HFK Olomouc - na podzim jsme zaváhali

Když nás loni na podzim čekal v Holicích souboj s místním 1. HFK Olomouc, měli jsme na kontě plný počet bodů a hřáli se na výsluní tabulky. V zápase jsme dlouho vedli po penaltě proměněné Lukášem Adamem a všechno nasvědčovalo tomu, že z Moravy odjedeme se třemi body. Dvě minuty před koncem však rozhodčí odpískal spornou penaltu i pro našeho soupeře a my se domů vraceli s pouhým bodem za remízu 1:1. Ten zápas navíc odstartoval dlouhou sérii špatných výsledků, v jejímž průběhu jsme pětkrát remizovali a jednou prohráli.

HFK Olomouc - na podzim jsme zaváhali

1. HFK Olomouc patří mezi tradiční fotbalové týmy na Moravě. Ve své současné činnosti navazuje na odkaz několika známých olomouckých fotbalových klubů - FK Holice 1932, FC Lokomotivu Olomouc a FK Hodolany. Druhou ligu okusilo holické mužstvo poprvé v sezoně 2000/2001, po čtyřech letech přišel sestup do Moravskoslezské fotbalové ligy. Přesto nenastalo období úpadku, jak se často po sestupu u některých klubů stává, ale právě naopak. Sezóna 2005/2006 se zapsala do análů klubu jako historická. 1. HFK Olomouc vstoupil do soutěží jako finančně stabilizovaný klub s velkou mládežnickou základnou a v tabulce II. ligy obsadil 6. místo. O rok později své postavení holičtí ještě vylepšili, když skončili hned za námi na třetím, nepostupovém místě. Loni zakotvili v klidném středu tabulky, konkrétně na osmé příčce. 

Letos to však s holickým klubem nevypadá vůbec růžově. Na 14. místě má pouhopouhý bod náskoku na předposlední Karvinou, která má navíc zápas k dobru. Oba dva své jarní zápasy holičtí prohráli. Nejdříve na Strahově se Spartou B 3:0 a teď doma se Slováckem 1:0. Špatný start do jarní sezony stál místo trenéra Josefa Muchu. Na jeho místo přišel bývalý kouč Třince Miroslav Kouřil. Vedení klubu přitom ještě před jarním startem tvrdilo, že trenér má absolutní důvěru. Podzimní špatné výsledky odnesli místo něj spíše hráči. Z původního kádru se poroučelo hned čtrnáct z nich, do týmu jich přitom nově přišlo pouze šest. 1. HFK Olomouc díky tomu disponuje poměrně úzkým kádrem a nový trenér nemá příliš možností k nějaké konstruktivní změně.

S 1. HFK Olomouc jsme se utkali zatím třikrát. Oba vzájemné zápasy v sezoně 2006/07 jsme vyhráli. Ten domácí těsně 1:0, když jediný gól vstřelil v úvodu zápasu Michal Pávek. Památný jarní zápas v Holicích skončil 3:1. Hned v první minutě se trefil Vláďa Bálek, těsně před odchodem do šaten zavěsil Pavel Lukáš a gólovou pojistku přidal debutující Honza Morávek. Loni na podzim skončilo utkání, jak již bylo řečeno, remízou 1:1.