Chovanec: Ubránil nás Nikl

Trenér Pavel Hoftych chválil po derby defenzivní práci celého týmu, Josef Chovanec vyzdvihl výkon Marka Nikla.

Chovanec: Ubránil nás Nikl

Šestnáct tisíc diváků v Generali Areně na Letné sledovalo zajímavé derby, ve kterém ale oba soupeři potvrdili, že střílení branek nepatří zatím k nejsilnější zbrani. Sparta ani Bohemka mají na svém kontě zatím dva body za dvě remízy 0:0. „Pro nás je důležité odrazit se bodově. S odchodem Morávka a zraněním Škody a Rótha jsme přišli o osmdesát procent branek z minulé sezony a to musí být znát,“ řekl po utkání na Letné trenér Bohemians 1905 Pavel Hoftych. Pro Bohemku je to nesmírně cenná remíza, kterou si za obětavý výkon zasloužila. „Spartu jsme nepustili do vyložené šance, ale zároveň jsme nijak úmyslně nezdržovali a nepolehávali. Uhráli jsme bod dobrou organizací a tím, že kluci splnili pokyny,“ dodal Hoftych.

Před utkáním ale trenéři neměli jednoduchou pozici. Kromě zraněného Škody ještě nemohli nasadit Rótha, který sice doléčil natažený sval, ale absolvoval zatím jen jeden trénink. „Tím nám odešli dva nadstandardní hráči, kteří jsou schopni podržet balón a skórovat i z těžké pozice,“ hodnotil nastalou situaci kouč Hoftych. Navíc se den před utkáním na tréninku zranil i Jan Růžička. „Honza si v nevinném souboji pochroumal koleno, se kterým má už dlouhodobě problémy. Příští týden jde na operaci s meniskem, možná budou i poškozené křížové vazy a to by bylo na delší čas v řádu měsíců. Honza je poctivec a dříč, moc mu přeju, aby se to nebylo tak vážné,“ dodal Hoftych.

Bohemka vyběhla na Letné ve stejné sestavě jako proti Brnu. „Jen jsme trochu upravili rozestavení. Zelenka se zatáhl za Hartiga a měl za úkol zhustit střed pole. Připravovali jsme se na jednotlivé hráče, například na výborné krytí míče od Wilfrieda a podobně. Překvapil nás snad jedině start uzdraveného Bergra,“ poodhalil taktiku kouč Hoftych. „Nechtěli jsme hrát přehnaně agresivně, aby rozhodčí neměl důvod rozdávat hned od začátku žluté karty. Takže tu tvrdost jsme od začátku záměrně krotili,“ prohlásil kouč. Přesto Bohemka nepoustěla Spartu na dostřel a výborně bránila prostor okolo pokutového území. „Nic jsme nevymysleli. Bohemka byla výborně připravená. Ve vzduchu nás ubránil jediný hráč – Marek Nikl,“ řekl po utkání trenér Sparty Jozef Chovanec, který zároveň své hráče sepsul za malou aktivitu.

Bohemka se postupem času dostával stále blíže k Blažkově brance, ale většinou akce končily jen u náznaků šancí. „Mohli jsme některou akci dotáhnout dále, ale to souviselo s malou odvahou a zbrklostí,“ povzdech si Hoftych. Navíc během druhé půle přišla Bohemka o tvůrce hry Michala Diana, který se při jednom ze soubojů udělal výron kotníku. „Uvidíme, jak to bude vážné. Ale věřím, že to bude jen záležitost dnů nebo týdne,“ doufá trenér.

Bohemka po utkání slavila s dvěma tisícovkami fanoušků bod získaný na Letné. Ten je zvláště cenný, teď však přijde další domácí zápas, ve kterém už budou fanoušci chtít góly i tři body. Proti Jablonci se hraje příští týden v neděli, možná již od 16 hodin, vše podle dohody se Slavií, která má na ten samý den naplánovaný také domácí zápas se Střížkovem. Rozhodnutí padne v pondělí.