Liga je tu - v pondělí přijede Brno

Plný Ďolíček, tradiční účastník Gambrinus ligy, návrat Bohemky do nejvyšší soutěže - to vše jsou lákadla pondělního zápasu v Ďolíčku, který začíná v 17:30.

Vstupenky z předprodeje mizí, premiéra Bohemky je hodně očekávaná. Do Vršovic přijede Brno, které v posledních letech nenaplňuje předsezónní ambice. Zatímco loni i předloni vyhlašovali představitelé klubu útok na evropské poháry, letos se raději drží zpátky a hovoří pouze o umístění v horní polovině tabulky. Ve vedení klubu proběhla v létě velká rošáda. Po 14 letech skončil ve funkci sportovního ředitele Radek Bělák, který byl dlouhou dobu nejvlivnější postavou celého brněnského fotbalu.

Jeho funkci převzal nově pod svá křídla trenér Miroslav Beránek, který od teď bude po vzoru Karla Jarolíma zodpovídat nejen za výsledky mužstva, ale také za všechny přestupy hráčů. Podle slov spolumajitele Prose bude mít před sezenou určitý balík peněz, který bude moct použít na utrácení, a bude na něm, jak se rozhodne investovat. Beránek našel zatím zalíbení především v neznámých cizincích. Zvýšit konkurenci v mužstvu by měli dva Brazilci, jeden Bosňan a Slovák. K nim musíme připočítat ze Slavie příchozího Františka Dřížďala a veterána Richarda Dostálka, který na jaře neúspěšně zachraňoval Zlín. Ve zbrusu nové podobě vyběhne na hřiště s největší pravděpodobností celá obrana. Zatímco v posledním ligovém kole nastoupila čtveřice – Mareček, Dvorník, Živný, Čoupek – v posledních připravených zápasech dává trenér Beránek důvěru zmiňovanému Dřížďalovi, mladému odchovanci Jílkovi a nově příchozím Bosňanu Pejičovi a Slováku Križkovi. V záloze má navíc lehce zraněného Dvorníka a s většími zdravotními problémy bojujících kapitána Trousila. Právě jeho absence se asi nejvýrazněji podepsala na špatných jarních výkonech celého mužstva, které loňskou sezonu zakončilo na bídném 11. místě.

Jestliže brněnská obrana se navzdory absenci klíčového Trousila jeví poměrně stabilizovaně, o záloze a útoku se to rozhodně říci nedá. Největší posilou je definitivní uzdravení na jaře zraněného špílmachra Polácha. Bez něj si trenér Beránek sestavu prakticky nedovede představit. Jistotu na pozici defenzivního záložníka má pravděpodobně také mladý talent Mareček. O další místa na kraji zálozy svádí boj několik fotbalistů, mezi nimi i dva Brazilci – v klubu již déle působící Lira a nově příchozí Léo. Jejich krajan Dalmo se navíc bude snažit urvat pro sebe místo v zatím značně neproduktivním útoku vedle zkušeného Tomáš Doška a mladého Rabušice.
Poměrně značná nejistota panuje na klíčovém postu brankáře. Loňskou jedničku Lejsala byl klub rád prodal do zahraničí. Přestup někam do Anglie je prý na spadnutí, nic konkrétního však podepsáno není, takže se klidně může stát, že se Lejsal objeví mezi třemi tyčemi v Ďolíčku. Jinak bude pravděpodobně chytat Tomáš Bureš.

V letní přípravě se Brňané utkali převážně s celky z první i druhé domácí soutěže. Na turnaji ve Včelnici dokázali mimo jiné porazit i mistrovskou Slavii, která ovšem nastoupila ve značně kombinované sestavě. Na druhou stranu s druholigovým Zlínem uhráli pouze bezbrankovou remízu a Opavě dokonce podlehli 2:1. Poslední přípravný zápas s třetiligovým HFK Olomouc vyhráli 2:0, když obě branky padly až v poslední půlhodině.

Na náš poslední domácí souboj s Brnem se asi nedá zapomenout. V důležitém zápase v boji o záchranu jsme porazili brněnský tým 3:1. Brno se sice v zápase ujalo vedení v 15. minutě, my jsme však dokázali ještě do poločasu zápas otočit. Dvakrát se trefil Martin Kotyza – ve 28. minutě dorazil míč do odkryté branky a ve 45. minutě vymetl výstavní šajtlí šibenici. Ve druhém poločase potvrdil tříbodový zisk David Bartek. Na podzim v Brně jsme prohráli 2:0, když jsme nezachytili nástup do druhého poločasu a inkasovali po střelách Polácha a Kaloudy. V prvním poločase se přitom hrála vyrovnaná partie, tutové šance spálili Moravec a Hašek.