porážky 0:5 od Mladé Boleslavi, poslední zápas s Čáslaví však „vojáci“ opět vyhráli 1:0. K vítězství již výrazně přispěla největší zimní posila – brankář Vorel, který přišel na půlroční hostování s mistrovské Slavie.

Jak již bylo napsáno, podzimní vzájemný souboj na Julisce jsme vyhráli 3:1. Naše branky vstřelili v prvním poločase Škoda, Moravec a Adam. Za Duklu snížil, kdo jiný než Luděk Zelenka.