Generálka v Ďolíčku: tiskovka a fanoušci

„Cílem pro jaro je postup do ligy,“ otevřeně zaznělo několikrát během středy ve vršovickém Ďolíčku. Vše totiž už směřuje k zahájení jarní části ligy, takže se během několika hodin na stadionu Bohemians vystřídali novináři i fanoušci. Krátce po poledni dorazili do Vršovic zástupci médií, kterých se v útrobách hlavní tribuny sešlo přes třicet. Bohemka hodnotila zimu, plánovala jaro a odpovídala na otázky. Nejprve novinářské a od šesti hodin i fanouškovské. Celý program „dne otevřených dveří“ skončil krátce před devátou hodinou večerní potleskem přibližně 70 příznivců Bohemky, kteří vytrvali do konce setkání se zástupci klubu.

Generálka v Ďolíčku: tiskovka a fanoušci

Na tiskové konferenci vystoupil nejprve prezident Bohemians Antonín Panenka. „Není žádným tajemstvím, že se chceme co nejrychleji vrátit mezi fotbalovou elitu a chceme tady v Ďolíčku hrát i nadále. To je přání nejen vedení klubu, ale i fanoušků," uvedl Panenka. Kádr Bohemians 1905 se přes zimní přestávku obměnil hlavně směrem k větší konkurenci v týmu. "Pokračovali jsme v proměně kádru. V zimě se uskutečnilo celkem sedm příchodů a šest odchodů. Chtěli jsme posílit tým ve všech řadách. Na každý post máme dva hráče, brankáře dokonce tři a útočníků pět, takže máme zastupitelnou každou pozici. I v přípravě jsme svou kvalitu potvrdili. Sehráli jsme vyrovnané zápasy s týmy z první české i slovenské ligy," řekl sportovní ředitel Bohemians 1905 Jiří Steinbroch.

Trenér Bohemians 1905 Pavel Hoftych potvrdil spokojenost s posílením kádru a sám také okomentoval přípravu. "Příprava byla dlouhá, ale jsem spokojený. Všechno proběhlo bez vážnějších zranění a přístup hráčů byl také výborný. Zpestřili jsme si vše halovým turnajem Fortuna Víkend šampionů, který jsme vyhráli," prohlásil Hoftych. „Přiznáváme, že jsme chtěli ještě získat univerzála Grubra, který dříve působil v Českých Budějovicích a naposledy hrál v Nitře. S hráčem jsme se dohodli, ale nakonec přestup ztroskotal na jednání s Budějovicemi a Gruber nakonec zamířil do Polska,“ přiznal kouč Hoftych. Naopak v týmu se podařilo udržet dva mladíky, o které byl v zimě zájem – Morávka a Škodu. „O Škodu projevila zájem obě pražská S, ale Milan udělal od léta velký pokrok a v současné době je to pro nás důležitý hráč,“ dodal Hoftych.

Vedení Bohemians už dříve slíbilo, že Morávek zůstane minimálně do konce sezony a to se také potvrdilo.  "Jednoznačně můžu za celou kabinu říci, že cíl je jasný, a to postup do první ligy. Příprava byla sice dlouhá, ale všichni už jsme natěšení na vyprodaný Ďolíček a věřím, že první krok uděláme už v neděli v utkání s Duklou," pronesl na tiskové konferenci Jan Morávek. Cíl pro jaro je jasný – vybojovat postup do ligy. „Nechceme mít silné řeči, ale zároveň nesmíme být alibisti. Jsme první a máme nejlepší výchozí pozici. I směrem do kabiny to od vedení zaznělo jasně. Hrajeme o postup a chceme do první ligy,“ dodal Lukáš Přibyl, ředitel Bohemians 1905. Před novináři ho doplnil i sportovní ředitel Jiří Steinbroch. „V létě jsme tady hovořili o tom, že do dvou let bychom se rádi vrátili. Kádr jsme odhadli na první polovinu druhé ligy. Během podzimu se podařilo kádr doplnit a situace se vyvinula tak, že nyní jsme favority na postup. Tuto roli přijímáme a musíme se s ní poprat.“

Hodinové setkání s novináři probíhalo v přátelském duchu. Po oficiální části přišly na řadu individuální rozhovory, které poskytovali především trenér Pavel Hoftych a talent Jan Morávek. Sportovní ředitel Jiří Steinbroch se zatím věnoval reportérům Idnesu, který podrobně rozepsal všechny historické sestupy a postupy Bohemky.

