Konečně jsme pokořili Hradec i v Ďolíčku

S postupovou jistotou a s několika změnami v sestavě se Klokani pustili do zdolávání další druholigové překážky. Do Ďolíčku přijel Hradec Králové, který na tomto stadionu v této sezoně jako jediný tým dokázal vyhrát v mistrovském zápase. Na podzim Východočeši porazili Bohemku v domácím poháru 3:1, tentokrát si ale svěřenci trenéra Pavla Hoftycha vše pohlídali a vyhráli 1:0. „I když už jsme měli postup jistý a udělali jsme hodně změn v sestavě, pořád jsme mysleli na vítězství. Před takovými fanoušky ani na nic jiného myslet nemůžete,“ řekl po zápase kouč. Bohemka si udržela druholigovou domácí neporazitelnost a tabulku vede už o 12 bodů, na třetí pozici má pak náskok 17 bodů.

Konečně jsme pokořili Hradec i v Ďolíčku

Pohled na základní sestavu jasně signalizoval úmysl trenérů otestovat i hráče, kteří v předchozích zápasech nehráli. „Bohužel je dlouhodobě zraněn Ivan Janek, který kvůli zranění chodidla je mimo až do konce sezony,“ litoval trenér dalšího hráče, který měl dostat šanci. „Zraněný je i Milan Škoda, kterého trápí tříslo,“ vysvětlil absenci dalšího hráče. Také jen na tribuně seděl Honza Morávek, kterému skončil týden příprav na maturitu a jelikož neabsolvoval za poslední týden žádný trénink, nebyl tentokrát v sestavě. Změn bylo dost. Na pravé straně nastoupil Růžička, protože Jindřišek si odpykával trest za čtyři žluté karty. Ve stoperské dvojici vedle Nikla se poprvé v A-týmu představil talentovaný Martin Cseh, stabilní hráč slovenské jednadvacítky. V záloze dostal šanci Jan Moravec a před Lukášem Adamem poprvé v A-týmu hrál Radoslav Augustín. „Rado i Martin Cseh výrazně pomohli rezervě, proto jsme je chtěli vidět i v plné druholigové zátěži. Myslím, že obstáli, Hradec je hodně běhavý tým, o to těžší to měli,“ hodnotil Hoftych výkon nových tváří.

Bohemka měla od úvodních minut převahu, tradičně byl v prvním poločase velmi aktivní Ferenc Róth, kterého tribuna motivuje k nadprůměrným výkonům. Dobře pracoval i Aziz Ibragimov. „Aziz měl za úkol napadat a neustále se nabízet pohybem. To plnil výborně. Snažíme se, aby hru zjednodušil a nepouštěl se do bláznivých kliček,“ řekl k výkonu uzbeckého reprezentanta kouč Bohemians. V základní sestavě nastoupili čtyři cizinci – dva Slováci, jeden Maďar, jeden Uzbek. „Příprava probíhala normálně v češtině, oni už se postupně naučili, to se týká hlavně Feryho a Azize, oba už mluví česky,“ připomenul zajímavý detail trenér.

Na hřišti komunikace převážně fungovala dobře, občas to zaskřípalo, ale na vině nebyla jazyková bariéra. „Měli jsme tam světlé momenty, ale představoval bych si tu hru ještě daleko lepší. Nicméně jsem rád, že jsme vyhráli, nic jsme nepodcenili a kluci k utkání přistoupili se vší vážností. Měli jsme jen náznaky šancí, několikrát jsme byli v nebezpečné finální situaci, ale nakonec rozhodla až penalta,“ hodnotil zápas trenér Pavel Hoftych. Zmíněný pokutový kop proměnil brankář Radek Sňozík. „Je dobře, že se mu zase vrátilo sebevědomí poté, co minule nedal. Lukáš Hartig penaltu výborně vybojoval a Sňóza ji proměnil,“ pochválil dva zkušené borce kouč Klokanů.

Podobně zápas viděl i trenér Hradce Králové. „Chtěli jsme udržet nerozhodný výsledek v prvním poločase a po přestávce na Bohemku trochu vletět. Byli jsme po půli o něco aktivnější, ale rozhodla naše hrubá chyba, pak už se těžko dalo s výsledkem něco dělat,“ řekl k zápasu Václav Kotal. Bohemka tak Hradec porazila v obou zápasech druholigové sezony a oplatila mu pohárovou porážku i prohry z přípravy. Bohemka dál vládne druhé lize a ujíždí soupeřům o parník. Už teď má větší bodový zisk než při postupu před dvěma lety.