Fanoušci a klub pomohou nemocným

Druholigový fotbalový klub Bohemians 1905 ve spolupráci s &#269;lenem DFB Ivanem Trojanem&nbsp;chce pomoci Klubu nemocných cystickou fibrózou. B&#283;&#382;ecká &scaron;tafeta Bohemians 1905 pod vedení Antonína Panenky v sobotu v poledne vyb&#283;hne v rámci populárního 1/2maratonu v centru Prahy a pob&#283;&#382;í v rámci podpory pro nemocné a zárove&#328; inspiruje k finan&#269;ní pomoci i dal&scaron;í fanou&scaron;ky vr&scaron;ovického klubu. "Chceme p&#345;isp&#283;t na dobrou v&#283;c spole&#269;n&#283; s Ivanem Trojanem, který tuto organizaci ji&#382; dlouhodob&#283; podporuje a na tuto my&scaron;lenku nás p&#345;ivedl. Zárove&#328; prosíme i na&scaron;e fanou&scaron;ky, aby se p&#345;ipojili s jakoukoliv &#269;ástkou. Jak u&#382; sami víme z vlastní zku&scaron;enosti, ka&#382;dá koruna pom&#367;&#382;e a my cítíme, &#382;e spole&#269;n&#283; s fanou&scaron;ky m&#367;&#382;eme pomoci t&#283;m pot&#345;ebným," &#345;íká &#345;editel Bohemians 1905 Luká&scaron; P&#345;ibyl. P&#345;ísp&#283;vky&nbsp;m&#367;&#382;ete posílat&nbsp;na ú&#269;et Klubu nemocných cystickou fibrózou <strong>1921101329/0800</strong>.<span style="mso-spacerun: yes">&nbsp;</span> Variabilní symbol pro fanou&scaron;ky Bohemky je <strong>1905</strong>. Také m&#367;&#382;ete vhodit hotovost do kasi&#269;ky Klubu umíst&#283;né ve stanu EXPO Pra&#382;ského mezinárodního maratonu p&#345;ed Rudolfinem od 26. do 28.3.2009. Tak neváhejte a pomáhejte s námi. Díky za Va&scaron;i pomoc! P&#345;ij&#271;te podpo&#345;it i v&scaron;echny b&#283;&#382;ce ji&#382; tuto sobotu do centra Prahy, start je ve 12 hodin u Rudolfina (stanice metra Starom&#283;stská).

Trenér týmu a „neběžící“ kapitán Antonín Panenka nominoval do čtveřice v zelenobílém zástupce vedení klubu, trenérů i fanoušků. To vše patří k fotbalovému klubu Bohemians 1905. Celý klub chce společnými silami pomoci těm, kteří to nejvíce potřebují. „Když byla Bohemka v úzkých, pomohli jí lidé velkou sbírkou, která zachránila klubu „život“. Teď už Bohemka míří znovu do ligy a chce pomáhat i ostatním. Patronem nemocných cystickou fibrózou je herec Ivan Trojan, který je zároveň velkým fanouškem Bohemky, takže jsme rádi, že jako klub jeho srdce můžeme pomoci i mimo vršovický Ďolíček,“ říká legendární fotbalista Antonín Panenka, prezident Bohemians  1905, nedávno vyznamenaný prezidentem republiky Václavem Klausem.

Fotbalový klub Bohemians 1905 se v rámci svého charitativního projektu VŽDYCKY JSME S VÁMI! obrací i na své fanoušky, aby pomohli potřebným. Na stadion Bohemians pravidelně chodí sedm tisíc diváků, ti všichni jsou oddaní zelenobílým barvám a prožívají s Bohemkou vše zlé i dobré. „Tak už to v životě chodí, ale všichni chceme, abychom prožívali především ty krásné okamžiky, které zůstanou dlouho v mysli. Věříme, že tímto během můžeme krásné okamžiky přiblížit i nemocným, kteří to rozhodně nemají jednoduché,“ doplnil Lukáš Přibyl, ředitel Bohemians 1905.

