Hartig góól... V Bohemce po sedmi letech

Tém&#283;&#345; sedm let uplynulo od posledního sout&#283;&#382;ního gólu Luká&scaron;e Hartiga v zeleno-bílém dresu. U&#382; málokdo si vzpomene na zá&#345;í 2002 a ligový zápas v Bl&scaron;anech. Dobové materiály popisují d&#283;j z 25. minuty zápasu: ´<em>Na p&#367;licí &#269;á&#345;e vypíchl mí&#269; Janá&#269;ek, parádn&#283; ho posunul na levé k&#345;ídlo Kiselovi, jen&#382; na malém vápn&#283; ideáln&#283; na&scaron;el Hartiga - 1:1! Luká&scaron; Hartig tak dal druhý gól ve dvou utkáních po sob&#283; a zdá se, &#382;e znovu nabírá dech. I v soubojích jeden na jednoho si toti&#382; v Bl&scaron;anech vedl velmi dob&#345;e.´</em>&nbsp;B&#283;hem podzimu se u&#382; Luká&scaron; netrefil, pak ode&scaron;el do Petrohradu a oklikou se vrátil v lét&#283; 2008 znovu do Bohemky. Dlouhodobé zran&#283;ní kolenních vaz&#367; stále odkládalo jeho plné zapojení, b&#283;hem podzimu naskakoval st&#345;ídav&#283;, ale jeho p&#345;ínos byl znát. Od zápasu s Karvinou, kdy nastoupil poprvé od za&#269;átku, Bohemka doma neztratila ani bod, nyní v Most&#283; Hartig k nast&#345;ádaným minutám p&#345;idal i první gól. &bdquo;U&#382; bylo na &#269;ase. Mám n&#283;co odehráno po p&#345;íchodu do Bohemky, ten gól mi chyb&#283;l,&ldquo; &#345;ekl po utkání spokojený Luká&scaron; Hartig.

Hartig góól... V Bohemce po sedmi letech

Bylo to poprvé, kdy Hartig nastoupil ve dvou zápasech po sobě v základní sestavě. „Na podzim mě koleno vždycky nateklo a musel jsem odpočívat. Ale absolvoval jsem většinu přípravy, koleno drží a spíše mám občas drobné svalové problémy. Ale po utkání s HFK jsem se cítil dobře, takže jsem poprvé mohl nastoupit i na hřišti soupeře od první minuty,“ popisuje Hartig své postupné zapojování do zápasového rytmu. Rok nehrál fotbal kvůli opakované operaci křížových vazů, v září 2008 se vrátil na fotbalové trávníky, trenéři ho trpělivě nasazují a přihlížejí i k jeho pocitům a zdravotnímu stavu. „Lukáš byl pro nás dosud cenný především v domácích zápasech, kdy svým pohybem a důrazem zneklidňuje soupeře. Zároveň jeho styl hry burcuje diváky i další spoluhráče. Jeho aktivita je nakažlivá,“ vypočítává přínos dvaatřicetiletého útočníka trenér Pavel Hoftych.

V Mostě hrál poprvé na hřišti soupeře v základní sestavě. Při jeho prvním angažmá v Bohemce před lety platilo, že Hartig byl vždy gólovější na hřišti soupeře. Brejky a výpady do otevřené obrany – to byla jeho doména. A charakterizuje to i jeho statistika – poslední gól za Bohemku dal venku, stejně jako po sedmi letech ten první při novém angažmá u Botiče. Jeho gólu předcházel centr Rychlíka, přizvednutí Škody a pak už byl v hlavní roli holohlavý útočník. „Viděl jsem, že gólman skáče nahoru, tak jsem to chtěl dát z první pod ním, ale zůstalo mi to pod nohou. Brankář proletěl a já už to dával do prázdné branky,“ popsal rozhodující branku zápasu. Díky této trefě vyhrála Bohemka i čtvrtý zápas na jaře a Hartig svojí trefou jen potvrdil důležitou roli útočníků Bohemky, kteří na jaře dali už tři góly (Škoda 2, Hartig 1) a výrazně se podílejí na bodovém zisku. „Je to náš úkol. Jsem rád, že se to daří. Góly dávají i další ofenzivní hráči – Fery Róth nebo Honza Morávek,“ doplňuje Hartig, pro kterého to byl jubilejní desátý gól v dresu Bohemky od roku 2000, kdy poprvé přišel do Ďolíčku. Byla to zároveň jeho druholigová gólová premiéra, protože „Harťas“ nikdy předtím druhou ligu nehrál.

Gólovou předpremiéru v zeleno-bílém si Lukáš užil už v zimní přípravě. Skóroval proti Plzni, v prvním zimním zápase Bohemky na přírodní trávě. „Pro moje nohy je umělá tráva zabiják. To, že se už přešlo na přírodní trávu, je obrovské plus, i proto můžu teď hrát každý týden. Začali jsme už v posledních dvou týdnech pravidelně trénovat na přírodní trávě a už to snad bude jen a jen lepší,“ těší se Lukáš Hartig, který je v Bohemce na roční hostování z Olomouce. „Už jsme s Lukášem mluvili. Pokud se nestane nic zásadního, tak od léta by měl pokračovat v Ďolíčku. Postupně se dává dohromady, na čemž má velký podíl paní fyzioterapeutka Hamáčková, které patří velký dík,“ vyzdvihuje trenér úlohu „ženy v pozadí“.