Gólová radost v Ďolíčku po deseti letech

Před nedávnem slavil své gólové znovuzrození v zeleno-bílém Lukáš Hartig, v utkání s Čáslaví tento pocit prožil i kapitán Marek Nikl. „Konečně,“ řekl při příchodu do kabiny, kde už na něj čekal celý jeho tým. Marek Nikl musel nejprve podepsat zápis, říci pár slov pro kameru České televize a poté už křičel společně se spoluhráči vítězný pokřik. V 56. minutě se pověsil do vzduchu po rohu Lukáše Adama a krásně hlavou zavěsil. Bohemka vedla 2:0, byla to poslední rána kapitána do čáslavské sítě. Takový pocit zažil v Ďolíčku naposledy před více než deseti lety. „Už si to ani nepamatuji,“ přiznal kapitán.

Gólová radost v Ďolíčku po deseti letech

Když po podzimu 1998 přestupoval do Norimberku, měl na svém kontě za odehraný půlrok čtyři branky ve druhé lize. Sezonu předtím jich ve stejné soutěži dokázal dát dokonce 13. Marek Nikl odcházel do Německa jako skvělý obranný hlavičkář s čichem na góly. Když se po devíti letech vrátil, divákům hned při prvním utkání se Slavií připomněl, že není jen spolehlivý obránce. Jeho bomba do břevna zní Vršovicemi ještě dnes. Od té doby se ale Marek Nikl do ofenzivy příliš nezapojoval a ani standardní situace nepatří mezi silné zbraně Bohemky.

Až rok a půl po svém návratu do Bohemky se dokázal střelecky prosadit. Byl to jeho jubilejní dvacátý gól v českých soutěžích, celkem osmnáctý ve druhé lize. „V týdnu jsme standardky hodně trénovali, ale o nic nacvičeného nešlo. Pavel Lukáš mi řekl, ať jdu na přední tyč a Lukáš Adam to skvěle kopnul. Podařilo se mi odpoutat od obránce a pak už se mohlo slavit,“ popsal svůj premiérový gól po návratu Marek Nikl. Třiatřicetiletý obránce tak střelecky zachránil svoji patnáctou sezonu v dospělém fotbale. Jen ve třech sezónách se mu nepodařilo skórovat. A to hrál většinou českou nejvyšší soutěž nebo Bundesligu. „Ani nevím, jestli je nějaké zápisné,“ usmíval se po utkání. Pokladník týmu Martin Kotyza hned přispěchal s úpravou sazebníku. „Jelikož Mára má za sebou devět sezon v Bundeslize, měl by platit ty částky v eurech,“ hlásil pokladník.

Kapitán vede svůj tým do nejvyšší soutěže. Sedm kol před koncem mají Klokani náskok osmi bodů a v dalších utkáních hrají čtyřikrát doma. „Postup ještě není jistý. Můžeme se o něj připravit jen sami, vlastní blbostí. A jednou z těch blbostí by bylo myslet si, že už se nemůže nic stát,“ upozorňuje muž s páskou a číslem 7. Marek Nikl velí nejlepší obraně soutěže a potvrdil to i v utkání s Čáslaví. Znovu jsme neinkasovali, navíc Nikl přidal jeden gól. Tyto dvě statistiky mu u fanoušků vynesly cenu UMBRO hráče utkání, kterou tentokrát předával herec, moderátor a muzikant Petr Vondráček.