Žluto-bílá radost na hřišti, zeleno-bílá v hledišti

Druhý jarní zápas, druhá výhra. Ta rovnice se tak dobře čte, tak dobře poslouchá. Ale ještě zdaleka nic neznamená. Bohemians vyhráli v Sokolově 2:1, když dokázali otočit nepříznivé skóre. „Hráči ukázali velkou vůli, což jsme si vyzkoušeli už v závěru zimní přípravy. Hráli jsme proti těžkému soupeři na těžkém terénu, navíc na hřišti soupeře,“ pochválil hráče za obrat skóre trenér Bohemians 1905 Pavel Hoftych. „Bohemka využila dvou našich hrubých chyb a díky tomu vyhrála,“ stručně dodal trenér domácích Karel Havlíček. „Utkání to bylo i díky fanouškům a atmosféře na prvoligové úrovni. Poděkování patří všem lidem na stadionu,“ vysekl poklonu téměř třem tisícovkám diváků trenér Bohemians 1905.

Žluto-bílá radost na hřišti, zeleno-bílá v hledišti

Bohemka tentokrát nastoupila v netradiční žluto-bílé kombinaci, protože domácí mají zelené dresy a černé trenky. Černé trenky obsahuje i náhradní kombinace Bohemky, takže muselo dojít k této zvláštní kombinaci. „Barvy to byly netypické, ale pro hráče to bylo určitě přínosné. Ve žlutých dresech a bílých trenkách je lepší orientace. Když máte oči na míči a jen periferně sledujete okolí, na tyto barvy reagujete lépe než na tmavší,“ vysvětloval pozitivní přínos této barevné kombinace kouč Hoftych. „Ale zeleno-bílá, je zeleno-bílá,“ usmál se.

Ve žluto-bílém se objevily tři nové tváře oproti prvnímu jarnímu zápasu. Na stoperu vystřídal Pávka Lukáš. „Michal Pávek odehrál s Duklou výborný zápas, ale Pavel Lukáš je pro nás klíčový hráč, který dokáže strhnout kabinu, proto jsme ho vrátili do sestavy.“ Další změna nastala v záloze. Moravce nahradil Kotyza. „Tady to nebylo ze zdravotních důvodů, ale Honzovi se utkání s Duklou příliš nepovedlo. Koty a Zip jsou vyrovnaní na postu pravého záložníka, podávají střídavé výkony. To bylo vidět i v Sokolově. Moravec nás ve druhé půli vrátil do tempa a znovu jsme se dostali do zápasu,“ pochválil mladého záložníka kouč Bohemians. Poslední změna byla v útoku. Lukáš Hartig kvůli zranění stehenního svalu do Sokolova vůbec neodcestoval, Ibragimov a Strnad jsou v trestu. „Rozhodli jsme se pro Dalibora, který je podobný typ jako Harťas. A svým výkonem nás rozhodně nezklamal, byl vynikající,“ vyzdvihl opravdu výborný výkon devětatřicetiletého útočníka Pavel Hoftych.

Klokani vstoupili do zápasu ofenzivně. Většinu akcí táhl po levé straně Ferenc Róth. Byl aktivní ve střelbě i v centrech, největší šanci po osvědčené trase napálil těsně vedle Milan Škoda. „První poločas byl ještě takový opatrnější, ale od kluků velmi dobře takticky zvládnutý. Věděli jsme o velké ofenzivní síle domácích. Duo Jirouš – Salák patří k nejlepším ve druhé lize a na ně jsme si dávali největší pozor. Věděli jsme i o síle standardních situací, protože Sokolov má vysoké hráče,“ upozorňoval trenér na největší nebezpečí. A právě ze standardky nakonec padl první gól Sokolova. Podrazkého centr doletěl až na zadní tyč k Čadovi a ten zblízka hlavičkoval do sítě. „Stále jsem věřil, že to zvládneme. Vstup do druhé půle jsme neměli dobrý, gól byl vyvrcholením tlaku Sokolova, ale pak nás Škoda vrátil do zápasu. Jeho důraz byl příkladný,“ chválil útočníka Bohemians kouč.

Během dvou minut Škoda vyrovnal, na tabuli svítila 62.minuta. „Chtěli jsme vyhrát, i domácí se tlačili do útoku a ve druhé půli se i díky tomu hrál velmi dobrý fotbal. Střídající hráči naši hru oživili, ale poděkování patří i těm, kteří vydrželi celý zápas. Věděli jsme, že obranu Sokolova musíme při rozehrávce napadat, aby dělala chyby. Oba útočníci odehráli devadesát minut, zvláště u Slezáka to je obdivuhodné, a svým výkonem výrazně pomohli týmu,“ hodnotil trenér práci dvou forvardů.

Na obou gólech měl svůj podíl brankář Ilizi, který při prvním pozdě vyběhl a při druhém nedůrazně vyrážel. „Ferenc Róth s ním hrál v Plzni a upozorňoval nás, že chybuje, abychom dohrávali situace,“ řekl trenér. Bohemka si však vypracovala více šancí a především měla herní převahu, výjimkou byla pětiminutovka v první půli a dvacet minut v půli druhé. „Kluci na těžkém terénu zvládli těžký zápas. V závěru mohl ještě skórovat Adam, ale už to nevyšlo. Zápas měl ligové parametry, fanoušci byli skvělí a patří jim dík,“ vysekl poklonu pro pět stovek příznivců v zeleno-bílém Pavel Hoftych.

Jeho protějšek na sokolovské lavičce Karel Havlíček viděl příčiny prohry především v individuálních selháních. „Rozhodly naše chyby, Bohemka jich dokázala využít. Jinak jsme Bohemku do ničeho nepustili. Souhlasím, že to byl velmi kvalitní zápas s výbornou kulisou,“ stručně zhodnotil uplynulých devadesát minut trenér Sokolova, pro kterého to byla první porážka ve funkci.