Most po roce - hodně změn, stejné skóre?

V druholigové cestě je tentokrát na řadě Most, na který máme z loňského jara ty nejlepší vzpomínky. Na ten zápas se nedá zapomenout. Ještě v poločase jsme prohrávali 2:1 a nic nenasvědčovalo tomu, že bychom mohli uspět. Pak přišla šťastná branka Martina Kotyzy, životní gól Dalibora Slezáka a nakonec jsme domů odjížděli se třemi body za vítězství 4:2. Teď v neděli to bude však úplně jiný zápas. Do Mostu přijedeme potvrdit naše průběžné první místo v tabulce a ne bojovat o záchranu. Proti nám navíc nastoupí zcela jiný soupeř. Zatímco v zelenobílém dresu vyběhne na trávník hned několik pamětníků loňského zápasu, mostecký dres oblékne jedině anglický obránce Webster.

Most po roce - hodně změn, stejné skóre?

Fotbal se pod Krušnými Horami začal hrát již na začátku minulého století. Fotbalový klub SK Most byl založen v roce 1909 v hostinci Gambrinus, základní kapitál činila částka 1 koruna a 15 haléřů. S tréninkem se začalo za stodolou rozsáhlého vojenského execíráku. Fotbalisté tenkrát oblékali vlastní oblečení a místo kopaček se hrálo v takzvaných fáračkách. Postupem času se klub zprofesionalizoval a začal působit v nižších fotbalových soutěžích. Tam zůstal až do sezony 1996/97, kdy poprvé postoupil do druhé ligy. Za osm let, už pod současným názvem FK SIAD Most, přišel další slavný postup. Tentokrát mezi českou fotbalovou elitu. Ve své premiérové sezoně skončili mostečtí na 10. místě, o rok později na 12. místě a loni společně s námi sestoupili.

Snad žádný tým v Čechách nemění tak často sestavu jako Most. Za poslední rok se na soupisce objevilo snad 80 fotbalistů z nejrůznějších koutů světa. Řada z nich v týmu  již dávno nepůsobí, jiní se ještě ani nestačili rozkoukat. Značnou obměnou prošlo mužstvo trenéra Žáka i v zimní přestávce. Obrana se změnila téměř z gruntu, zbyl v ní jen zmiňovaný Angličan Webster. Vedle něj nastupuje například Bělorus Slabaševič či nám dobře známý Martin Knakal. Tím výčet nováčků nekončí. V záloze je výbušný Brazilec Diego, do útoku naskakuje další běloruský junák Rusetskij a dalo by se ještě pokračovat. Věkový průměr týmu je extrémně nízký, okolo 21 let. Nejstarší je brankář Paleček, tři hráči jsou kolem pětadvaceti, zbytek samá mládež.

Na jaře se mladému mosteckému týmu zatím každopádně vcelku daří. V úvodním kole sice prohrál 1:2 ve Vítkovicích, ale pak doma porazil Karvinou a teď o víkendu si přivezl tři body za vítězství 3:0 z potápějícího se Fulneku.

Od znovuzrození jsme se s Mostem utkali celkem třikrát. Bilance z těchto zápasů hovoří jednoznačně v náš prospěch. Oba zápasy v první lize jsme vyhráli. Ten první domácí 1:0 a loni na jaře, jak již bylo řečeno, po famózním obratu 4:2. Poslední vzájemný zápas na podzim v Ďolíčku skončil remízou 2:2. Od 5. minuty jsme prohrávali po brance Hainaulta ze standardní situace. Po zbytek poločasu jsme byli aktivnějším týmem, ale nevytvářeli si gólové šance. Ty se zrodily až ve druhém poločase po vyloučení mosteckého Jedináka. O vyrovnávací branku se postaral Bartek v 74. minutě a zvrat v utkání přišel po brance Morávka v 80. minutě. Vítězství jsme však nakonec neudrželi, po brejkové situaci v 87. minutě a brance Fraňka si Most i v oslabení odvezl z Ďolíčku bod.