Tak jsme první, no a co…

Tento pokřik se v neděli večer linul Vršovicemi z tisíců hrdel na stadionu v Ďolíčku. Bohemians 1905 v souboji s druhým celkem tabulky vyhráli 2:0 a zejména výkonem v druhém poločase potvrdili výsadní postavení ve druhé lize. „První poločas jsme Bohemce stačili a byli jsme minimálně vyrovnaným soupeře, ale bohužel jsme nezachytili úvod druhého poločasu,“ hodnotil utkání trenér Čáslavi Miroslav Koubek. „Byli jsme v první půli zbytečně nervózní, svázaní důležitostí zápasu. Čáslav působila uvolněněji,“ řekl k prvnímu poločasu trenér Bohemians 1905 Pavel Hoftych. Rozpaky z první půle vystřídalo nadšení v půli druhé.

Tak jsme první, no a co…

Základní sestava doznala znovu mírných změn. Poprvé v základní sestavě v Ďolíčku se objevil útočník Miloslav Strnad, který ještě před půl rokem oblékal dres Čáslavi. „Vsadili jsme na to, že se bude chtít vytáhnout proti bývalým spoluhráčům a věřili jsme, že se prosadí z nějaké standardky,“ zdůvodnil jeho nasazení Pavel Hoftych. Jinak byla sestava obvyklá a úvod zápasu vyšel dle očekávání. Prvních patnáct minut měla Bohemka mírnou převahu, ale v souboji prvního s druhým se spíše vyčkávalo. Po čtvrt hodině a sérii nepřesností se více do hry dostala Čáslav, která začala domácí přehrávat ve středu pole. „Byli jsme hodně nervózní, moc jsme si připouštěli důležitost zápasu. Čáslav hrála daleko uvolněněji, což bylo na hře vidět,“ poznamenal kouč Hoftych. „Čáslav tady mohla jen překvapit, byla to záležitost psychiky, my jsme se báli a hráli jsme v křeči. První půle nebyla dobrá,“ dodal.

Co se dělo o půli v kabině? „Na kluky jsem nekřičel, spíše jsem se je snažil uvolnit. Zdůrazňoval jsem, ať hrají více pro radost, že to není zápas na život a na smrt. Potřebovali jsme z nich setřást takovou tu odpovědnost a strach. Hodně nám v tom pak pomohl první gól,“ líčil trenér Hoftych pokyny do druhé půle. „Věděl jsem, že do přestávky s tím nic neuděláme. Směrem dopředu to bylo špatné, museli jsme hráče zklidnit, to byl náš cíl o přestávce,“ řekl Hoftych. Mužstvu pomohla první branka, kterou dal nechytatelnou střelou Ferenc Róth. Sudí Jílek nechal výhodu, Kotyza odcentroval a na zadní tyči pálil maďarský záložník, který v první půli neoplýval přílišnou jistotou. Druhý gól přišel hned vzápětí, po rohu Adama se hlavou prosadil kapitán Marek Nikl. „Nezachytili jsme vstup domácích. Pak už bylo velmi těžké se dostat do zápasu,“ litoval Koubek. „Morávek měl ještě přidat třetí gól, když šel sám na branku. Mori se rozehrál až v závěru, od reprezentačního srazu není v ideálním rozpoložení, protože prošel virózou a nemůže se do toho dostat,“ prohlásil Hoftych.

Přes sedm tisíc diváků si druhou půli užívalo a skandovaně tleskalo. Klokani ve druhém poločase jasně kralovali. Morávkovo sólo, Kotyzova tyč, další šance. Bohemians už si náskok hlídali a mohli ho ještě zvýšit. „Je to velmi důležitá výhra. Máme náskok osmi bodů a příští týden s Fulnekem to chceme potvrdit. Ještě zdaleka nejsme v první lize, musíme pokračovat dál,“ uzavřel Hoftych.