V dešti a potu dřou v Břízkách...

Břízky u Jablonce se už podruhé staly domovem fotbalistů Bohemians 1905. Absolvovali zde zimní přípravu na běžkách a v těchto dnech tady polykají i tréninkové dávky letního kempu.

„Jsme daleko více na hřišti, než jsme byli v zimě. I když počasí je horší než v zimě, je to tady znovu výborné,“ pochvaluje si trenér Pavel Hoftych zázemí hotelu, s počasím bohužel nic neudělá. Bohemka zde bude až do pátku. V sobotu pak Klokany čeká první přípravný zápas v letní přípravě. V sobotu od 10:30 v Kunicích vyběhnou proti slovenské Nitře. Zápas bude součástí oslav 75. výročí od založení místního klubu.

Ještě než si hráči užijí konečně zase zápasového náboje, musí absolvovat tvrdé dávky ordinované od trenérů. „Říkám to každé přípravné období. Naším cílem není hráče strhat, ale dávat jim zátěž postupně. Proto každý den alespoň jednou chodíme na hřiště a máme přípravu s míčem. Zrušili jsme kola, raději chodíme běhat. To hráči moc nepřivítali,“ usmívá se kouč, který si ještě pamatuje nedávné pocity hráče ze své bohaté kariéry. Místní areál skýtá nekonečné množství možností a k dispozici jsou i dvě hřiště. „Občas se tady potkáme s Jabloncem, jinak je tady absolutní klid.“

Déšť je pro fotbalisty v období hrubé přípravy možná příjemnější než slunce, ale všeho moc škodí. Přívaly deště na úvod soustředění vyřadily z provozu travnaté hřiště, takže Klokani museli na umělou trávu. Ale už je to v pořádku a Pražané trénují na promoklém přírodním pažitu. „Kluci pracují velmi dobře. Nové tváře se rychle zapracovaly, je tady výborná parta,“ pochvaluje si kouč. Náladu mu kazí jen zdravotní stav dvou hráčů. „Ferenc Róth má problémy s achilovkou, má úlevy, ale snad bude brzy v pořádku. Horší je to s Milanem Škodou, který odjel do Prahy a musí na vyšetření problémového třísla,“ popisuje trenér zdravotní patálie dvou hráčů. „Všichni ostatní jsou v pořádku a jedou naplno.“ Ze soustředění odjel i Jan Moravec, který se připojil k týmu Kladna, kam s největší pravděpodobností odejde na půlroční hostování.

S týmem je v Břízkách i fyzioterapeutka Alice Hamáčková, která tak může věnovat každodenní péči nejproblémovějším hráčům. „Je to velké plus. Máme tady vynikající regeneraci i fyzioterapeutku, takže o kluky je dobře postaráno,“ pochvaluje si trenér. První kroky dělají i noví hráči v zeleno-bílém. Přestup Jana Štohanzla se již dohodl ústně a o víkendu se stvrdí i písemně. „Moc se mi tady líbí, na nic si nemůžu stěžovat. Trenér nás nešetří,“ říká letní posila z Teplic.

Týdenní pobyt v Břízkách končí v pátek. Pak se mužstvo přesune do Prahy a v sobotu vyběhne k prvnímu zápasu v letní přípravě. „Bude to po náročném týdnu, takové zápasy jsou vždy jiné, ale je zapotřebí je hrát. Z hráčů se postupně dostane únava,“ dodává kouč Hoftych.