První pražské derby se Spartou

Souboj se sousedem v tabulce. Tak by se dalo nazvat páteční derby se Spartou. Po bezgólové remíze v Teplicích je na tom soupeř úplně stejně.

První pražské derby se Spartou

Do zápasu však půjdou svěřenci trenéra Chovance jako jasní favorité. Chtějí-li myslet na titul, nemohou si dovolit doma ztratit body s nováčkem. Jejich sebevědomí bude navíc výrazně posíleno nečekaně úspěšným výsledkem a skvělým výkonem v utkání kvalifikace Ligy Mistrů s Panathinaikosem. My můžeme jen překvapit. Střetnutí na Letné bude pro nás každopádně v jedné věci specifické. Ve druhé lize proti nám drtivá většina týmů i v domácím prostředí urputně bránila, tentokrát budeme v pozici bránícího týmu my a budeme moci vyrážet do rychlých protiútoků.

Stadion na Letné býval kdysi nedobytnou tvrzi, kam si hostující mužstvo jezdilo pro co nejmenší gólovou nadílku. Časy se však mění. Poslední roky není Sparta ve svém domovském prostředí zdaleka tak suverénní. V předminulé sezoně doma celkem čtyřikrát odevzdala všechny body soupeři, v té uplynulé zase čtyřikrát remizovala a jednou podlehla mistrovské Slavii. Zcela nepřekonatelná bývala Sparta i v konečné tabulce soutěže. Zatímco v 90. letech minulého století získala hned osm mistrovských titulů, po příchodu nového millenia pouhé čtyři. Jednou vyfoukl Sparťanům titul Baník, dvakrát Liberec a v posledních dvou letech největší konkurent Slavia.

Před začátkem letošní sezony vystupovalo sportovní vedení letenského mužstva s neobvyklou pokorou. Šéftrenér Chovanec se vyvaroval jakýchkoliv sebevědomých prohlášení a neustále zdůrazňoval maximální soustředění na dílčí kroky. V žertu dokonce v jednom rozhovoru prohlásil, že Spartě v tomto tisíciletí chybí umístění na třetím či čtvrtém místě. Ambice týmu kolem Tomáše Řepky však každopádně zůstávají jen ty nejvyšší.

A kdo by měl přispět k jejich naplnění? O hlavním trenérovi Josefu Chovanci již byl řeč, jeho pomocníky budou stejně jako loni na jaře Martin Hašek a Jan Kmoch. Tento trenérsky triumvirát bude po dlouhé době vsázet na osvědčené hráče. Zatímco v minulosti bylo zvykem, že se základní sestava Sparty v letní přestávce více než z poloviny obměnila, tentokrát k žádnému radikálnímu kroku nedošlo. V prvním zápase v Teplicích vyběhli na hrací plochu pouze hráči, kteří v mužstvu působili již na jaře. Základní sestava byla téměř totožná s tou, jež se představila v posledním zápase loňské sezony s Jabloncem. Určité personální změny v týmu každopádně proběhli. Několik starších a málo perspektivních hráčů odešlo, jiní, převážně mladí a nadějní, přišli na hostování. Mezi nimi vynikají jména kdysi nadějných brněnských mladíků Kaloudy a Střeštíka, kteří se na Letné budou snažit oživit svůj ztracený talent. Za zmínku určitě stojí i nejlepší střelce druhé ligy Martin Jirouš, mladý rakouský stoper Hoheneder, ruský útočník Prudnikov či čerstvě příchozí běloruský reprezentant Kovba. Někdo z nich se vzhledem k vytížení hráčů základní sestavy v úterním náročném zápase s Panathinaikosem patrně objeví v pátek na hříšti. S největší pravděpodobností na něm však bude chybět záložník Patrik Berger jehož problémy s kolenem dokonce hrozí koncem kariéry.

Před dvěma roky jsme se se Spartou utkali hned třikrát, z toho dvakrát na Letné. První měření sil v poháru jsme odehráli ve značně kombinované sestavě a po gólech Kisela a Doška odjížděli s porážkou 2:0. Ve druhém souboji v lize o dva týdny později jsme dostali ještě o jednu branku víc a sami skórovali pouze jednou. Čestný úspěch zaznamenal na konci zápasu po centru Kunáška hlavou Ordoš. Jarní odveta v Ďolíčku skončila bezbrankovou remízou 0:0.