Bohemka v pelotonu půlmaratonu

Štafeta Bohemians 1905 zdárně dokončila sobotní půlmaraton a zapsala se do dějin této populární akce, kterou pořádá Prague International Marathon v rámci svých běhů. Dvě štafety se v sobotu v poledne vydaly na trať, aby zároveň i pomohly a upozornily na nemoc, o které se zatím ve veřejnosti moc neví. Cystická fibróza je zatím nevyléčitelná nemoc, která postihuje dýchací a zažívací systém převážně u dětí a lékaři dosud marně hledají prostředky, jak tuto nemoc zastavit. „Ivan Trojan je patronem Klubu nemocných cystickou fibrózou a spolu s ním jsme chtěli na tuto nemoc upozornit a třeba i přispět finančně, což Bohemka jako klub udělá a věříme, že se k nám připojí i fanoušci,“ říká ředitel Bohemians 1905 Lukáš Přibyl. Přispívat můžete jakoukoliv částkou na účet 1921101329/0800.  Variabilní symbol pro fanoušky Bohemky je 1905. Můžete přispět kdykoliv i v budoucnu, datum není rozhodující. S logem Klubu nemocných cystickou fibrózou se na trať 11. ročníku půlmaratonu (21, 097 km) vydala štafeta Bohemians 1905 ve složení Lukáš Přibyl, Klokan Lombardos, fanoušek Libor Havlík a asistent trenéra Václav Hradecký. V týmu osobností Ivana Trojana doplnili Jan Čenský, Robert Záruba a Jan Muchow.

Bohemka v pelotonu půlmaratonu

Štafetový závod byl rozdělen na čtyři úseky. První tři úseky měřily 5 kilometrů, na posledního běžce štafety čekalo něco málo přes šest kilometrů. „Na poslední úsek jsme nasadili nejlepšího běžce, který prohání i naše hráče. Venca Hradecký tuto roli potvrdil a štafetu vytáhl o několik příček nahoru,“ hlásil po doběhu Lukáš Přibyl, ředitel Bohemians 1905, který celou štafetu rozbíhal. „Lombardovi jsem předával spíše na chvostu, musel dotahovat, popral se s tím skvěle, stejně jako Libor Havlík, který reprezentoval fanoušky a běžel na třetím úseku. Všem patří velký dík, protože každý si sáhl na dno a zelenobílý dres Bohemky hrdě zářil v pelotonu,“ dodal ředitel klubu při hodnocení závodu. Štafeta Bohemians 1905 nakonec doběhla v čase 2 hodiny a 4 minuty. Štafeta osobností byla rychlejší na každém úseku a v konečném čase byla přibližně o dvacet minut před Bohemkou. „Skvěle to rozběhl Honza Čenský a my jsme to pak udržovali,“ usmíval se v cíli Ivan Trojan. Všichni se ale shodovali, že časy nejsou důležité. „Snad jsme i tímto trochu upozornili na děti, které se perou se svým těžkým osudem a je jim potřeba pomoci. To byla hlavní myšlenka a určitě nezůstane jen u tohoto běhu,“ dodal herec a fanoušek Bohemky.

Bohemka poutala pozornost od začátku půlmaratonu, kterého se zúčastnilo kolem sedmi tisíc běžců. Česká televize zařadila do svého přímého přenosu rozhovor právě na téma účasti Bohemians 1905 v závodě a připomněla celý charitativní projekt. Svým setkáním s prezidentem Bohemians 1905 a trenérem štafety Antonínem Panenkou dobrou věc podpořil i prezident republiky Václav Klaus. „Celou dobu závodu jsem sledoval naše výsledky, měl jsem průběžné informace, ale taktiku jsem nijak neupravoval,“ usmíval se Antonín Panenka, který každého v prostoru cíle vítal úsměvem a při startu i hlasitě povzbuzoval. „Byl to skvělý zážitek. Na trati mě povzbuzovali i fanoušci Bohemky, které vůbec neznám. Mohl jsem běžet v dresu Bohemky a navíc se potkat i s Tondou Panenkou,“ popisoval své zážitky Libor Havlík, který vyhrál soutěž na webu a reprezentoval fanoušky. Nutno říci, že velmi dobře. Navíc vynikající servis týmu poskytla fanynka Kvočna, takže o běžce bylo výborně postaráno.

Klub nemocných cystickou fibrózou podpořili i individuální běžci, kteří si troufli na celý půlmaraton. Například architekt, moderátor a herec David Vávra, kterého široká veřejnost může znát například jako moderátora pořadu Šumná města nebo jednoho z hlavních aktérů České sody, předvedl vynikající výkon a dostal se hluboko pod dvě hodiny. Když v cíli spatřil dresy Bohemky, rozvyprávěl se o svém vztahu k vršovickému klubu. „Na Bohemku jsem vždycky chodil, to ještě hrála druhou ligu v sedmdesátých letech, pamatuješ Ivane,“ prohodil na vedle stojícího Ivana Trojana, který hned souhlasně přikyvoval, jak navštěvovali zápasy Bohemky ve svém raném mládí. „Bohemce samozřejmě fandím pořád, ale když jsem začal pracovat, tak jsem chodil čím dál tím méně. Musím se přijít podívat, sleduju Bohemku v novinách a když přijdu do Ďolíčku, tak zavzpomínám na své mládí,“ dodal David Vávra a Ivan Trojan ho hned seznámil s plánem nejbližších zápasů.

Sobotní odpoledne přineslo krásné počasí, zajímavé výkony, ale především snad alespoň trochu pomohlo i nemocným dětem. „Plánujeme s Klubem nemocných cystickou fibrózou i další akce a rádi bychom pomohli. Nemusí to být vždy jen o penězích, ale třeba i o radosti, kterou můžeme dětem poskytnout,“ dodal Lukáš Přibyl, ředitel Bohemians 1905. „Ivan Trojan nám moc pomohl a děkujeme i Bohemce. Celý den chodili do stanu lidé a ptali se, jak mohou přispět. Děkujeme všem lidem, kteří nám pomáhají. Dokonce chtěli přispívat i na Bohemku, ale to jsme museli odmítat,“ usmívala se Lenka Eislerová, ředitelka Klubu nemocných cystickou fibrózou.