Morávek střílí, sbírá ceny a už je v Africe

Jan Morávek má za sebou náročný prodloužený víkend. Nedělní večer mu vyšel náramně. Utkání s HFK Olomouc rozhodl dvěma krásnými góly. „Byly to mé nejhezčí mezi muži a jsem rád, že nám přinesly tři body,“ radoval se po utkání a spěchal domů. V pondělí ráno se už hlásil na reprezentačním srazu „jednadvacítky“. Vyhlášení fotbalisty roku a odlet do Egypta – to byl konec prodlouženého víkendu. Pak ještě v úterý večer musel devatenáctiletý záložník vyvracet spekulace o dohodě se Schalke. „Teď se soustředím jen na Bohemku a na boj o postup. Žádnou smlouvu jsem nepodepsal, i když o zájmu Schalke vím, protože jsem tam byl i na stáži,“ řekl Jan Morávek.

Morávek střílí, sbírá ceny a už je v Africe

V neděli s číslem 30 zase řádil na trávníku. „Už jsme jeho schopnost rozhodnout zápas potřebovali probudit. Dlouho to nepředvedl,“ říkal trenér Pavel Hoftych po utkání s HFK Olomouc, ve kterém dal Mori dva góly. Oba mu připravil Martin Kotyza. „Před prvním mi to parádně sklepl a já jsem se z vápna opřel do míče. Skvěle mi to sedlo,“ vzpomněl na svůj první gól. „Ten byl asi nejhezčí, co jsem dal v mužské kategorii.“ Ovšem další soutěžní kousek na sebe nenechal dlouho čekat. Hned po přestávce přidal Morávek druhý gól. „Snášel se ke mně odražený míč. Nejjednodušší bylo napálit to takovými bočními nůžkami ze vzduchu. Míč naštěstí proletěl až do brány,“ popisoval svoji krásnou druhou trefu. „Často takhle trefuje míče na tréninku, třeba i při bagu. To jsem u žádného jiného hráče ještě neviděl,“ pochválil mladého záložníka trenér Hoftych.

Žádné velké oslavy po vítězném utkání neproběhly. Mori si odnesl cenu pro nejlepšího hráče a od pondělí již myslel na reprezentaci. Dostal totiž pozvánku do reprezentace do jednadvaceti let a v pondělí se již musel hlásit na srazu národního týmu. „Máme před sebou dva přípravné duely v Egyptě. Trenér Dovalil slíbil, že každý odehrajeme minimálně jeden zápas. Budu klukům v Mostě držet palce a budu zápas sledovat po internetu, pokud to jen trochu půjde,“ doufá Jan Morávek. Pro jednadvacítku to bude poslední zkouška před červnovým startem kvalifikace mistrovství Evropy. Většina hráčů si také na africké půdě vyzkouší podmínky, jaké vládnou v zemi pořadatelů mistrovství světa dvacetiletých, kde se Češi v říjnu také představí. To se týká i Moriho. V pátek jednadvacítka poměří síly s domácím výběrem, v neděli pak s Koreou. Tým se vrátí zpět do České republiky v pondělí 30. března, Jan Morávek tak bude chybět o víkendu v Mostě.

V rámci srazu jednadvacítky stihl mladý záložník před odletem ještě jednu společenskou povinnost. V pondělí večer se v hotelu Praha posadil vedle reprezentantů A-týmu a sledoval vyhlášení Fotbalisty roku. Morávek byl nominován v kategorii Talent roku, kterou nakonec vyhrál Tomáš Necid. Morávek skončil druhý. „Tomášovi gratuluju a cenu mu přeji, protože má za sebou vynikající rok. Pro mě je i druhé místo vynikajícím úspěchem. Byl jsem ve společnosti reprezentantů áčka, zase nová zkušenost. Byl to příjemný večer a ani jsem nemusel na pódium,“ oddychl si devatenáctiletý student gymnázia. Po vyhlášení výsledků už Mori spěchal za týmem a v úterý ráno se celá jednadvacítka vydala směr Egypt. „Beru si s sebou maturitní otázky z angličtiny. Mám jich s sebou patnáct, tak doufám, že se tam něco naučím.“

Ovšem ani v Egyptě neměl první večer klid na učení. Média na základě vyhlášení šéfů Schalke začala spekulovat o podpisu smlouvy mezi devatenáctiletým talentem Bohemky a německým klubem. „V Schalke jsem byl na stáži, moc se mi tam líbilo a určitě je to jeden z vážných zájemců. Ale nic jsem nepodepisoval, stejně můžu přestoupit nejdříve v létě a teď mám před sebou spoustu jiných úkolů,“ řekl Jan Morávek. „Jak už jsme přiznali dříve, Schalke patří do okruhu zájemců o Honzu a jsme s nimi v seriózním kontaktu. V řadě stojí několik klubů, žádné smlouvy podepsány nejsou, nejbližší přestupní termín je v létě,“ potvrdil Honzova slova Lukáš Přibyl, ředitel Bohemians 1905.