Vršovický klub v čele s trenérem Antonínem Panenkou nominoval do běžecké štafety ředitele Bohemians 1905 Lukáše Přibyla, asistenta trenéra Václava Hradeckého, dále se představí Robin Stron (Lombardos), který při každém zápase vystupuje v roli maskota Klokana a Libor Havlík, vybraný fanoušek z těch, kteří se přihlásili na internetových stránkách klubu. Celá štafeta se pak sejde i s Antonínem Panenkou v cíli ke společné fotografii. V davu běžců poznáte členy štafety jednoduše – všichni poběží v zelenobílých dresech Bohemians 1905 s logem Klubu nemocných cystickou fibrózou.

Co je a jak se léčí cystická fibróza

V současnosti je CF na celém světě léčitelná, ale ne vyléčitelná. Cílem nejmodernější léčby je především zmenšení obtíží, které s sebou toto celoživotní onemocnění přináší. Infekce dýchacích cest se léčí vysokými dávkami antibiotik, zpravidla podávanými do žíly. Lékaři a vědci na celém světě se snaží objevit takovou léčbu CF, která by nemocné zcela zbavila obtíží a napravila genetický defekt, který projevy onemocnění způsobuje. Výzkum a vývoj genové terapie ale dosud naráží na mnoho nevyřešených problémů
a překážek. Jedinou šancí na záchranu pacientů s velmi vážným poškozením dýchacího systému je tak zatím pouze transplantace plic. Více informací na www.cystickafibroza.cz a www.cfklub.cz.

PROFILY TRENÉRA A BĚŽCŮ

TRENÉR A KAPITÁN TÝMU
Antonín Panenka – legendární fotbalista, který v prosinci loňského roku oslavil šedesáté narozeniny. Na sklonku loňského roku byl autor slavné penalty z ME v Bělehradu 1976 vyznamenán prezidentem republiky Václavem Klausem. Antonín Panenka je prezidentem Bohemians 1905 a „neběžícím“ trenérem štafety. „Jelikož už mi zdraví nedovolí běhat, budu moje svěřence povzbuzovat na trati a především budu čekat v cíli na konečný výsledek,“ usmívá se Panenka.

BĚŽCI
Lukáš Přibyl – ředitel Bohemians 1905, který je zároveň i členem Družstva fanoušků Bohemians. „Hrál jsem aktivně basketbal i fotbal, takže aktivní lásku ke sportu jsem si pěstoval od mládí. Teď bych ji potřeboval zase oprášit, protože sedavé zaměstnání nepřispívá k dobré fyzické kondici. Jsem moc rád, že můžeme jako Bohemka přispět dobré věci. K nápadu nás přivedl Ivan Trojan, kterého si velmi vážíme a jsme rádi, že je naším oddaným fanouškem. Však také jako průpravu na půlmaratón absolvoval několik tréninků s naším A-týmem.“

Václav Hradecký – asistent trenéra A-týmu. Zkušený kouč patří i ve svých šedesáti letech k vůdčím typům při každém výběhu. „Běhání jsem miloval od malička. I teď si chodím každý den zaběhat, protože to krásně pročistí mysl a nabíjí mě to. Navíc, když díky běhu můžeme pomoci i nemocným, tak neváhám ani chvilku a běžím na start.“

Robin Stron – maskot Klokan, fanoušek, který každý zápas Bohemky stráví v převleku za klokana. Robin Stron a jeho přezdívka Lombardos už se stali legendární. „Běhám při každém zápase Bohemky po hřišti, děti se se mnou fotí a jsem rád, že mohu takto dělat lidem radost. V případě běhu pro nemocné cystickou fibrózou platí to stejné,“ prohlásil Robin Stron.

Libor Havlík – fanoušek Bohemians 1905, který byl vybrán v soutěži na webu www.bohemians1905.cz. Bohemians 1905 je klubem fanoušků, kteří přispívají ročně na chod klubu přibližně deseti miliony korun a proto jim patří i významné slovo v chodu klubu. „Bohemka je klubem, kde jsou fanoušci přímou součástí všeho dění a proto patří i do štafety, která reprezentuje celý klub. A běžet pod taktovkou Tondy Panenky, to je sen každého fotbalového fanouška,“ říká Lukáš Přibyl, ředitel Bohemians 1905.