Potvrdíme v Sokolově naše vedení?

Start do jarní sezony nám vyšel náramně. Nejen, že jsem udrželi první místo v tabulce, ale ještě jsme díky zaváhání našich pronásledovatelů zvýšili svůj náskok. Nesmíme však rozhodně usnout na vavřínech a svojí pozici hlavního favorita na postup potvrdit i v Sokolově. Čeká nás nepříjemný soupeř, který první jarní domácí zápas s Čáslaví nezvládl podle svých představ a v sobotu bude chtít o to víc uspět. Pozor si budeme muset dávat zvláště na jejich standardní situace a nejlepšího střelce druhé ligy Martina Jirouše. Připravit se musíme i na těžký podmáčený terén.

Potvrdíme v Sokolově naše vedení?

Fotbal se v Sokolově hrál již dlouho před druhou světovou válkou, kdy zde působily pouze německé kluby. Tehdy se město jmenovalo Falknov, jehož oddíly DSK Falknov a Falkenauer FK hrály německé župní soutěže. Dnešní název Baník Sokolov vznikl v roce 1953, o čtyři roky později se klub dostal až do divize. Do roku 1968 se na Baníku střídavě hrála divize nebo oblastní přebor, pak klub postoupil dokonce do třetí ligy, kde se však ohřál jedinou sezonu. V dalších letech se v Sokolově tyto tři soutěže průběžně střídaly. Po revoluci a změně režimu nastal další pád do hlubin, konkrétně až do I. A třídy, ze které se Baník vyhrabal mezi krajskou elitu až v roce 2003. O tři roky později se pak začala psát nejzářivější kapitola v historii klubu. Občanské sdružení FK Baník Sokolov se změnilo na akciovou společnost, jejíž jediným akcionářem je Sokolovská uhelná. Do Sokolova se rázem stěhovala druhá liga, kterou vedení klubu odkoupilo z Pardubic. V první sezoně vybojovalo mužstvo pod vedením Martina Pulpita fantastické 6. místo. V loňském roce skončil Baník na 10. místě tabulky. 

Letos se mužstvo ze Sokolova pohybuje opět na čele tabulky, v současné chvíli mu patří 6. příčka, která je i předsezónním cílem vedení. Na podzim se Baník prezentoval především velmi kvalitní ofenzivou. S 28 vstřelenými góly je vůbec nejproduktivnějším mužstvem druhé ligy. Velkou zásluhu na tom má bezesporu útočník Martin Jirouš, jehož 11 vstřelených branek budí oprávněný respekt. Však se o něj také v zimní přestávce zajímala pražská Sparta, kam ze Sokolova nakonec zamířil jiný Martin – trenér Martin Hašek. Na lavičce ho nahradil relativně neznámý kouč se slavným jménem – Karel Havlíček, který poslední tři roky působil v FK Letohrad potácejícím se na dně ČFL.  

V zimní přípravě střídal Baník slušné výsledky s propadáky. Mimo jiné dokázal porazit Teplice a Trenčín. Na druhou stranu dostal výprask 6:1 od Mladé Boleslavi a prohrál s třetiligovým Varnsdorfem. První jarní domácí souboj s Čáslaví skončil bezbrankovou remízou.

Ve druhé lize jsme se s Baníkem utkali třikrát. První zápas v sezoně 2006/2007 jsme v Sokolově vyhráli 2:1, v odvetném jarním souboji jsme podlehli 1:0. Hosté nás tehdy od začátku přehrávali v osobních soubojích a v rychlosti. Ve druhém poločase jsme sice měli místy až drtivou převahu, ale kromě velkého množství standardních situací jsme si nevypracovali žádnou stoprocentní šanci. Poslední zápas na podzim v Ďolíčku skončil naším vítězstvím 1:0, o které se postaral utěšenou střelou z dvaceti metrů sváteční střelec Jirka Rychlík. Několik velkých šancí měl i Milan Škoda, ale žádnou z nich nezakončil s takovým klidem, jako se mu to podařilo v neděli proti Dukle.