Po pár hodinách se místnost V.I.P. přestavěla a od šesti hodin mohlo začít setkání s fanoušky, které probíhalo v podobné sestavě jako odpolední tiskovka. Jen Jana Morávka vystřídal za řečnickým stolem brankář Radek Sňozík. „Pokud mohu říct za celou kabinu, tak příprava byla sice dlouhá, ale všichni cítíme, že nám pomohla a dali jsme tomu maximum. Hodně nás nakoplo vítězství na Fortuna Víkendu šampiónů a dalo nám to chuť do dalších dvou měsíců. Já osobně jsem měl dlouhodobější zranění, ale už jsem v naprostém pořádku a těším se na první zápas s Duklou,“ prohlásil na úvod setkání Radek Sňozík. Sportovní ředitel a trenér shrnuli zimní přípravu a zopakovali cíle na jaro, jak už je prezentovali pár hodin předtím. Poté přišla řadu na živou diskusi, která nebyla konfrontační a celé setkání se odehrávalo v pozitivním duchu. „Už aby to začalo,“ zaznělo od fanoušků i od zástupců Bohemky.

Diskutovalo se o Janu Morávkovi: „Jeho přestup je aktuální nejdříve v létě. Nejdále jsou jednání se Schalke, ale dosud jsme nevedli konkrétní jednání o ceně. Zájem projevil i Bayern Mnichov, FC Toulouse, Girondins Bordeaux,“ prohlásil k tomuto tématu Lukáš Přibyl.

Diskutovalo se i o zimních posilách: „O tom, jak úspěšné bylo doplnění kádru, rozhodne jaro. Od léta 2008 jsme za prodeje hráčů inkasovali přibližně 16 miliónů korun a za všechny posili, včetně podzimních příchodů jsme zaplatili necelých 6 miliónů. Přineslo to něco do klubové pokladny a zároveň si myslíme, že jsme oproti létu posílili,“ vyjádřil se Jiří Steinbroch.

Diskutovalo se i o konkurenci v útoku: „Máme pět kvalitních útočníků. Troufám si tvrdit, že tyto hráče by chtěla mít v kádru většina ligových klubů. Musíme ale brát v potaz, že Strnad má trest v prvních dvou jarních zápasech. Hartig má ještě občas úlevy, jaro pro něj bude velkou zkouškou. Mám z čeho vybírat a oproti podzimu tady vysoce vzrostla konkurence. I proto jsme ukončili smlouvy s Bálkem a Polodnou,“ uvedl Pavel Hoftych.

Úvodní část setkání s fanoušky trvala téměř hodinu a půl, druhá část byla věnována „tradičním“ problémům klubu. Největší díl z této debaty byl věnován stadionu v Ďolíčku. „Jaro odehrajeme určitě v Ďolíčku. Už na podzim se objevovaly zaručené zprávy, že na jaře už hrát v Ďolíčku nebudeme, jsem rád, že se tyto zprávy podařilo vyvrátit činy. Pokud postoupíme do ligy, máme jako nováček soutěže jeden rok výjimku na vyhřívaný trávník, takže stadion splní kritéria pro nejvyšší soutěž. V současné době proběhlo několik jednání s radním Rognerem, který byl pověřen zastupitelstvem Prahy 10 jednáním s Bohemians. Naší snahou je, aby město podpořilo postupnou rekonstrukci Ďolíčku a pomohlo majitelům s tímto ojedinělým fotbalovým stánkem,“ uvedl debatu ředitel klubu Lukáš Přibyl a následně proběhla živá diskuse na toto téma.

Krátce před devátou hodinou skončila debata potleskem a poděkováním. Ďolíček má za sebou generálku, v neděli se zaplní na všech tribunách.