Jak je důležité mít Škodu…

Milana Škoda dal v dosavadním průběhu druhé ligy zatím osm gólů, což na útočníka není zas až tak neobvyklé. Řeklo by se solidní vizitka kanonýra vedoucího týmu. Více branek než on má na svém kontě celkem sedm fotbalistů. Jejich pořadí zatím neochvějně vládne Martin Jirouš ze Sokolova, který dal o šest gólů víc než Milan Škoda. Poslední zásah zaznamenal "Škodovka" v neděli proti Slovácku a byl zároveň vyhlášen nejlepším hráčem zápasu. Pojďme se podrobněji podívat, jaká je skutečná hodnota gólových zásahů „Made in Škoda“.

Jak je důležité mít Škodu…

Narozdíl od většiny svých konkurentů v tabulce střelců rozprostřel svůj brankový účet zcela rovnoměrně do osmi střetnutí. Co zápas, to jeden gól, ale veledůležitý. Vždy byl totiž vítězný. Virtuální Ďolíček to již zmiňoval v březnu po vítězném zápase s Duklou, který Milan rozhodl krásnou střelou po přihrávce svého dvorního nahrávače Ference Rótha. Byl to tehdy jeho pátý zásah znamenající páté vítězství. Od té doby přidal mladý kanonýr další tři trefy. Úspěšný byl venku v Sokolově, doma proti Fulneku a teď i proti Slovácku. A co měli tyto tři střetnutí společného? Opět jsme je všechny vyhráli. Osm Škodových gólů má tudíž hodnotu 24 bodů. Polovina z nich byla navíc importovaná z hřišť našich soupeřů.

Podíváme-li se na gólový účet zmiňovaného Martina Jirouše, zjistíme, že osm ze svých čtrnácti branek vstřelil ve třech zápasech – proti Třinci a Karviné dosáhl hattricku a dvě branky přidal Vítkovicím. Všechny tyto zápas skončili čtyřgólovým vítězství Sokolova. Podobné je to i u druhého v pořadí kanonýrů – Martina Opice z Karviné, který třikrát zaznamenal po dvou brankách, stejně jako desetigólový Luděk Zelenka z Dukly. Hodnota jejich branek z bodového hlediska je tudíž výrazně nižší.

Neméně unikátní je rovněž způsob, jakým Milan Škoda svých osmi branek docílil. Žádná z nich nebyla nějaká jednoduchá dorážka do prázdné branky. Tři zásahy dal hlavou, z toho dvakrát po centru z levé strany a jednou po vyhraném hlavičkovém souboji s nedůrazným brankářem. Celkem čtyři zásahy dosáhl svojí silnější pravou nohou. Dvakrát to byla nekompromisní rána trhající síť, jednou technická střela, a jednou zase šikovná teč. Největší lahůdku si nechal na závěr. Krásný oblouček levačkou z hranice velkého vápna přes bezmocného brankáře se bude asi ještě dlouho přehrávat v myslích zelenobílých fanoušků… „Fery dal dlouhý balón za obranu, hodil jsem si to kolem obránce a podíval jsem se na gólmana, dal jsem to obloučkem a pak už to tam jenom spadlo,“ řekl Milan Škoda.